Co vychází v lednu: přehled novinek

Vydáno 25.01.2016 | autor: redakce

Leden a okurková sezóna? Letos to tak úplně neplatí, neboť vychází několik očekávaných desek. V posledním lednovém týdnu své fanoušky potěší Australanka Sia, debutovat bude Charlie Puth a po čtyřech letech se připomenou Bloc Party. Na své si přijdou také příznivci souboru Avantasia či Saula Williamse. 

Co vychází v lednu: přehled novinek Sia složila nové album z písní psaných pro jiné umělce


Sia - This Is Acting

Až v 38 letech vydala Sia klíčovou desku pro svou kariéru zpěvačky. Dosud totiž slavila největší úspěchy jako skladatelka, dva roky stará nahrávka 1000 Forms Of Fear ale přinesla velké hity a dobyla první příčky hitparád. Klip Chandelier má dokonce na YouTube už přes miliardu zhlédnutí. Zrodí se takto silná písnička i z novinky This Is Acting? Těžko říct, Sia ji totiž poskládala ze skladeb, které jiní interpreti odložili. Na albu jsou například songy, které australské zpěvačce vrátily Adele nebo Rihanna. Řadu z nich už žena, která poslední dobou skrývá tvář, představila na YouTube.

AUDIO: Sia láká na album zbytků. Tentokrát písní, kterou odmítla Rihanna a produkoval ji Kanye West


Bloc Party - Hymns

Nejen britská indie rocková scéna netrpělivě čeká, co na své nové desce předvedou Bloc Party. Zatím poslední řadovka Four pochází z roku 2012 a od té doby došlo k podstatným změnám. Kapela se totiž z poloviny obměnila, Kele Okereke a Russell Lissack teď mají nové parťáky - jsou jimi Justin Harris a jediná žena v sestavě Louise Bartle. Z desky byly zveřejněny už tři upoutávky a fanoušci jsou zatím spíš na rozpacích, neboť žádná z písní se nedočkala nijak nadšeného přijetí. Třeba to kompletní jedenáctka, která trvá celkem přes 47 minut, změní. Připomeňme, že v létě budou Bloc Party také hvězdami maďarského festivalu Sziget. 

AUDIO: Bloc Party objevují nový zvuk opojeni láskou


Avantasia - Ghostlights

Metalová opera pokračuje. Německý symfonický power metal se rozezní na nové desce s názvem Ghostlights. Úvodní track Mystery Blood Of A Blood Red Rose bude dokonce možná naše sousedy reprezentovat na nadcházejícím ročníku Eurovize. Zda si Němci vyberou skupinu kolem Tobiase Sammeta, bude jasné v únoru. Brzy nato přijede kapela i do České republiky, 16. března se pokusí zaplnit Forum Karlín. Ani na novém albu se skupina nebála složitějších kompozicí, nejdelší skladba má přes 12 minut.


Charlie Puth - Nine Track Mind

Nejdřív se Charlie Puth prosadil po boku Wize Khalify v jeho hitu See You Again, který lákal do kin na sedmý díl série Rychle a zběsile. Krátce poté ale přišel vlastní hit Marvin Gaye, se kterým mu pomohla Meghan Trainor. S oběma singly se dnes 24letý Charlie podíval na čelo britského žebříčku. Není tedy divu, že jeho první deska patří k očekávaným debutům tohoto roku. Na Nine Track Mind spolupracoval mladý Američan s řadou producentů, přičemž většinou si vypomohl i sám. V roli dalšího singlu by měla žebříčky zasáhnout spolupráce se Selenou Gomez nazvaná We Don't Talk Anymore.


Saul Williams - MartyrLoserKing

Americký rapper, muzikant, básník i herec bude v létě zdobit line-up festivalu Rock for People v Hradci Králové. Poté, co dobyl svět jako básník a stal se jednou z ikon slam poetry, se vrhl na hudbu. Vystupoval po celém světě od Bílého domu přes Operu v Sydney až po prestižní kluby a přední evropské hudební festivaly. S razancí sobě vlastní servíruje geniální kombinaci nekompromisních textů a promakané hudby s příměsí hip hopu, elektra či rocku. Snad se mu to povede i na nové desce. Ta se jmenuje MartyrLoserKing a vychází po 5leté odmlce od minulé řadovky. 


Dále vychází:

  • Neighbourhood - Wiped Out!
  • Black Tusk - Pillars Of Ash
  • Dream Theater - The Astonishing
  • Jadakiss - Top 5 Dead Or Alive
  • Walking On Cars - Everything This Way
 


Soundtrack - Lída Baarová

Velkofilm Filipa Renče Lída Baarová následuje vydání stejnojmenného soundtracku. Stěžejní píseň Když tančí ďábel s andělem nazpívala Lucie Bílá. Hudbu složil Ondřej Soukup, textem ji opatřila Gabriela Osvaldová. Jednu ze skladeb zpívá i představitelka hlavní role, herečka Táňa Pauhofová. Vedle dobových písní tvoří většinu alba hudba filmová v provedení Českého symfonického orchestru. K titulní písni stihl Filip Renč natočit dobový videoklip s Lucií Bílou coby prvorepublikovou hvězdou. Vrátil se tak do prostředí Hudebního divadla Karlín, kde do filmu natáčel několik zásadních scén. Lída Baarová je výpravné drama o vztahu legendární české herečky s nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem.


