Novou kolekci Beyoncé šijí srílanské dělnice v bídných podmínkách za sto korun na den

Vydáno 18.05.2016 | autor: Josef Martínek

Svou novou kolekcí sportovního oblečení Ivy Park chce Beyoncé inspirovat a podporovat ženy. O to překvapivější je informace, která v těchto dnech pronikla na veřejnost. Oděvy totiž vznikají v takzvaných sweatshopech, kde mají dělnice nevyhovující podmínky a vydělají si v přepočtu jen něco málo přes sto korun za den. 

Novou kolekci Beyoncé šijí srílanské dělnice v bídných podmínkách za sto korun na den Beyoncé představuje novou kolekci Ivy Park

V jakých podmínkách vzniká kolekce Ivy Park, přiblížila britským médiím dvaadvacetiletá dělnice. Ta si prý vydělá v přepočtu zhruba čtyři eura denně, což je podle současného kurzu jen něco málo přes sto korun. Její směna přitom trvá deset hodin. Měsíční mzda za pět dní v týdnu a přesčasy má činit přibližně 87 eur, což v přepočtu na koruny znamená asi 2 500 Kč. 

RECENZE: Beyoncé servíruje svou vysoce koncentrovanou domácí Lemonade

Prodej kolekce svěřila Beyoncé do rukou firmě MAS Holdings, která oblečení prodává v obchodních domech Topshop. Řetězec na Srí Lance zaměstnává asi 74 tisíce pracovníků, z nichž většinu (asi 70 %) tvoří ženy. Jejich sebevědomí by přitom zpěvačka ráda podpořila. "Mým cílem je s touto kolekcí posunout hranice sportovního oblečení a inspirovat a podporovat ženy, které chápou, že krása je víc než jen fyzický vzhled," uvádí umělkyně, která nedávno nadchla fanoušky i kritiky novou deskou Lemonade

vložte odkaz, text nemažte

Snad jsou podobně nadšené i srílanské dělnice. Koneckonců, společnost je natolik "štědrá", že jim vyplácí stále více, než nařizuje tamní minimální mzda. Na pokrytí reálných nákladů potřebných na Srí Lance k uživení to ale podle studií nestačí.

The Telegraph, jm

zavřít