RECENZE: Eddie Stoilow chybí na Jupiteru více nápaditosti

Vydáno 11.08.2016 | autor: Hana Bukáčková

Pražská kapela Eddie Stoilow vydala začátkem května svoji čtvrtou řadovku s astronomickým názvem Jupiter. Jestli zazáří, to už je ve hvězdách a také na posluchačích.

RECENZE: Eddie Stoilow chybí na Jupiteru více nápaditosti Eddie Stoilow se na nové desce vydávají na Jupiter


Eddie Stoilow

Jupiter

Skladby:
In 2.0.1.6., Sun Is Shining, Hey Man, Jupiter, Beautiful Wonderful, Alien, January, 1980, Coming Home, Calling You Back, P.F.

11 trax / 35:18 min

vložte odkaz, text nemažte

Vydavatel: Warner Music

Na desce najdeme 11 kousků včetně intra a outra. Mají skvělý zvuk, ale na to jsme už u "Edíků" zvyklí. Jejich sound patří k tomu nejlepšímu na českém trhu. Album začíná pozvolna intrem In 2.0.1.6., jež nám má naznačit, jak znějí Eddie Stoilow tady a teď. Pozvolna se přehoupne do již dobře známého singlu Sun Is Shining, který se úspěšně prohnal i českým rádiovým éterem. 

Eddie Stoilow interview: Jupiter vznikl v absolutní svobodě, nikdo nad námi nedržel bič

Nejde však o album, které by fungovalo hned na první poslech. Na rozdíl od těch předchozích mu chybí silný a chytlavý hit typu Baby, Frozen, Hey You nebo Floating. Jako by už klukům došly nápady a energie, kterou oplývali na začátku své kariéry. Možná místy až příliš hrají na image, po poslechu desky vám z ní mnoho dojmů v hlavě neuvízne.

JAKO KDYŽ DRŽÍTE PSA NA VODÍTKU

Je škoda, že nahrávka zní jednolitě, vzhledem k muzikantskému potenciálu, který kapela stoprocentně má a může ho ve velkých porcích rozhazovat mezi lid. Je to jako byste drželi psa na vodítku a ten se nemohl pořádně rozběhnout. Ale formace svoje novinky určitě víc "prodá" naživo, kde dodá písním větší pestrost a dynamiku, kterou na desce postrádáme. Domácí poslech je spíš vhodný pro pohodový chill-out den a k úniku od všedních problémů.

Charizmatický hlas zpěváka Honzy Žampy doplňují ženské vokály, které desku jistým způsobem obohacují. Postaraly se o ně Erika Fečová, Johana Keltová, Erika Nováková, Adéla Kamešová, Barbora Rezková. Bez nich by se to asi neobešlo, ale v některých pasážích působí moc "vykřičeně", jako například na začátku písně January. Mezi potenciální hity bychom mohli zařadit Alien, 1980, Coming Home.

Svým outrem P.F. vzdávají hold Pink Floyd vymazleným kytarovým sólíčkem. Škoda že takových momentů nemá deska víc. 

text: Hana Bukáčková, foto: Warner Music

Témata: Eddie Stoilow, Jupiter, Erika Fečová, Pink Floyd

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít