RECENZE: John Frusciante vydal po návratu k Red Hot Chili Peppers čitelnou sólovku. Maya je melancholická pocta taneční hudbě

Vydáno 30.10.2020 | autor: Natálie Bartlová

John Frusciante letos vydal tři sólová alba, to poslední se jmenuje Maya a vyšlo na konci října. Kytarista, který se letos opět vrátil k Red Hot Chili Peppers, vydal nahrávku coby poctu britskému žánru jungle a na počest své kočce.

RECENZE: John Frusciante vydal po návratu k Red Hot Chili Peppers čitelnou sólovku. Maya je melancholická pocta taneční hudbě RECENZE: John Frusciante vydal po návratu k Red Hot Chili Peppers čitelnou sólovku. Maya je melancholická pocta taneční hudbě

John Frusciante

Maya

Skladby:
Brand E, Usbrup Pensul, Flying, Pleasure Explanation, Blind Aim, Reach Out, Amethblowl, Zillion, Anja Motherless

9 skladeb / 40:56 min

Vydavatel: Timesig

Kočka Maya zemřela na rakovinu v požehnaném věku patnácti let, po celou tu doby prý byla Fruscianteovi nablízku, když skládal. I proto album, které nese její jméno, vydal pod svým vlastním jménem. Elektronickou hudbu přitom od roku 2015 vydává pod pseudonymem Trickfinger.

TOP 7 momentů: Génius a démoni Johna Fruscianta

Ve své sólové tvorbě Frusciante vždy hodně experimentoval a v některých obdobích do té míry, že to bylo posluchačsky téměř neúnosné. Například doposlouchat album PBX Funicular Intaglio Zone z roku 2012 mohou jen naprosto oddaní fanoušci, případě jedinci „posilnění“ marihuanou.

Maya o devíti skladbách je ale snesitelnější a více se blíží albu A Sphere in the Heart of Silence z roku 2004. Jde opět o elektroniku, je v ní hodně drum’n’bass a syntezátoru DX7. Skladby si přičinlivě hrají s napětím i tempy a výborně by se hodily jako soundtrack k akční videohře.

John Frusciante mezitím v aktuálním rozhovoru pro australské rádio Double J potvrdil, že spolu s Red Hot Chili Peppers pracují na novém albu. Přestože na nahrávce Maya kytaru nezaslechnete, nejspíš se jí brzy dočkáme v podání jeho mateřské kapely. Vyhlídky na rok 2021 jsou hned o trochu méně temnější. 

Text: Natálie Bartlová
Témata: John Frusciante, Red Hot Chili Peppers, Trickfinger

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít