LIVE: Incognito v Brně předvedli, jak hrát poctivý groove

Vydáno 20.11.2019 | autor: redakce

Již dvanáctý ročník festivalu Groove Brno, dříve známého jako Moravia Music fest, pomalu spěje do cíle. Těsně před finále byla pro brněnské diváky připravena opravdová lahůdka v podobě kapely Incognito

LIVE: Incognito v Brně předvedli, jak hrát poctivý groove LIVE: Incognito v Brně předvedli, jak hrát poctivý groove


INCOGNITO
SONO CENTRUM, BRNO
18. 11. 2019

Toto londýnské uskupení, ve kterém se za celou jeho historii vystřídalo přes sto členů, přijelo s čerstvě vydanou, ani ne týden starou nahrávkou Tomorrow’s New Dream. V letošním roce navíc slaví čtyřicet let od svého založení, což je o důvod víc vyrazit na turné. A důvod to byl oprávněný, hraje jim to pořád skvěle.

12. ročník Groove Brno ovládají funky frontwomenky. Vystoupí i ty, které pracovaly s Princem

Bezmála dvouhodinový koncert v zaplněném Sono centru odstartoval instrumentální skladbou z výše zmíněného nového alba. V té poprvé (a nikoli naposledy) dostala prostor dechová sekce čítající tři muzikanty (trombón, altsaxofon a trubku), zbytek tvoří velmi silně šlapající rytmická sekce (dva kytaristé, baskytarista, klávesista, bubeník a hráč na perkuse).

Středobodem celé kapely je zakládající kytarista Jean-Paul Maunick, zvaný Bluey. Ten nijak nevynikal co do hraní, ale během večera představoval jednotlivé členy kapely. Nesmíme zapomenout na tři hlavní vokalistky, které se pravidelně střídaly v hlavních pěveckých partech. Zbylé dvě a někteří muzikanti jim sekundovali v doprovodných vokálech.

Jen těžko lze určit, která z nich byla lepší, či horší, všechny tři dámy zpívaly naprosto úžasně. Jak je v Sonu dobrým zvykem, celý zážitek umocňoval skvěle vyvážený zvuk, který korespondoval s celkovou dinamikou. Dokonce ani v hodně silných momentech nebyl přeřvaný, což se u podobných koncertů bohužel často neděje.

Mimochodem, už dlouho jsem neslyšel tak dobře nazvučené bicí, které dostaly v závěru večera také poměrně dlouhý sólový prostor. Poté následovala představovačka jednotlivých členů kapely a poslední dvě skladby. Za zvuků bouřícího publika a v pozadí znějícího Boba Marleyho se kapela odebrala do zákulisí.

text: Tomáš Vrtek, foto: Tino Kratochvíl

Témata: Incognito, Jazz Groove Brno

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít