Nominace na Oscary: Osm příležitostí pro Zrodila se hvězda, pět pro Bohemian Rhapsody

Vydáno 23.01.2019 | autor: redakce

Hudební trháky kin promluvily i do nominací na nejslavnější filmové ceny světa - Oscary. Celkem osmkrát bylo nominováno drama Zrodila se hvězda v hlavní roli s Lady Gaga a Bradley Cooperem. Pět želízek v ohni má Bohemian Rhapsody, snímek připomínající fenomén jménem Queen. Vítězové budou vyhlášeni v noci ze 24. na 25. února v Los Angeles. 

Nominace na Oscary: Osm příležitostí pro Zrodila se hvězda, pět pro Bohemian Rhapsody Nominace na Oscary: Osm příležitostí pro Zrodila se hvězda, pět pro Bohemian Rhapsody

Nejvíc nominací získaly filmy Roma a Favoritka, oba mohou triumfovat shodně desetkrát. Filmem roku se dále mohou stát ještě Black Panther, BlacKkKlansman, Zelená kniha, Vice a samozřejmě oba výše zmíněné hudební blockbustery. 

RECENZE: Zrodila se hvězda. A s ní zřejmě i několik nominací na Oscara a Grammy

V kategorii hereček v hlavní roli je jednou z favoritek Lady Gaga, jejími soupeřkami budou Yalitza Aparicio (Roma), Glenn Close (The Wife), Olivia Colman (Favoritka) a Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?). Rami Malek, který v Bohemian Rhapsody ztvárnil Freddieho Mercuryho, se o ocenění uchází v mužské kategorii. Akademici dále nominovali Christiana Balea (Vice), Bradleyho Coopera (Zrodila se hvězda), Willema Dafoea (At Eternity's Gate) a Viggo Mortensena (Zelená kniha). 

Pět nejzásadnějších faktických chyb filmu Bohemian Rhapsody: Tvůrci klamou o rozpadu Queen i diagnóze AIDS

Nejlepší filmovou skladbou se stane některé z pětice Shallow (Zrodila se hvězda), All The Stars (Black Panther), I'll Fight (RBG), The Place Where Lost Things Go (Mary Poppins se vrací) a When A Cowboy Trades His Spurs For Wings (The Ballad of Buster Scruggs). 

jm

Témata: Oscar, Zrodila se hvězda, Lady Gaga, Bohemian Rhapsody, Queen, Freddie Mercury

zavřít