Megadeth - Dystopia

Také fanoušci metalu mají v lednu co vyhlížet. Novou desku totiž vydává skupina Megadeth, s krátkou přestávkou fungující už od roku 1982. Kapela kolem Davea Mustainea, jenž hrál v původní sestavě Metalliky, se s novým studiovým materiálem vrací po 3 letech. Tehdy s nahrávkou Super Collider pronikli až na šesté místo americké albové hitparády. Lépe na tom naposledy byli v první polovině 90. let. Na patnácté řadovce je formace omlazena o dva nové členy, jimiž jsou bubeník Chris Adler (Lamb Of God) a kytarista Kiko Loureiro (Angra). Produkce se ujal sám Dave Mustaine a výsledkem je 11 nových písní, z nichž 3 už byly představeny jako singly.

RECENZE: Megadeth novou desku uspěchali a topí se v průměrnosti


Suede - Night Thoughts

Britská ikona alternativně rockové scény Suede přichází se sedmou studiovkou v pořadí. Kapela vyplodila v 90. letech hned 3 #alba, v roce 2003 však na dlouhých 7 let ukončila činnost. Návrat obstarala v roce 2013 úspěšná nahrávka Bloodsports a nyní vzniklo pod rukou producenta Eda Bullera dalších 12 songů. Desku Night Thoughts doprovodí i film z dílny režiséra Rogera Sargenta. Skupina v čele s Brettem Andersonem funguje už od roku 1989 a v jejím žánrovém mixu nechybí alternativní rock, britpop nebo glam rock.


Smola a hrušky - Unplugged Live In Spišské divadlo

Slovenská reggae-punková formace Smola a hrušky si pro své fanoušky na závěr roku 2015 připravila vánoční dárek se vším všudy. Na exkluzivním akustickém koncertě vystoupili s dechovým orchestrem DH Tatramat Matejovce, na perkuse a bongo je doprovodil Martin Krestián, něžné pohlaví a housle zastoupila Lucia Varšová. Při této příležitosti kapela pokřtila nové CD a DVD s názvom Unplugged Live in Spišské divadlo, které vzniklo během závěrečného koncertu turné Unplugged & Document tour 2014. Nyní se nosič dostává i do běžné distribuce. Láká na něj akustická podoba singlu Lovesong.

 

Dále vychází:

  • Soundtrack - Kung Fu Panda 3
  • Penumbra - Era 4,0
  • Conrad Keely - Original Machines
  • Borknagar - Winter Thrice
  • Magic Circle - Journey Blind
 


David Bowie - Blackstar

Jedno z prvních velkých alb nového roku má na kontě David Bowie. Legendární britský zpěvák si jeho vydání načasoval přesně na den svých 69. narozenin, tedy na 8. ledna. Novinka Blackstar obsahuje 7 písniček, přičemž titulní skladba se již v loňském roce dočkala hodně propracovaného videa, které trvá skoro 10 minut. V prvních lednových dnech jej doplnil další videoklip k písni Lazarus, ve které Bowie ztvárňuje bezmocného muže upoutaného na nemocničním lůžku. Už nyní se mluví o tom, že ani na prahu sedmdesátky zpěvák nezklamal a znovu nešlápl novým albem vedle.Bohužel, pouhé dva dny po vydání Bowie zemřel na rakovinu.

RECENZE: David Bowie udělal dva kroky vzad od popových posluchačů


Rachel Platten - Wildfire

Rachel Platten se sice nejvíc prosadila až v loňském roce zásluhou hitu Fight Song, není to ale žádná začátečnice. 35leté zpěvačce vyšly už v minulosti dvě desky a tu v pořadí třetí si pro fanoušky přichystala jako dárek do nového roku. Album Wildfire produkoval Jon Levine a v současnosti ho jako další singl propaguje skladba Stand By You. Bude také tak úspěšná jako pilot, který to dotáhl až na číslo 1 britské hitparády? 


O.S.T. Dánská dívka

V únoru míří do tuzemských kin snímek Dánská dívka. Oscarový režisér Tom Hooper natočil podle stejnojmenné knihy milostný příběh inspirovaný skutečným životním osudem dánské malířky Gerdy Wegener a jejího partnera Einara. Ten zjistí, že je ženou v mužském těle a jako první na světě podstoupí operaci vedoucí ke změně pohlaví. Hudbu má na svědomí Alexandre Desplat, 54letý francouzský skladatel.



Skunk Anansie - Anarchytecture

Londýnští rockeři Skunk Anansie se už pošesté zavřeli do studia, aby nahráli novou desku. Skupina vedená frontwoman Skin, která si úspěšně vyzkoušela i sólovou dráhu, slavila největší úspěchy v 90. letech, kdy vydala dvě alba, jež se dostala do Top 10 britského žebříčku. Po osmileté pauze se vrátila v roce 2009 a znovu úspěšně dobývá srdce příznivců indie rocku. Novinka Anarchytecture vychází po čtyřleté albové pauze a nabízí celkem 11 songů.


O.S.T. Pátá vlna

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. Hudbu k tomuto filmu složil britský autor Henry Jackman. Soundtrack obsahuje celkem 22 položek.

 

Dále vychází:

  • Hank Williams Jr. - It's About Time
  • Jeremih - Late Nights (The Album)
  • Erik Truffaz - Doni Doni
  • Ben Caplan - Birds With Broken Wings
  • Ignite - A War Against You
 
zavřít