ROZHOVOR | Olympic: Haly nám moc nesvědčí, je pro nás důležitý blízký kontakt s fanoušky

Vydáno 12.11.2021 | autor: Aleš Materna

Olympic vydal minulý rok album Kaťata, které však mohl kvůli koronaviru pokřtít až s ročním zpožděním. S kompletní sestavou včetně nestora Petra Jandy jsme se sešli v šatně Paláce Akropolis krátce před koncertem. „To chcete dělat ten rozhovor tady?“ zeptal se nevěřícně Petr Janda, když viděl šatnu plnou lidí. „Pojďte za mnou, tam bude větší klid, kluci dorazí za chvíli,“ prohodil a zatáhl nás do prostor toalet a sprch, ukrytých v zadní části místnosti.

ROZHOVOR | Olympic: Haly nám moc nesvědčí, je pro nás důležitý blízký kontakt s fanoušky ROZHOVOR | Olympic: Haly nám moc nesvědčí, je pro nás důležitý blízký kontakt s fanoušky


Jak se těšíte na dnešní koncert a křest alba Kaťata?
Všichni: Těšíme moc!
PJ: Je to křest a předání zlaté desky současně. Je to super, naposled jsme zlatou desku dostali před nějakými šesti sedmi lety, pak jsme vydali další tři alba a nic, tak teď konečně zase zlatá deska.

Příběh českého hitu: Olympic - Slzy tvý mámy

Za kolik prodaných nosičů se nyní dává?
PJ: To už dnes tak není, dnes se zlatá deska dává za finanční obnos z prodeje, ale kolik to je, tak to nevím. (smích) Ty časy, kdy jsi u nás dostal zlatou desku za sto tisíc prodaných nosičů a v Americe za milion, ty už jsou dávno pryč.

Váš nejnovější klip k písničce Pádím vyšel včera a je moderně zpracovaný. Kdo přišel s námětem?
Martin Vajgl (MJ): To měl na starosti náš klávesák Pavel Březina, naše moravská větev. (smích)
Pavel Březina (PB): Klip dělal můj kamarád Mejla Basel z Valašského Meziříčí, který měl na svědomí už náš minulý klip k písničce Pálím tvář, s nímž jsme byli velice spokojení. Předchozí klip byl ale úplně jiný, tajemný, ve stylu noir, strašidelný, kdežto ten nejnovější udělal moderně, je akční a moc se povedl.

Na novém albu máte texty od mnoha textařů. Jak probíhá výběr textaře a necháváte jim volnou ruku, nebo už máte námět k dané písničce připravený předem?
PJ: Zase tolik textařů tam nemáme, nebo jo? Jsou tam Brichta, Malátný, Koranda a Fencl. Převážně mám námět, a když nemám, tak se modlím, aby se tam ten textař trefil, protože to je blbý, když se netrefí. Když napíše někdo špatný text, tak to hned vycítím, že písnička o tom není.

Který text na novém albu se podle vás nejvíce povedl?
PJ: - chvíli přemýšlí: Určitě Pálím tvář.
Milan Broum (MB): Ale i Pádím od Aleše Brichty, ten je taky skvělý. Ten se povedl.
PJ: Sice jsem doteď nepochopil, proč tam zpívám „prachy, strachy“... (smích)
MV: Podle mě to není jen rýmovačka, ale naopak to považuju za docela trefnou definici toho, co je dneska obsahem společnosti. Mraky ve vizích do budoucna, prachy za vším a strachy, které do nás perou média každý den. Ale velice důležitá osoba mezi textaři je Lukáš Koranda. On se přihlásil sám, je to mladá generace, ale kupodivu se skvěle trefuje do estetiky Olympiku.
MB: Tam je zásadní, že zpěvák v Olympiku je z 99 % Petr, takže musí zpívat to, co se mu zpívá dobře, co jde od srdce, takže když se tohle povede, pak text funguje.
PJ: Já jsem docela přísný na obrácený přízvuk, to nemůžu zpívat, nebo když se třeba slovo zlomí uprostřed a naváže na další, to pak vznikají úplné nesmysly. (smích)

