LIVE: Marpo, král českého hip hopu, zbořil hranice. Do O2 areny si přizval Lenny a bývalé kolegy z Chinaski

Vydáno 20.05.2018 | autor: Hana Bukáčková

Marpo vyprodal největší halu v Česku a dosáhl tak velké mety nejenom v dějinách hip hopu. Fanouškům promítl dokument, zazpíval dceři, pokřtil desku a svojí postapokalyptickou show plnou pyrotechnických kousků uchvátil dvanáctitisícihlavý dav fanoušků.

LIVE: Marpo, král českého hip hopu, zbořil hranice. Do O2 areny si přizval Lenny a bývalé kolegy z Chinaski LIVE: Marpo, král českého hip hopu, zbořil hranice. Do O2 areny si přizval Lenny a bývalé kolegy z Chinaski


MARPO & TROUBLEGANG
O2 ARENA, PRAHA
19. 5. 2018


Koncertu předcházel již tradiční pochod fanoušků, kteří šli od Hlavního nádraží směrem k O2 aréně. V davu byla síla. Pochod byl plný vyvolávání "TroubleGang", ale jinak se obešel bez problémů. V "cíli" jsme tak mohli potkat posedávající skupinky fanoušků, které ve skandování pokračovaly a navzájem se hecovaly. Publikum při příchodu do haly uváděl do varu DJ.

FOTOREPORT: Marpo a TroubleGang pokořili O2 arenu. Fanoušci před koncertem pochodovali Prahou

Avizovaný dokument o cestě k "Marpoaréně" nesplnil očekávání a byl jen obyčejnou zpovědí Marpa, která na malých obrazovkách spíš zanikla. Zasloužila by si zajímavější zpracování. Koncertu Marpa a jeho TroubleGangu předcházelo odpočítávání.

PYROTECHNIKA I ZOMBÍCI

Hned úvodní skladba Demons byla představena komorně jen při doprovodu kytary. Poté opona spadla a začala pravá show v postapokalytickém duchu plná rachejtlí a gejzírů pyrotechniky mohla začít. Nechyběla již tradiční Socha Svobody, která byla po songu Conor McGregor odsunuta do pozadí, přednost dostala projekce v duchu hořícího města. Velmi efektivní bylo například promítání Marpa v nadživotní velikosti tyčícího se přes celou arénu při skladbách Pot´n´krev a Conor McGregor. Postapokalyptický koncept se ukázal jako dobrý, jen škoda, že zombíci, kteří šli i v průvodu, se objevili až na závěr setu ve Všude, kde jsem byl a nebyli zakomponováni více.

Marpo interview: Rád bych si sáhl na svoje dno. Zažil jsem i období, kdy mi bylo jedno, jestli umřu

Objevilo se i několik hostů. O moment překvapení se postarali exkolegové Ondřej a Štěpán Škochovi a Petr Kužvart z Chinaski, kteří byli stejně jako on z kapely vyloučeni na konci minulého roku. Ti ho doprovodili při songu Potlesk. Éru Chinaski, kde devět let bubnoval, si připomněl, když se sám doprovázel na bicí u tracků Wolfpack a Důkaz/Klid před bouří.

Očekávaná Lenny zazpívala s Marpem společný duet Kruh a zahostovala si v závěrečné písni Dopis, kde Marpa doplnila hrou na klavír. Dorazil producent desky Dead Man Walking - Clinth Murphy, který společně s Lukášem Líbalem a Gregem Haverem album pokřtili.

RECENZE: Český kovboj Marpo smíchal rap s country a divokými kytarami

SPOUSTA VĚNOVÁNÍ

Koncert byl plný věnování. Už nikdy adresoval rapper svojí mamince, která se přišla také podívat. Na pódium si pozval svoji starší ratolest Emmu, aby jí zazpíval v náručí stejnojmennou píseň. Prvně naživo. Tím ukázal, že i pod povrchem drsňáka se skrývá citlivá duše. Píseň 17 z nové desky věnovanou synovi naopak kupodivu nezařadil do playlistu. Řeku v závěrečné části koncertu zasvětil rapperovi Jackpotovi, který spáchal v loňském roce sebevraždu. Komu ale patří velký dík, jsou fanoušci, kteří tvoří pevný celek. Bez nich by koncert neměl takové grády.

Nadupaná dvouhodinová energická show čítající 30 tracků nebyla jen přehlídkou pyrotechnických efektů, potvrdila, že Marpo s TroubleGangem to s fanoušky umí. Umí získat masu, patřičně a nenásilně ji "vyhajpovat" a stát se fenoménem dneška. Koncertem v O2 si Marpo může odškrtnout další bod ze svého seznamu cílů. Teď už zbývá jen čekat, zda bude příště Strahov nebo Eden. 

Setlist: Demons, Dead Man Walking, Mladá krev, Conor McGregor, Motel  6, Bitchez, Nic nekončí, Je to tak dávno, Hollywood, Troublebang, Drahokam, Wolfpack, Důkaz/Klid před bouří, Sefmade, Zvedám, Pop, Potlesk, Už nikdy, Emma, Pot´ n´krev, Podle sebe,Náš hood, Moment, Celej blokk, Kruh (feat. Lenny), Řeka, Už držej hubu, Synové anarchie, Všude kde jsem byl, Dopis (feat. Lenny)

Text: Hana Bukáčková, foto: Radim Hromádko

Témata: Marpo, Dead Man Walking, TroubleGang, Kruh, Lenny

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít