Kytary z krabic od doutníků a plechovek od piva. Samorost Seasick Steve zahraje v Praze

Vydáno 09.03.2020 | autor: redakce

Zaujal syrovým blues, prokouřeným hlasem a hrou na vlastnoručně vyrobené nástroje. Samorost Seasick Steve vystoupí 25. března v pražském Lucerna Music Baru, kde představí i písně z chystaného alba Underway. 

Kytary z krabic od doutníků a plechovek od piva. Samorost Seasick Steve zahraje v Praze Kytary z krabic od doutníků a plechovek od piva. Samorost Seasick Steve zahraje v Praze

Narodil se v americkém Oaklandu a od konce 60. let křižoval Ameriku a Evropu coby muzikant, zvukař a živil se tím, co mu zrovna přišlo pod ruku. Zlom přišel na konci roku 2006, kdy v televizní show Live On Jools Holland zahrál své blues hrubé jako potrhaný smirkový papír. Na konci třípísňového setu prakticky neznámý muzikant po vzoru rockových hvězd vztekle odhodil kytaru, uklonil se a odešel s tím, že je čas zase zvednou kotvy a vyrazit do světa.

Seasick Steve v Praze střídal kytary a na pódium vytáhl fanynku

Jenže jeho popularita přes noc vybuchla. Brzy nato získal MOJO Award jako objev roku a jeho telefon začal zvonit pozvánkami na Reading & Leeds, Glastonbury a další prestižní britské festivaly. V Česku už dvakrát a za velkého ohlasu vystoupil na Colours of Ostrava, loni vyprodal pražský Lucerna Music Bar, kam se 25. března vrací.

Samorost Seasick Steve se usadil v Norsku, vydal několik platinových alb a stal se vyhledávanou součástí světové hudební scény. Spolupracoval s Nickem Cavem a jeho kapelou Grindermanem, Jackem Whitem, John Paul Jonesem z Led Zeppelin, country hvězdou Elizabeth Cook a dalšími.

Seasickovo dřevní blues nese známky country, punku a nekompromisní samouky. Syrový hlas i prstoklad vždy přizpůsobuje vlastnoručně vyráběným kytarám z krabic od doutníků, plechovek od piva, automobilových poklic nebo násad od krumpáčů. Většinou si vystačí se třemi strunami, spokojí se ale i s jednou.

Na koncertech ale hraje na běžné kytary, banjo a mistrovsky ovládá slide. Svůj nejslavnější nástroj jménem The Three-String Trance Wonder koupil v Mississippi od kamaráda, jemuž ve stodole visel jako dekorace. Na aktuálním evropském turné ho bude doprovázet švédský bubeník Dan Magnusson a představí materiál z chystaného alba Underway.

TZ

Témata: Seasick Steve, Nick Cave

 

zavřít