LIVE: Pár minut ticha Nothing But Thieves a jejich Dead Club nezastavilo

Vydáno 17.02.2024 | autor: Kateřina Nováková

Nothing But Thieves přivezli do Prahy svoji zatím poslední desku Dead Club City, kterou vydali loni. Koncert ve Foru Karlín byl vyprodaný už v lednu. Jak sami během setu zmínili, na tour jsou bez pauzy už deset let, tedy od jejich eponymní debutové desky vydané v roce 2015.

LIVE: Pár minut ticha Nothing But Thieves a jejich Dead Club nezastavilo LIVE: Pár minut ticha Nothing But Thieves a jejich Dead Club nezastavilo

Nothing But Thieves
Praha, Forum Karlín
16. 2. 2024

Po dvojici beznadějně vyprodaných koncertů v Roxy v roce 2022 a skvělé show na loňském Rock For People přijeli britští Nothing But Thieves do Fora Karlín. Jejich aktuální album Dead Club City potvrdilo jejich silnou pozici na britské scéně a dostalo se i do čela tamního žebříčku alb. Kapela skvěle kombinuje elektroniku i kytary, umí postavit refrén silný jak skála a to všechno korunuje hlas zpěváka s dost impozantním rozsahem. 

Parta kolem frontmana Conora Masona přichází na podium s úderem deváté a startuje svůj set songem Welcome to the DCC. Následuje Is Everybody Going Crazy?, který už pomalu pumpuje náladu nahoru. V sále je ale pořád dost lidí, kteří si přišli na koncert spíš pokecat a nechtějí v tom přestat.

Show pomalu graduje, Conor přidává svoje oblíbené tanečky a dostává všechny svým hlasem, který se dokáže svou výškou klidně dotknout stropu, když najednou zhruba v polovině setu vypadává zvuk. Kapela se na sebe jenom trochu zmateně podívá, odloží nástroje a odchází na dobrých deset minut do šatny. Její technická crew s lehce opoceným čelem vyrazí problém se zvukem vyřešit. To se naštěstí podaří a set pokračuje bez viditelného většího zpruzení formace. Tyhle věci se prostě dějou.

V druhé části songu Futureproof si před nájezdem refrénu Nothing But Thieves dopřejí o dost delší pauzu, než která v něm na nahrávce je. Po odehrání to s úsměvem Conor okomentuje, že to byl od nich docela risk, který se naštěstí vyvedl. Set zavírají songy Impossible a Pop the Baloon.

Už za měsíc vyjde skupině deluxe verze alba Dead Club City. Kromě několika úplně nových songů k nim přibyde i track Oh No :: He Said What?, který Nothing But Thieves vydali koncem letošního ledna. Ten je taky otvírák přídavků a následovat ho musí skladba Amsterdam z jejich druhého alba Broken Machine, která má na Spotify přes úctyhodných 122 milionů přehrání. Loučí se songem Overcome.

V porovnání s vyprodanými koncerty v Roxy byla atmosféra o něco míň vřelá, ale tomu bohužel pomáhá i samotná venue, ve které vytvořit homogenní partu nadšených fanoušků je přeci jen těžká věc. Příležitost vidět Nothing But Thieves naživo bude zase v létě na slovenském festivalu Grape.

Text: Kateřina Nováková, foto: Tereza Slowiková
Témata: Nothing But Thieves, Conor Mason, Dead Club City, Forum Karlín, rock, indie rock

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít