Papa Wemba byl konžský král rumby, spolupracovali s ním Stevie Wonder i Peter Gabriel. Smrt číhala na pódiu

Vydáno 30.04.2016 | autor: redakce

Asi 20 minut po začátku vystoupení v Abidžanu v Pobřeží slonoviny zemřel v noci na 24, dubna jeden z nejpopulárnějších afrických zpěváků Papa Wemba. Šestašedesátiletý Konžan zkolaboval přímo na pódiu a zemřel ještě před převozem do nemocnice. Příčina smrti umělce, který se proslavil na přelomu 60. a 70. let především ve frankofonních oblastech, se stala předmětem spekulací na sociálních sítích.

Papa Wemba byl konžský král rumby, spolupracovali s ním Stevie Wonder i Peter Gabriel. Smrt číhala na pódiu Papa Wemba byl jednou z největších hvězd africké hudby

Smrt si říká rock'n'roll (242.) - Papa Wemba

Podle dohadů na internetu byl zabit na jevišti za pomoci otráveného mikrofonu. Spekulace vyvolaly záběry zachycující podezřelé manipulace s mikrofonem. Zpravodajský web mirastnews.com vyzval francouzské a belgické úředníky, aby pomohl provést nezávislou pitvu a zamezili konspiračném teoriím. Wemba byl občanem obou zemí.

Zemřel Papa Wemba, legenda africké hudby. Proslavil se i pomocí migrantům

Zpěvák byl údajně v poslední době unavený, v lednu byl dokonce hospitalizován. Od té doby podstoupil dvě kola testů, ale ty neodhalilo nic konkrétního. V minulosti však trpěl opakujícími se záchvaty malárie a zažil období chronické únavy. Přesto souhlasil se svým koncertem na festivalu FEMUA v Abidjanu, aby dodržel slib, že vystoupí.

PRAŽSKÁ STOPA

Wemba, vlastním jménem Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, na hudební scéně zářil od konce 60. let a patřil k nejvýraznějším představitelům africké kultury. Vystupoval mimo jiné po boku Petera Gabriela a Stevieho Wondera. Byl označován za Krále rumby. Stal se druhým konžským umělcem (prvním byl Tabu Ley Rochereau) , který podepsal smlouvu s mezinárodní nahrávací společnosti Real World Petera Gabriela, kde natočil tři alba - The Traveller (1992), Emotion (1995) a Molokai (1998). Vydal řadu desek, jeho poslední album s názvem Schoolmaster vyšlo v roce 2014. Vystupoval po celém světě a představil se i v České republice. V roce 2000 vystoupení konžské hudební hvězdy world music udělalo tečku za třídenní přehlídkou hudby, tance a umění bez hranic, kterou na pražskou letenskou pláň přenesl festival WOMAD.

vložte odkaz, text nemažte

VIVA LA MUSICA

Africká legenda se narodila 14. června 1949 v tehdejším Belgickém Kongu, v nynější provincii Sankuru v Demokratické republice Kongo. Jeho otec, bývalý voják bojující v belgické armádě během druhé světové války, se živil jako lovec. Matka měla z pohledu Evropanů neobvyklé povolání profesionální plačky. Právě ona měla zásluhu na kultivaci jeho tenoru.



V únoru 1977 Wemba založil vlastní kapelu Viva La Musica, která ho v různých sestavách provázela po celou kariéru. Postupně kolem sebe shromažďoval mladé hudební talenty. Na počátku osmdesátých let jeho popularita prudce vzrostla a Wemba se stal hudební ikonou pro mládež na obou březích řeky Kongo.

Prince - fialový malý velký muž pop music

V roce 1986 se přestěhoval do Francie a na svých vystoupeních navštívil řadu zemí včetně Japonska a Spojených států. Papa Wemba se proslavil také jako herec, zejména rolí v úspěšném zairském filmu belgického režiséra Benoîta Lamyho La Vie est Belle, pro který také složil hudbu.

KONFLIKT SE ZÁKONEM

Na rozdíl od jiných afrických hudebníků, jakým byl například nigerijský muzikant a aktivista Fela Kuti, se nikdy politicky příliš neangažoval, i když v jeho zemi vládl autoritářský režim, který po vojenském převratu v roce 1965 zavedl tehdejší prezident Mobutu Sese Seko. Do vážnějšího konfliktu se zákonem se dostal až v roce 2003, kdy byl obviněn z obchodování s vízy a napomáhání nepovoleného přistěhovalectví, které realizoval prostřednictvím svých hudebních turné v Demokratické republice Kongo, Francii a Belgii. Byl zatčen v Paříži a zadržen za tři a půl měsíce. V listopadu 2004 ho trestní soud v Bobigny odsoudil na třicet měsíců ve vězení a k zaplacení pokuty 10.000 euro za "neoprávněný pobyt nelegálních přistěhovalců pod rouškou jeho hudebních aktivit".

Roman Jireš

zavřít