Zemřela grungeová ikona Mark Lanegan, bylo mu 57 let

Vydáno 23.02.2022 | autor: redakce

Grunge utrpěl velkou ránu. V pouhých 57 letech zemřela jeho ikona Mark Lanegan, kterého si fanoušci muziky spojí především se skupinou Screaming Trees, jíž byl frontmanem. V posledních letech vystupoval především jako sólový interpret. Příčina jeho smrti je neznámá.

Zemřela grungeová ikona Mark Lanegan, bylo mu 57 let Zemřela grungeová ikona Mark Lanegan, bylo mu 57 let

Úmrtí Marka Lanegana bylo oznámeno na jeho Twiteru. „Náš milovaný Mark Lanegan dnes ráno zemřel ve svém domě v Killarney v Irsku. Zpěváku, skladatelovi, autorovi a muzikantovi bylo 57 let a zanechal po sobě manželku Shelley,“ stojí ve zprávě s tím, že více informací si rodina zatím nepřeje sdělovat a žádá všechny o soukromí.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Mark Lanegan se proslavil svým působením v kapele Screaming Trees, ve které byl frontmanem. Několik let působil také v Queens of the Stone Age, poté vystupoval jako sólový interpret. Zahrál si například s Kurtem Cobainem nebo Isobel Campbell, pro níž natočil tři alba.

Na svém kontě měl muzikant celkem šestnáct sólových desek. Poslední vydal v roce 2020 pod názvem Straigt Songs of Sorrow.

Kromě jiného vydal také tři knihy. V roce 2017 I Am the Wolf: Lyrics & Writings, která je souborem jeho textů. 28. dubna 2020 pak vyšla jeho první autobiografie pod názvem Sing Backwards nad Weep podle verše písně Fix z alba Field Song. Pojednává v ní o svém životě muzikanta. Minulý prosinec vydal druhou autobiografii Devil In A Coma, v níž se zabývá svou zkušeností s koronavirem.

red, foto: FB Mark Lanegan
Témata: Mark Lanegan, smrt, Screaming Trees, grunge

zavřít