ROZHOVOR | Kapitán Demo: Všechno je to dělaný na klíč, vědma řídí celou moji kariéru

Vydáno 09.09.2020 | autor: Hana Bukáčková

Kariéra zámožného Kapitána Dema nabírá na obrátkách. Po megahitech Zlatíčka, Trendsetter či Kouzlo s milionovými zhlédnutími šokoval prohlášením, že odchází z rapu do popu a vydal dětskou desku Řekni mámě, ať ti koupí Bentley. Co ho k tomu vedlo? To se dozvíte v našem exkluzivním interview.

ROZHOVOR | Kapitán Demo: Všechno je to dělaný na klíč, vědma řídí celou moji kariéru ROZHOVOR | Kapitán Demo: Všechno je to dělaný na klíč, vědma řídí celou moji kariéru

Mnohé šokovala zpráva, že po dvanácti letech končíte a přecházíte z rapu do popu. Co vás k tomu vedlo? Peníze?
To je přirozenej vývoj. V českým popu je teď potřeba udělat hodně práce. Je tam víc místa a víc možností. Nikdy jsem se nesetkal s takovou porcí nenávisti jako v rapu. A to jsem na to zkoušel všechny možný aplikace, který jsme vyvinuli. Tak jsme se rozhodli udělat za tím velkou, tlustou, hroznou čáru a všechen náš majetek, ale i hejty a celou tu zlou energii, necháváme v rapu. Do popu už jdeme s čistým štítem a hlavou vztyčenou.

Příběh českého hitu: Kapitán Demo - Zlatíčka

Je to jednorázová záležitost v rámci aktuální desky, nebo se jedná o definitivní rozhodnutí?
Nic není definitivní. Ale teď je teď, a teď je to tak a bude. 

Na svém kontě máte megahit Zlatíčka. Předpověděla vám Jolanda, že z něj stane fenomén a z vás tuzemská modla?
Ne, to byla jiná vědma. Ta nám předpověděla i to, že půjdem z rapu pryč. Zlatíčka si vedou dobře, ale ADHD je na tom dost podobně. Jsem zvědavej jak si povedou další singly. Všechno je to dělaný na klíč a na všem se podílela speciální komise. Vědma řídí celou moji kariéru.



Krále i prince popu už máme. Na jaký post si brousíte zuby vy?

Mně stačí, když budu bavit lidi a vzdělávat děti. To se nám taky s novou desku daří. Přišla mi raketa z OSY.

Aktuálně jste vydal se svou crew dětskou desku. Chtěli jste po Šmoulech a Maxim Turbulenc zaplnit díru na trhu? 
Budu dělat, že jsem tuhle otázku neslyšel...

Pro koho je tedy určena? Pouze pro zlobivé děti, nebo i pro ty, co se cítí dětmi i v odrostlejším věku?
Pro všechny děti od 3 do 73 let. To je naše cílovka, a tak to máme rádi.  

Zlatíčka křepčila štěstím, Kapitán Demo si koupil Rock for People i Ostravu. Už poněkolikáté

I přes to, že je to dětská deska, jste ji označil za vaše nejtvrdší album. Jak to jde ruku v ruce?
Jsou tam ty kytary, a i pár party tracků. Počkejte.. Teď koukám, že mi spadnul zub. Tak budu muset jít.

Jak moc jste se mírnil ve slovníku? Jindy neváháte šáhnout po vulgarismech.
Na Bentley nejsou skoro žádný vulgarismy. Nejhorší slovo je debil. To mi přijde dost klíčový. Slova jsou krásný.

Jaké jste měl dětství? Kolik jste dostával kapesné, a co jste si kupoval? Narážím i na název desky Řekni mámě, ať ti koupí Bentley.
Moje dětství bylo zlatý jako moje chainy. Narodil jsem se do hodně bohatý rodiny a hodně štastný, což je divný a zvláštní, ale je to tak. Rodiče to nepodělali a nerozmazlili mě. K patnáctinám jsem dostal první ostrov a v osmnácti jsem se stal společníkem jedný z největších korporací na světě. To mě naučilo vážit si obyčejných věcí a celou dobu jsem tajně snil o muzice. Tu jsem měl nejdřív zakázanou, ale nakonec jsem si to obhájil.

