Zemřel Miroslav Dudáček. Slávu vystřídal pád na dno

Vydáno 07.02.2024 | autor: iREPORT

Zemřel někdejší idol žen Miroslav Dudáček. Zpěvákovi, který vyrůstal v dětském domově, bylo sedmasedmdesát let. Zpíval po boku Petra Nováka, Petry Černocké nebo Milana Chladila. Mezi jeho nejznámější písně patřily skladby Černé oči máš jen jednou, Málo mě znáš, Od té chvíle, co tě znám nebo Roztál sníh.

Zemřel Miroslav Dudáček. Slávu vystřídal pád na dno Zemřel Miroslav Dudáček. Slávu vystřídal pád na dno

Miroslav Dudáček skonal 5. února. Jeho dětství nebylo příliš radostné. Když mu bylo šest měsíců, přišel o maminku. Jeho otec pak zemřel v muzikantových čtrnácti letech, a tak byl Dudáček umístěn do dětského domova.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Svou kariéru odstartoval ve skupině Alarm, hrál na kytaru v P67 a následně přijal nabídku od Petra Nováka a tři roky působil v jeho kapele George a Beatovens. Spolupracoval také s Petrou Černockou nebo Milanem Chladilem. Zpíval jako host v koncertním pořadu Jiřího Helekala, ve skupině MODI, koncem sedmdesátých let se pak vydal na sólovou dráhu.

V roce 1979 vydal Dudáček své debutové album Malý velký muž. Ačkoliv připravoval druhou desku, nikdy už nevyšla. Aktivně vystupoval do roku 1989.

Jak sám v minulosti přiznal, začátkem jeho konce byl pro něj rozvod s manželkou. Po jejím odchodu se z něj dle vlastních slov stal bezdomovec a alkoholik. „Během zimy přespávám v nočních tramvajích. Mám kamaráda, u kterého mám alespoň věci. Můžu se u něj občas umýt a vyprat si. Objevil jsem také jeden starý byt, ve kterém je jen postel se dvěma dekami. Elektřina je odstřižená, ale teče v něm studená voda. Jsem v něm už dost dlouho, tak čekám, až si toho někdo všimne a přijde mě vyhodit,“ šokoval v rozhovoru s publicistou Miroslavem Graclíkem v roce 2010.

Právě novinář o smrti Dudáčka informoval. „Odešel do hudebního nebe po dlouhé těžké nemoci,“ napsal.

red, foto: archiv
Témata: Miroslav Dudáček, Malý velký muž, smrt

zavřít