RECENZE: Poetika debutovou deskou Trinity potvrdila, že není žádná rychlokvaška

Vydáno 21.09.2017 | autor: Hana Bukáčková

Poetika vtrhla loni do českého éteru hitem Zkouším žít, se kterým uspěla v rádiích i na internetu. Svou pozici si udržela dalšími singly a nyní i celkově povedeným debutovým albem. Máte-li rádi spojení chytlavých melodií, které jen tak nevytlučete z hlavy, a silných slov, nad kterými stojí za to se zamyslet, Poetika je právě pro vás. 

RECENZE: Poetika debutovou deskou Trinity potvrdila, že není žádná rychlokvaška RECENZE: Poetika debutovou deskou Trinity potvrdila, že není žádná rychlokvaška

Poetika

Trinity

Skladby:
Trinity, Zkouším žít, Dívej, Návrat, Každou vteřinou, Pod hladinou, Za oponou, Memento, Ikaros, Zrcadla

10 trax / 34:00 min

Vydavatel: SinglTon

Ještě loni se mohlo zdát, že se jedná jen o další bezvýznamnou čárku v české pop music, hvězdu, která se rychle rozsvítila, ale stejně rychle může i pohasnout. Často byli srovnáváni s ATMO music, kteří přišli na scénu o něco dřív, nakonec si ale dokázali vybudovat vlastní značku. Mají totiž talentovaného zpěváka Ondřeje Brejšku, který se skvěle popasoval s pozicí vokalisty a svým zajímavě podbarveným hlasem vhodně sekunduje raperovi Eduardu Rovenskému.

Poetika interview: Dokud si nenabijeme hubu, nepoznáme, co je pro nás dobré

Jejich debutová deska obsahuje desítku písní s jednoduchými, ale výraznými melodiemi, za kterými stojí producent Daniel Hrdlička, je velmi chytlavá, až návyková. A to se před rokem zdálo, že se "zase" jedná o narychlo kvašenou jednorázovou senzaci. Naštěstí se tato domněnka nepotvrdila, stejně jako kolikrát nevychází předpověď počasí od meteorologů. 

Poetika natočila desku, za kterou by se nemuseli stydět ani ostřílenější interpreti. V kapele přeskočila jiskra a je to znát na sehranosti a vyváženosti alba, které je prosté nucené vaty a jakékoliv pózy. Navíc si k sobě před necelým půl rokem vzali ještě bubeníka Davida Hofferika a kytaristu Tomáše Kozinu, kteří pomohli upevnit opravdovost, přirozenost, uvolněnost, dynamiku a svěží energii.

MODERNÍ ZVUK A MOTIVAČNÍ TEXTY

Trinity je pestrá skvadra potenciálních hitů, skoro jako kdyby měli hudebníci smlouvu s vyšší mocí. Ve skutečnosti ale jen zužitkovávají zkušenosti nasbírané z předešlých projektů. Album zaujme moderním zvukem, který ocení hlavně mladé publikum. 

Mirai a Poetika vydají na podzim debutová alba a vyrazí na společné turné

Třetinu písní už notoricky znáte z éteru, kde se poměrně rychle zabydlely. Nadějnými adepty na další hity jsou Dívej a Ikaros. Pokud si myslíte, že budou zpívat prvoplánově o lásce a o tom, že se mají krásně a jsou úspěšní, jak to známe od jiných interpretů, pak je opak pravdou.

Víceméně všechny texty jsou motivační a skrývají v sobě určitou dávku pozitiv. Dozvíme se z nich, jak je dobré mít své sny, jít si za nimi a nevzdávat se, nežít ničím jiným než přítomností, mít své postoje, víru a naději. Za texty stojí Ondřej s Eduardem, kteří si je podle svých partů rozdělili a vzájemnými sekvencemi se doplňují. Stejně jako celá kapela odvedli opravdu dobrou práci. 

Text: Hana Bukáčková

Témata: Poetika, Zkouším žít, Trinity, Každou vteřinou

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít