Zemřel skladatel Pavel Krejča, složil hity Martinové, Spálenému či Neckářovi

Vydáno 22.03.2021 | autor: redakce

Ve věku 79 let zemřel Pavel Krejča. Hudební skladatel naposled vydechl v sobotu 20. března, příčinou jeho úmrtí byl špatný zdravotní stav po prodělání mozkové mrtvice a koronaviru. Dlouhodobě Krejča trpěl cukrovkou.

Zemřel skladatel Pavel Krejča, složil hity Martinové, Spálenému či Neckářovi Zemřel skladatel Pavel Krejča, složil hity Martinové, Spálenému či Neckářovi

Pavel Krejča se proslavil v 60. letech jako člen rockové skupiny Hipps, ve které vystupoval s Petrem a Janem Spálenými. Vedle toho pracoval také ve výtvarném oddělení Československé televize a hrával v uskupení Apollobeat, které doprovázelo v divadle Apollo Pavlínu Filipovskou či Yvonne Přenosilovou.

Václav Neckář hrál v Brně Mezi svými: Došlo na Půlnoční i další hity

Během své kariéry spolupracoval Krejča s řadou významných českých interpretů. Pro Věru Martinovou napsal hity Až na vrcholky hor či Nebe, peklo, ráj, pro Petra Spáleného jednu z jeho nejznámějších písní Plakalo bejby, a pro Václava Neckáře například skladby Je ráno, Anno či Tak pojď domů.

"To mi je líto, to mě zaskočilo, taková zpráva. Pavel byl kamarád, vynikající skladatel, veselý člověk...," uvedl Neckář pro Život v Česku.

Kromě psaní pro muzikanty se Krejča věnoval také filmové hudbě. Je například autorem doprovodu k pohádkám O nejchytřejší princezně, Čertova skála nebo Prstýnek bez kamínku.

red
Témata: Pavel Krejča, Petr Spálený, Václav Neckář, Věra Martinová

zavřít