Příběh českého hitu: Monkey Business - Piece Of My Life

Vydáno 17.09.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Jeden z největších hitů kapely Monkey Business, píseň Piece Of My Life, letos slaví dvacet let od svého vydání. Vznikla však už o rok dříve na šumavské chalupě Romana Holého, konkrétně pak v jeho studiu U Čtyřlístku, které vlastně tenkrát studiem ještě vůbec nebylo. Příběh písně iREPORTu prozradil Matěj Ruppert.  

Příběh českého hitu: Monkey Business - Piece Of My Life Foto: Tomáš Martínek

Ačkoliv je Piece Of My Life baladou, kapela měla od začátku jasno. Nechtěla zpívat jako spousta ostatních o tom, že někoho opustila přítelkyně, či o touze po dívce. „Věděli jsme, že by k této tklivé, emoční melodii, vlastně skoro až ploužáku, udělala většina text o lásce. To jsme my ale nechtěli. Buďto jsme chtěli legraci, nebo něco závažnějšího,“ vzpomíná Matěj Ruppert.

LIVE: Monkey Business oslavili dvacáté výročí ve velkém stylu a se vší parádou

Nad textem nahrávky, která uzavírá debutové album Why Be IN When You Could Be OUT, si kapela dlouho lámala hlavu. Až nakonec Romana Holého napadlo, že by mohla zachycovat kus života jejich zpěváka.

 Fred Wesley a Roman Holý křtí album Monkey Business Why Be IN If You Could Be OUT, foto: archiv iREPORT

„Takže v ní vyprávím, jak mi nic v té době nechybělo, měl jsem fajn kámoše, bydlel jsem u maminky s tatínkem, maminka mi prala a já jsem neměl žádný trable,“ popisuje Matěj Ruppert vznik textu, nad kterým se s kapelou dlouho trápili. A podobně tomu bylo prý také u dalších singlů z debutového alba, My Friends nebo Party Shit.

Sám zpěvák o sobě mluví pouze jako o drobném spoluautorovi Piece Of My Life. „Vymyslel jsem melodii písničky. Ale to tím způsobem, že byl hotový základ dema a já jsem do něj jen improvizoval. A z této improvizace vlastně vznikla melodie skladby.“

Zajímavý je také videoklip k písni, který s jejím textem prakticky vůbec nekoresponduje. Odehrává se na nohejbalovém hřišti na pražském Vyšehradě, na kterém se prohánění staříci. „Cením si, že se v něm objevil Fred Wesley, který si sice v této písni nezahrál, ale na desce Why Be IN When You Could Be OUT hostoval,“ říká Matěj Ruppert o slavném trombónistovi Jamese Browna, a k vizuálu, jenž v roce 2000 zrežíroval Zdeněk Suchý, autor několika dalších nápaditých videoklipů Monkey Business.

Text: Andrea Štipčáková, Jarda Hudec, foto: Tomáš Martinek, Roman Černý, archiv iREPORT

Témata: Monkey Business, Piece Of My Life, Roman Holý, Matěj Ruppert, Fred Wesley, Zdeněk Suchý 

zavřít