Děti vám před rokem a půl předskakovali na show, jsou slyšet i na nahrávce. Využijete je i na koncertech?
Už dřív jsme spolupracovali s mým dětským sborem Alimenty. Teď jsme šli tak daleko, že jsme z něj vybrali dva nejlepší, a těmi jsou Raparát a BabyBox. Občas je bereme i na show.

Apropó, to jsou vaše děti? Kolik jich vlastně máte? Jak velkou inspiraci byly pro vznik nahrávky?
To jsou asi moje děti. Nevím. Mám jich tak na každým kontinentu nejmíň čtyři. Tak jsem to chtěl. A jistě, děti jsou velkou inspirací. Jsou svobodný, a některý z nich si ještě pamatujou minulý životy.

V intru zpíváte o tom, že máte na kontě 4 miliardy. Není to málo, když o sobě prohlašujete, jaký nejste miliardář?
Jsem hrdým členem klubu Magnicifent Four. Všichni máme 4 miliardy. Není to málo, to stačí na žití. Spoustu věcí máme zadarmo a nechcem to přehánět. Pořád mám na paměti pohádku Sůl nad zlato, kterou si občas na shromážděních pouštíme, abychom si srovnali hodnoty a připomněli, co je správný. To je taky jeden z důvodů, proč jsme odešli z rapu. Tam je devadesát procent kolegů, který tohle pořád nechápou. Sůl nad zlato není jenom pohádka. To je životní styl.

Ve Jsme jenom lidi mluví nějaký Ital. To je váš otec?
 Ne, to je strýček Gio. To mám radost, že jste si poslechla desku a rozumíte tomu, co se tam zpívá. Jsme jenom lidi je zrovna velmi zvláštní song, kterej napsali Elvis Presley, Karel Zich a já.

Zpíváte v ní o kakání. To jako vážně?
To není o kakání, ty trumbero. To je píseň o tom, že spousta rodičů a učitelů stresuje děti, a dokonce i trestá za to, že se počůraj nebo pokaděj, a že krkaj a škitaj. To není správně. Jsme jenom lidi. My říkáme stop šikaně. A ta největší šikana jde od systému, školství a rodičů.

Kapitán Demo si při show v Karlíně hrál s drony

O šikaně je i stejnojmenná píseň. Podle vašeho postavení bych si dovolila tvrdit, že jste šikanoval, ale z nahrávky mi spíš vyplývá, že jste byl šikanován.
A proč jako? To je fiktivní příběh. Neznamená to, že všechno, o čem zpívám, se muselo stát mně. Nikdo nikoho nešikanoval. Když jsem byl malej, tak bylo všechno krásný. Nebyl internet, ani mobilní telefony. Chodili jsme si ven hrát a psali jsme normálně propiskou. Jednou jsem ji vrazil jednomu klukovi do krku, protože uhodil holku, a pak mi musel slíbit, že to nikomu neřekne, jinak bych ho nechal zmizet.

Doznívá léto, období hmyzu. Na desce je "nakažlivá" píseň Vosy. Kolikrát vás letos bodly, a jak se proti tomu bráníte?
Vosy jsou ta nejhnusnější zvířata v Evropě. Jdou po nás. Musel jsem udělat tenhle track, protože za á, nikdo u nás neudělal diss track na vosy. Všichni se furt hejtěj navzájem kvůli pič*vinám, ale opravdový problémy neřešej. Tenhle track je za nás za všechny a působí jako protijed. Každý dítě, který píchne vosa, si ho poslechne a přestane brečet.

Na webu jsou k dostání omalovánky. Jaký netradiční merch ještě chystáte?
Plánujeme merch a velkou věc, o který nemůžu mluvit. 

Když jste udělali desku pro děti, bude následovat deska pro seniory?
To by mě fakt zajímalo, odkud jste. 

Text: Hana Bukáčková, foto: Michaela Cichrová, Facebook interpeta, archiv
Témata: Kapitán Demo, Zlatíčko, ADHD, Řekni mámě, ať ti koupí Bentley

zavřít