Umělecký vědec nejvyššího řádu Captain Beefheart: Hrál, maloval a byl posedlý zvířaty

Vydáno 20.08.2016 | autor: Dominik Pavliš

Vlastním jménem Don Glen Vliet, později Don Van Vliet, hrál na harmoniku, saxofon a na dechové nástroje. Krom toho disponoval širokým hlasovým rozsahem. Do hudebního světa se nesmazatelně zapsal především díky skupině The Magic Band, které byl frontmanem a s níž natočil v období 1965 - 1982 dvanáct studiových alb.

Umělecký vědec nejvyššího řádu Captain Beefheart: Hrál, maloval a byl posedlý zvířaty Captain Beefheart - vášnivý muzikant i malíř

Smrt si říká rock'n'roll (258.) - Captain Beefheart

Nejbližší mu byly styly jako rock, blues, pak zejména psychedelie, free jazz, avantgarda a experimentální hudba. Do okruhu jeho nejbližších přátel se řadil i Frank Zappa, se kterým také příležitostně spolupracoval. Do povědomí širší veřejnosti se přesto nikdy příliš nezapsal. V roce 1982 zanechal hudby, upustil od svého pseudonymu Captain Beefheart a pod svým pravým jménem se začal věnovat své velké zálibě - malování. Roku 2010 prohrál mnohaletý boj s roztroušenou sklerózou.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Frank Zappa (10.)

Narodil se 15. ledna 1941 v Glendale, ve městě v okresu Los Angeles v Kalifornii. V pouhých třech letech začal Van Vliet s malováním a sochařstvím. Ve své tvorbě projevoval svou "posedlost" zvířaty, zejména dinosaury, rybami, africkými savci a lemury. V devíti letech vyhrál sochařskou soutěž organizovanou pro Los Angeles Zoo. Ta se nacházela společně s hvězdárnou kousek od domova mladého Van Vlieta a tyto dva útvary na něj měly velký vliv.

Captain Beefheart & His Magic Band

NAMALOVAL SI OBALY ALB

Když mu bylo 13 let, s rodinou se přestěhovali z Los Angeles do Lancesteru, nedaleko Mojave Desert, kde zrovna docházelo k rozvoji leteckého průmyslu. Bylo to prostředí, které ho výrazně ovlivnilo. Několik jeho obrazů, které připomínaly tvorbu Franze Klinea, byly později použity jako obaly jeho vlastních alb.

Mezitím vším se u Van Vlieta vyvíjel zájem o hudbu. Intenzivně poslouchal delta blues, zejména Son House, Roberta Johnsona, jazzové umělce jako např. Ornette Coleman, John Coltrane nebo Cecil Taylor, či chicagské blues v podání Howlin' Wolfa a Muddyho Waterse.

Captain Beefheart & His Magic Band

Během jeho dospívání se Vliet občas stýkal se členy místních kapel. Jednou z nich byla i Omens And The Blackouts. Kytaristi této skupiny - Alexis Snouffer a Jerry Handley - se později stali zakladateli The Magic Bandu.

vložte odkaz, text nemažte

DESKU NAHRÁL ZA OSM A PŮL HODINY NA KLAVÍR

Na počátku roku 1965 byl Vliet pozván do kapely jako zpěvák. Připojil se tedy k Magic Bandu a změnil si jméno na Captain Beefheart, zatímco jeho spoluhráč Alexis se přejmenoval na Alex St. Clair. Captain Beefheart And His Magic Band podepsali smlouvu s A&M a v roce 1966 vydali dva singly. První byl cover písně Diddy Wah Diddy od Bo Diddleyho a stal se z něho hit po celém Los Angeles. Druhý singl Moonchild, napsaný Davidem Gatesem, už tak dobře přijatý veřejností nebyl.

Jak již bylo řečeno, kapela dohromady vydala 12 studiových alb, z čehož první (Safe as Milk) v roce 1967 a poslední (Ice Cream for Crow) v září 1982. Najznámější deskou je ale dvojalbum Trout Mask Replica z roku 1969, které je dodnes pravidelně vyhlašováno jako jedna z nejdůležitějších nahrávek všech dob. Sám Beefheart tvrdil, že všech 28 písní složil na klavír v jednom zátahu za 8,5 hodiny. Tak dlouho mu to prý trvalo proto, že nikdy předtím na tento nástroj nehrál. Na výše zmíněném posledním albu Don Van Vliet naposledy použil jméno Captain Beefheart a po vydání desky se začal věnovat své malířské kariéře.

 

The Michael Werner Gallery v pátek 17. prosince 2010 oznámila, že Van Vliet zemřel v kalifornské nemocnici ve městě Arcata. Několik týdnu před jeho 70. narozeninami. Galerie ho popsala jako "komplexní a vlivnou osobnost ve výtvarném umění" a "jednoho z nejoriginálnějších umělců své doby". Příčinou smrti byly komplikace spojené s roztroušenou sklerózou. Tom Waits a Kathleen Brennan komentovali jeho smrt slovy: "Podivuhodný, tajemný... a pronikavý. Byl to 'vědec' nejvyššího řádu."

Témata: Captain Beefheart, The Magic Band, Frank Zappa

zavřít