Jak jste si zvykli na vašeho nejmladšího člena Pavla Březinu?
PB: Já nejsem nejmladší... (smích)

Myslím služebně, v řadách skupiny Olympic...
MB: Benjamínek kapely. Převzal tu otěž, já jsem jím byl kdysi taky. (smích všech)
PJ: Pavel je super, jak muzikantsky, tak lidsky.
MB: Sice padl zrovna do toho covidového období, kdy jsme nehráli, pár koncertů a pak devět měsícu nic, ale teď už přeci jen jsme spolu něco odehráli.

Koncerty se začínají rozbíhat?
PJ: Jo, jakž takž hrajeme.
MB: Srpen a září se hrálo docela hodně, také červenec. Podzim uvidíme, pořadatelé často váhají.
PJ: Není to dobrý.
MB: Ale my už se výhledově bavíme i o další sezóně, ve které bude vrcholem oslava šedesátin kapely Olympic. Měli jsme k tomu první kapelní sezení a máme docela pěkný plá. Když se podaří, tak to bude hezké.

Už víte, kde se koncert k šedesátinám kapely odehraje?
MB: Oslava výročí šedesátin Olympiku bude klasicky v Lucerně.
PJ: Lucerna k nám patří.
MB: Nám ty haly moc nesvědčí, pro nás je důležitý blízký kontakt s fanoušky.

Desku vám pokřtí bývalá Miss ČR Lea Šteflíčková, jejíž zadek v roztrhaných riflových kaťatech vévodí obalu vašeho CD. Jak jste se s ní seznámili?
PJ: Ano, přijde Lea Šteflíčková. Doporučil nám ji fotograf. Chtěl jsem původně, aby přišla v těch kaťatech, které by si pak svlíkla a ty se rovnou vydražily. (smích) Ale ty kaťata jsou od fotografa, jsou strašně veliký, on ji to na tu fotku přišpendlil, aby to vypadalo dobře, ale na křest by to nebylo dobrý.

Koncept obalu tedy přišel od vás z kapely? Jaké jsou na něj reakce?
PJ: Říkal jsem si, že furt lepší takový obal, než ty naše čtyři obličeje. (smích) Které sice na obalu také jsou, ale na zadní straně. Jinak reakcí na náš návrh obalu ze strany Supraphonu bylo zděšení. (smích) Ani text písničky Kaťata se jim moc nezdál, ale nakonec jsme si ho prosadili.

Písnička s textem mi přijde dost veselá, přiznám se, že jsem něco takového od Olympiku zprvu vůbec nečekal.
PJ: Jo, je veselá, veselý text, zkrátka legrace.

Poslední otázka na dva nejnovější a nejmladší členy kapely, Martina a Pavla. Hrajete ještě se svými bývalými kapelami? Myslím tím například Argemu nebo Vltavu a další...
MV: Ne, já si v podstatě užívám ten luxus, že mám Olympic a ostatní kapely jsem nechal být, protože s tím byl problém, vždy se tloukly vzájemně termíny koncertů. Teď mám větší klid, je to hezké a užívám si to.
PB: Já to mám podobně jako Martin. Těžko by se daly skloubit koncerty Olympiku s dalšími kapelami, a to nejde jenom o koncerty, ale i čas ve studiu, rozhovory, natáčení videoklipů či samotné zkoušení ...

Díky za rozhovor a užijte si křest a koncert!
PJ: Děkujeme. Doufáme, že si ho užijete taky a s vámi i všichni fanoušci.

Zpracoval: Aleš Materna, foto: Eva Vintrová, archiv Olympic
Témata: Olympic, Petr Janda, Martin Vajgl, Pavel Březina, Milan Broum

zavřít