LIVE: Kool And The Gang roztančili Forum Karlín. Praha díky nim zažila funkový svátek

Vydáno 27.06.2019 | autor: redakce

Kool And the Gang, kteří loni vstoupili do Skladatelské síně slávy, se po deseti letech vrátili do Prahy, aby zahráli to nejlepší ze svého opravdu bohatého repertoáru. Jejich vystoupení ve Foru Karlín dokázalo, že soul a funk nikdy nezestárnou.

LIVE: Kool And The Gang roztančili Forum Karlín. Praha díky nim zažila funkový svátek LIVE: Kool And The Gang roztančili Forum Karlín. Praha díky nim zažila funkový svátek


KOOL AND THE GANG
FORUM KARLÍN, PRAHA
26. 6. 2019

Pokud si myslíte, že jste nikdy neslyšeli Kool And the Gang, mýlíte se. Kdyby tomu tak nebylo, museli byste posledních padesát let žít v bunkru. Dokonce i tady v Česku, kde se žánry jako funk a soul až do roku 1989 netěšily z přízně režimu, jsou jejich písničky dobře známé, protože každý z nás aspoň jednou v životě viděl Pulp Fiction nebo Horečku sobotní noci. Ale to není jediný důvod, proč tuto kapelu stojí za to slyšet naživo.

FOTOREPORT: Funková vlna se přehnala Prahou. Kool And The Gang ovládli Forum Karlín

Poslední červnová středa se rozhodně zapíše do dějin, a to nejen díky pražskému koncertu ikony funku, ale i vzhledem k novým teplotním rekordům, o kterých se Pražanům dřív mohlo jenom zdát. Přes třicet stupňů bylo i po sedmé hodině večer, proto bylo čekání v nekonečné frontě skoro nesnesitelné. Během setu prvního předskokana, DJe Michaela V., byl sál Fora ještě poloprázdný, což znamenalo, že většina lidí neměla možnost zatančit si na klasické popové hity osmdesátých let.

Vystoupení pražské kapely TOP Dream Company přihlíželo o něco početnější publikum a hned nastavilo překvapivě vysokou laťku. Zazněly písničky jak v češtině, tak v angličtině, kterým nechyběl groove ani energie. Skupina Davida Krause Gipsy Brothers poté zaujala funkem ovlivněným romskou kulturou a latinskoamerickými rytmy.

Horší to bylo s výběrem playlistu, který z reproduktorů zněl během příprav scény pro hlavní hvězdu večera. Nikdo nedokázal pochopit, proč jako návnadu na vystoupení legendy funku organizátoři použili tracky Maroon 5, DNCE a dalších interpretů, kteří nemají nic společného se soulem ani jazzem. 

Svůj devadesátiminutový set otevřeli Kool And the Gang písní Tonight ze své patnácté studiovky In the Heart. Reakce publika byla bleskurychlá - celý sál hned naplnila atmosféra osmdesátkového funku a chyběla snad jen disco koule. Třpytivé oblečení, barevné reflektory, přirozeně sladěné pohyby muzikantů a samozřejmě tanec. Této hudbě se opravdu nedá odolat.



Kool And the Gang nepřipravili žádnou zvláštní show. Kapela zřejmě upřednostnila hudbu před vizuálem, což vůbec neuškodilo jejímu vystoupení. Většině fanoušků stejně stačila pouhá přítomnost hudebníků na scéně, aby vytáhli svoje mobily a začali streamovat na sociálních sítích. Kool And the Gang si už na tento jev patrně zvykli.

Množství zvednutých svítících telefonů vzrostlo ke konci show, když zazněly takové hity jako Cherish, Ladies’ Night a Get Down On It. Fanoušci však nezapomínali tančit a zpívat, což asi trochu zkazilo kvalitu jejich výsledných videí. Zlatým hřebem večera se stal megahit Celebration, skutečná oslava hudby a groovu. Na okamžik se zdálo, že se Forum Karlín proměnilo v letní festival s jeho neopakovatelnou pohodovou atmosférou.



I přes všechny organizační nedokonalosti a technické potíže byl návrat Kool And the Gang do Prahy více než uspokojivý. Měli jsme možnost slyšet naživo snad skoro všechny písně, které se obvykle ocitají v nekonečných sbírkách typu Best Of, a vidět kapelu v její skoro původní sestavě. Co víc si přát?

text: Vadim Kuskov, foto: Lukáš Knoll

Témata: Kool And The Gang, funk, Forum Karlín

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít