Vypjatá situace ve skupině zakázanÝovoce: Spory vyvolával Láska, vrátím kapele původní směr, říká Yaris Sládeček

Vydáno 03.01.2016 | autor: redakce

Nečekaná zpráva zasáhla fanoušky kapely zakázanÝovoce. Uvnitř skupiny se totiž rozhořel konflikt, který vyústil v rozdělení členů. Zatímco Pišto, Franc a Láska svorně uvádějí, že je baskytarista Jarda "Yaris" Sládeček okradl o společné věci skupiny, zaregistroval si společný název a zabránil jim ve správě kapelních sociálních sítí, Sládeček mluví o opaku. Spolu s vracejícím se Štěpánem Soukupem, zvaným Mejdlo, jenž zastává stejné stanovisko, se chystají vrátit skupině původní směr. 

Vypjatá situace ve skupině zakázanÝovoce: Spory vyvolával Láska, vrátím kapele původní směr, říká Yaris Sládeček Skupina zakázanÝovoce na koncertě

"Na konci roku 2013 z rodinných důvodů a na svoji žádost odchází spoluzakladatel a člen kapely zakázanÝovoce Štěpán Soukup (Mejdlo). Před odchodem Štěpána vzniká mezi členy kapely, kterými byli Jan Kinšt (Pišto), František Jeništa (Franc), manažer kapely Richard Harušťák (Harri), Štěpán Soukup a já (Yaris), ústní dohoda o tom, že pokud se bude chtít Štěpán, jakožto spoluzakladatel a autor několika ústředních hitů do kapely vrátit, bude mu to umožněno. V prosinci 2013 probíhá první konkurz na nového kytaristu, kde je vybrán Honza Vágner. Ten si však vstup do kapely rozmýšlí, takže se rozbíhá další výběr. Během druhého konkurzu dostávám na poslední chvíli od Zdeňka Suchého kontakt na, v té době zcela neznámého, Václava Vaňuru (Láska). Václava jsme nakonec přivzali do kapely.

Skupina zakázanÝovoce byla prý okradena jedním ze členů kapely

Zpočátku kapela pokračovala v původní tvorbě a navazovala na plány, které byly domluveny ještě se Štěpánem. Bohužel se ale také začaly objevovat pochyby nejen z mé strany, jestli přijmutí Václava byl šťastný krok pro další chod kapely, ač jsem ho (paradoxně) přivedl na konkurz já. Časem se odkrývalo jeho stupňující se sebestředné chování, neúcta k dosavadní letité práci našeho týmu a neustálé urážky. To vše mezi námi začalo tvořit bariéry a nepříjemnou atmosféru skrze celý náš tým. Nedokázal jsem to ignorovat a snažil jsem se proti tomu zasáhnout. Bohužel to byl boj s větrnými mlýny. To se také projevilo na poslední řadové desce Automat na lásku, do které jsem nezasahoval v takové míře jako na předchozích vydaných albech.

Na konci roku 2014 využívá Štěpán dohody o umožnění návratu a žádá o přijetí zpět do kapely. Já, bubeník Franc a manažer Harri s úplným návratem Štěpána souhlasíme, ale kapela naráží na Václava Vaňuru, který se odmítá vzdát své lehce nabyté slávy. Na jaře r. 2015 se Štěpán vrací do kapely prozatím pouze jako host na akustické turné. Mezitím Václav zmanipuloval bubeníka France, který otáčí svůj názor a přiklání se na stranu Václava Vaňury. Václav získává většinu a tím také rozděluje kapelu na dva tábory. Na moji osobu začal vznikat takový tlak, že jsem v napjatých chvílích reagoval někdy až přehnaně. Ovšem důmyslnou manipulaci Václava Vaňury ostatních členů kapely jsem nedokázal přehlížet a tolerovat.

V létě 2015 jsem dokonce i uvažoval o odstoupení z takto (ne)fungující kapely. Mezitím se kapela připravovala na turné k 10 letům a rozjelo se natáčení výběrového akustického alba 10, které vznikalo v opravdu už extrémně dusné atmosféře. Na tomto albu se vybralo 11 písniček, ve kterých mám většinový autorský podíl  (53% ze 100% – celá kapela). Během natáčení jsem nejenže nebyl informován o zásadních změnách, které budou v písničkách provedeny, ale dokonce jsem byl ignorován a zbaven nároku se na desce podílet. Václav Vaňura bez předchozí domluvy změnil melodickou linku písně Groupie, píseň oproti originálu přezpíval a mě bylo z jeho úst sděleno, že tak učinil i na dalších písničkách, protože si myslí, že na původních albech jsem zazpíval vše špatně. Po závěrečném mixu jsem vznesl protest, ovšem své námitky jsem řešil pouze s producentem desky, ne s kapelou. Nakousl jsem ale pouze změny týkající se mých zpěvů. Ostatní jsem ponechal a smířil se s tímto faktem. Žádný z mých kroků neměl vliv na opožděné vydání alba, za což jsem byl následně od Václava Vaňury veřejně obviněn. V této době jsem už věděl, že mě mí spoluhráči chtějí z kapely vyhodit. Na svou obranu a pro zachování pozice v kapele jsem 12. 11. 2015 podal žádost o registraci ochranné známky zakázanÝovoce na Úřadu průmyslového vlastnictví. Tři týdny na to mi bylo Pištem sděleno, že mě spolu Francem, a v té chvíli podezřele tichým Václavem Vaňurou, chtějí vyhodit. Tím se mé podezření potvrdilo, zachoval jsem chladnou hlavu a na jejich výzvu nereagoval. Domluvili jsme se, že kapela dohraje koncerty do konce roku. Den po našem posledním letošním koncertu 20. 12. 2015 mi bez jakéhokoliv upozornění byla odebrána správcovství i všechny přístupy na kapelní Facebook, Instagram, Bandzone, web zakazanYovoce.cz,  YouTube i kapelní Gmail. Díky velké náhodě a mé duchapřítomnosti se mi podařilo situaci otočit, většinu z těchto médií získat zpět a zabezpečit je proti zneužití. Zároveň jsem ihned přenesl svůj aparát a společné kapelní věci (tj. merchandise stan, nepoužívaný zkušební zpěvový aparát, ego-rizery, technický kufřík a pár dalších drobností) do kapelní dodávky zaparkované vedle zkušebny, než se situace vyřeší. Následně jsem Pištovi a Francovi (jakožto letitým spoluhráčům, kteří mají zásluhy na úspěchu kapely) nabídl přepsání ochranné známky zakázanÝovoce na stejnojmenné s.r.o., v němž jsou také členy. Ovšem pod podmínkou, že post Václava Vaňury nahradí opět Štěpán Soukup. Moji nabídku oba odmítli a napsali k ní své vyjádření.

Kapela zakázanÝovoce je a vždy byla důležitou součástí mého života. Možná naši mladší fanoušci ani netuší, že u většiny hitů, se kterými kapela vystupuje (hudba i texty), jsme autoři já a Štěpán Soukup. Už jen proto mi přijde naprosto absurdní celá tato situace. Jak je možné, že si někdo, kdo je v kapele necelé dva roky, nárokuje práci někoho jiného a nepřijde mu drzé cizí nápady měnit a prezentovat je na pódiu a desce jako své?  Václavu Vaňurovi šlo celou dobu hlavně o sebezviditelňování se v médiích, prosazování svých zájmů před zájmy kapely a bezduchou popularitu, což bylo celkem zřejmé i z posledních příspěvků na kapelním facebooku a jeho vystupování na veřejnosti. Postupnými kroky prosadil zásadní změnu hudebního stylu, se kterou já ani Štěpán Soukup, jakožto spoluzakladatelé, nesouhlasíme. Kapela ve výsledku a hlavně v posledním roce ztrácela jakýsi nadhled, působila arogantně a to se také odrazilo na stoupající kritice a poklesy návštěvnosti našich fanoušků na koncertech.

Se Štěpánem Soukupem plánuji ve tvorbě kapely zakázanÝovoce pokračovat, vrátit kapele směr a navázat na období z konce roku 2013, kdy vládla v kapele přátelská atmosféra a kapela byla sympatická jak fanouškům, tak celé hudební scéně. Všem děkuji za podporu a trpělivost."

Yaris Sládeček

V podobném duchu líčí situací také vracející se Štěpán Soukup a Harri, manažer skupiny. 

 

zavřít