LIVE: Monkey Business ve strhující show pokřtili sólové album Romana Holého, na pódiu se objevili i Adam Mišík a Ondřej Pivec

Vydáno 09.12.2021 | autor: Aleš Materna

Jako jedni z mála se Monkey Business rozhodli dokončit naplánované předvánoční koncerty a i přes omezené množství diváků to byl opět v Lucerna Music Baru výborný koncert. O to více, že se mezi fanoušky nečekaně zjevili dlouholetí kamarádi kapely, klávesák Ondřej Pivec a zpěvák Adam Mišík, které si frontman Matěj Ruppert vytáhl na pódium, a společně si k překvapení všech zazpívali. Došlo i na křest první sólové desky nestora mankáčů Romana Holého Strážce klidu vol. 1.

LIVE: Monkey Business ve strhující show pokřtili sólové album Romana Holého, na pódiu se objevili i Adam Mišík a Ondřej Pivec LIVE: Monkey Business ve strhující show pokřtili sólové album Romana Holého, na pódiu se objevili i Adam Mišík a Ondřej Pivec

Monkey Business
Lucerna Music Bar, Praha
8. 12. 2021

Tři po sobě jdoucí koncerty pojala kapela pro ni trochu netradičně. V sále byla omezená kapacita na 350 diváků, pod pódiem pak rozmístěné židle, a koncert začínal více než hodinovou uvolněnou diskuzí členů kapely s fanoušky, v níž se probírala často i hodně osobní a nevšední témata. S úderem osmé pak zazněly údery do nástrojů a kapela spustila pro sedící publikum na úvod pomalou písničku Fathers fail z nejnovějšího alba Freedom on Sale. Už při druhé Fly High se však lidé stále více a více pohupovali do rytmu, postupně začali vstávat a při třetí Be a Man již téměř všichni v publiku ztratili zábrany a bezostyšně koronaviru navzdory začali tančit, skákat a z plných plic řvát a zpívat.

Monkey Business pokřtili debutové album Romana Holého a pobesedovali s fanoušky

Ne, u hudby Monkey Business se skutečně nedá sedět, takže čalouněné židle v průběhu dalšího songu Talking Animals z poslední řadové desky již létaly vzduchem do všech koutů a celým sálem se rozlévalo blažené taneční a vokální šílenství. Ustřední pěvecká dvojice Matěj Ruppert a Tereza Černochová se překonávala v roztodivně tanečních umně kompozičně balancujících kreacích, barevně sladěni (bělobou) i nápisově (Pop First Aid) se zbytkem kapely.

Baskytarista Pavel Mrázek plně soustředěn a pohroužen do svých prsty lámající figur, bubeník Martin Houdek hoblující technologicky údernou linku, přesný a trefný Oldřich Krejčoves jako profesní kytarový profesor, dva fousatí kudrnatí hlavní klávesisti a hlavouni, velký Roman Holý s mohutným výkřikem a kreativním výstřikem a Ondřej Alien Brousek s doutnajícím čadícím cígem, sjíždějící bílé a černé klapky s ladností stonásobně zrychlených šachových velmistrů a mistrů chrámových varhanů a orgánů.

A takto, v úderném funky tanečním rytmu, se jelo a pařilo (vyjma jediné pomalé hitové Piece of my Life) až do samotného závěru. V druhé polovině koncertu pak přišel zásadní moment – křest debutového sólového alba zakladatele kapely Romana Holého Strážce klidu vol. 1 (jak prozradil autor po koncertě, Strážce klidu vol. 2 bude záhy následovat) a ortodoxně-neortodoxní pokropení šampaňským.

Ještě ovšem CD ani nestačilo v rukou Ruppertových oschnout a tu se zčistajasna na pódium vyšvihl další z mistrů klávesáků a krotitelů hammondových varhan, mezi světovými jazzmany ceněný Ondřej Pivec, aby se přilepil mohutně rozloženému Romanu Holému, vyšťouchl jej do rohu jeho ringu a společně s kapelou v hitovém songu Gumball, jehož nakažlivý refrén pápápá si zpívali úplně všichni, spustil jazzově-nejazzové vyhrávky, když tu neustále jako surikata poskakující Matěj zahlédl v publiku blonďatou hřívu mladými holkami obletovaného Adama Mišíka, jenž se vyšvihl ladně a svůdně na půlkulaté pódium a do podaného mikrofonu za třeštění publika a hlasové podpory hrdla Ruppertova vystřihl funky song.

Vrcholné číslo, jež se přelilo jako mexická vlna do dalších tracků a pomalu se přiblížil závěr, který to dorazil - Party shit a Sensation nemohly chybět, stejně jako Kick the Stupid, Intercooler a My friend v přídavcích (se vzpomínkou desátého výročí úmrtí Václava Havla). Všehoshrnem - velice pestrý a zajímavý, pódiovou prezentací a funky nábojem, hravostí a energií přetékající koncert, jako poslední rozloučení s již druhým podivnědivným rokem, jako téměř poslední hudební zážitek roku 2021.

Text: Aleš Materna, foto: Iveta Valentová
Témata: Monkey Business, Matěj Ruppert, Roman Holý, Ondřej Pivec, Adam Mišík

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít