Zemřel Rocco Prestia z Tower Of Power, basista s jedinečným stylem

Vydáno 01.10.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Ve věku devětašedesáti let zemřel basista Rocco Prestia známý z kapely Tower Of Power. Vynikal především svým jedinečným stylem hraní na basovou kytaru, kterou poprvé uchopil ve čtrnácti letech. Muzikant trpěl od roku 2001 vážnou nemocí, kvůli které musel podstoupit také transplantaci ledviny.

Zemřel Rocco Prestia z Tower Of Power, basista s jedinečným stylem Zemřel Rocco Prestia z Tower Of Power, basista s jedinečným stylem

Zpráva o úmrtí jednoho z jejích bývalých členů zasáhla skupinu Tower Of Power, ve které se vystřídalo nejméně šedesát hudebníků, v úterý 29. září 2020. Na sociálních sítích odchod bývalého spoluhráče oznámil člen formace Emilio Castillo.

„Náš drahý Rocco nás opustil včera večer. Zemřel po boku své rodiny v hospici v Las Vegas. Někteří z nás s ním v posledních dnech prohodili několik slov a musím říct, že jsem za to opravdu vděčný. Když se k nám v roce 1965 připojil, jmenoval se Frank Hueton, a tak mu mnoho lidí říkalo jednoduše Franku. Když jsme se potkali na střední, byl to roztomilý kluk s cool vlasy, kvůli kterým jsme ho vlastně do naší kapely vzali. A hrál hrozně na kytaru,“ zavzpomínal Castillo.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Až v Tower Of Power začal Prestia skutečně milovat muziku. „Můj otec najal učitele jménem Terry Saunders, který nás měl naučit jeden song týdně. První věc, kterou Terry řekl Frankovi, bylo: ‚Ty musíš hrát na basu!‘. A měl pravdu. Jako basista byl Frank unikátem,“ ví Castillo.

Prestia byl považován za mistra rychlých šestnáctkových groovů. S basou uměl doslova zázraky. Svou levou rukou například dokázal umlčet strunu tak, aby získala perkusivní zvuk, přičemž výška tónu zůstala čistá a přesná.

Do Power Of Tower přitom, jak zmínil jeho bývalý spoluhráč, přišel bez jakékoliv znalosti hry na baskytaru. „Věděl jsem o ní pouze to, že je větší než já,“ uvedl Prestia dříve pro Bass Player. V kapele působil hudebník s výjimkou šesti let celý svůj život. Definitivně formaci opustil v roce 2018 kvůli zdravotním problémům, kterými trpěl od roku 2014. Musel dokonce podstoupit transplantaci ledviny.

„Bojoval dlouhých dvacet let a teď je nahoře u Pána. Jeho domovem je teď nebe. Moc mi chybí, ale vím, že je mu nyní lépe. Těším se, až ho tam zase uvidím. Kdybych řekl, že byl Francis Rocco Prestia součástí hudby Tower Of Power, velmi bych ho podcenil. Když totiž lidé poslouchali Tower Of Power, vždy když odcházeli z koncertu, mluvili o Roccovi a jeho obrovském dopadu na hudební svět,“ rozloučil se se svým přítelem Castillo.

Text: Andrea Štipčáková
Témata: Rocco Prestia, Frank, Hueton, Power Of Tower, funk

zavřít