Příběh českého hitu: Kapitán Demo - Zlatíčka

Vydáno 23.07.2020 | autor: Alena Kaňová

„Píseň vznikla na velkém statku, který mám v Prusku, kousek od Ruska. Mezi Ruskem a Průhonicemi,“ uvádí Kapitán Demo příběh jednoho ze svých největších hitů.

Příběh českého hitu: Kapitán Demo - Zlatíčka Příběh českého hitu: Kapitán Demo - Zlatíčka

Píseň Zlatíčka patří mezi nejujetější a nejbizarnější skladby tuzemské hudební scény. Na svědomí ji má česko-italský ropný magnát a několikanásobný mistr světa v psaní refrénu Kapitán Demo se svou crew, Givi Krossem a ProGramem.

Zlatíčka křepčila štěstím, Kapitán Demo si koupil Rock for People i Ostravu. Už poněkolikáté

Podle svých slov zpěvák tuto píseň patnáct let trénoval, a to i závodně. Údajně by dokonce ze skladby dokázal udělat mnohem větší hit, akorát nechtěl. Vrozená pokora mu to nedovolila.

Píseň má jasný cíl – šířit mezi lidi dobrou náladu, protože všichni jsou přece #zlaticka. Pateticky řečeno, avšak s otazníkem na konci: jedná se o nový filozofický směr, zabývající se tím, jak utnout jakousi všeobecnou nenávist prostupující celou naši planetu?

V písni naráží Kapitán Demo, čili alter ego všestranného umělce Jiřího Buriana (syna neméně známého hudebníka Jana Buriana), na docela závažná témata – Čapí hnízdo, sociální sítě nebo amnestii pro Jiřího Kajínka. Ovšem s vtipem a ironií sobě vlastní.

"Kamery se valí do Prahy a nezapomínám ani na vrahy, na ty, co vylezly z ulity, a pak se z nich staly celebrity."

TOP 6 videoklipů týdne: Emma Drobná se vydala na roadtrip a Kapitán Demo zpívá o ADHD

Zmíněné kauzy jsou čitelné hlavně ve videoklipu, který má na svědomí Darina Burianová, manželka zpěváka. Klip režírovala podle scénáře Giviho Krosse a ProGrama. Objevuje se v něm například dobře známe zelené tílko, které už bude navždy spojené s propuštěním Jiřího Kajínka.

Text: Alena Kaňová

Témata: Kapitán Demo, Jiří Burian, Darina Burianová, Givi Kross, ProGram, Zlatíčka

zavřít