RECENZE: John Wolfhooker jsou na 313 v nejostřejší formě a energie mají na rozdávání

Vydáno 04.02.2020 | autor: Tomáš Kocian

Pražská parta John Wolfhooker vydala už své třetí studiové album. Za šest let od vydání své prvotiny hudebně vyrostla a stihla předskakovat i velkým hvězdám, jako jsou Hollywood Undead nebo Enter Shikari. Za novou desku 313 si právem vysloužila nominaci na Anděla. 

RECENZE: John Wolfhooker jsou na 313 v nejostřejší formě a energie mají na rozdávání RECENZE: John Wolfhooker jsou na 313 v nejostřejší formě a energie mají na rozdávání

John Wolfhooker

313

Skladby:
Break Me Down, Copycat, Coveritup, 313, Good To Be Bad, Lost And Forgotten, The Dark Matters, Return To Zero

8 trax / 30 min

Vydavatel: vlastní náklad

V posledních letech se stále častěji stává, že alba nečítají ani dvouciferný počet skladeb. Zaobírat se otázkou, jestli je to tím, že kapele došly nápady, je však v případě John Wolfhooker naprosto zbytečné. Navíc fyzická podoba nahrávky čítá ještě o několik singů více, které vydání alba předcházely.

Tahle česko-slovenská čtveřice sází ve většině písní na výraznější melodickou linku. Chvílemi připomíná zámořský heavy sound z počátku tohoto tisíciletí, jen co se ale necháte na této vlně povozit, skladbu rozrazí překvapivý "screaming", který se na 313 objevuje mnohem častěji než v předchozí tvorbě.

Přitvrzení je na novince oproti minulosti víc než patrné. Nejen po instrumentální stránce, ale i díky hlasu zpěváka Martina Čupky a výše zmiňovanému "křiku".

VIDEOROZHOVOR: John Wolfhooker - 313 je nové 666

Jedinou "hostovačkou" na albu je skladba Copycat, do které si JW přizvali zpěvačku Pam Rabbit. Hudební byznys v ní přirovnávají k zombíkům, kteří hledají mozky, kritizují tím kapely hrající jen pro peníze. Díky tomu se netočíme jen ve vztahových kruzích, jak to na albech jiných umělců často bývá, ale i v názorech a náladách. Hudebně je ale paradoxně Copycat asi nejslabším kusem.

Skupině John Wolfhooker, která se netají svými zahraničními ambicemi, to i napotřetí velmi slušně šlape. Novinka je na naše poměry progresivní rockovou deskou postavenou na dobrých textech, rázné kytaře i precizní rytmice. Naservírovaných osm songů dosyta uspokojí i náročnější fanoušky žánru. Po poslechu je jasné, že zmíněné nominace na Anděla je v tomto případě opravdu na místě. 

text: Tomáš Kocian, foto archiv, Lukáš Knoll

Témata: John Wolfhooker, 313, hard rock, nu-metal, Ceny Anděl

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít