POST SCRIPTUM (70): Průšvihem letošních Slavíků nebyl Ortel, ale lhostejné hvězdy v čele s Lucií Bílou

Vydáno 29.11.2016 | autor: Simona Knotková

Letošní Český slavík žádná překvapení nepřinesl, a to jak v pozitivním, tak bohužel i v tom negativním smyslu. Obroda skomírající hudební soutěže se nekonala a množství hvězd znovu potvrdilo... přinejmenším své ignoranství.

POST SCRIPTUM (70): Průšvihem letošních Slavíků nebyl Ortel, ale lhostejné hvězdy v čele s Lucií Bílou Rok od roku vzbuzuje soutěž více kontroverze. Co nás čeká příště? Foto: Lukáš Fronk

Asi není třeba dlouze se divit, že to Ortel dotáhl na stupně vítězů také letos. Nenávistná nálada v naší společnosti je v kurzu i po roce a Český slavík se za dvanáct měsíců pochopitelně taky neproměnil z přežitého estrádního kolovrátku na přehlídku kvalitní a relevantní hudby. Pozitivní změnou je, že se někteří interpreti tentokrát nebáli vůči Ortelu veřejně vymezit. Bohužel ale promluvili i jiní...

ROCKBLOG: Pozitiva letošní slavičí frašky? Klesající sledovanost a upadající zájem o hlasování

PROTEST V PŘÍMÉM PŘENOSU

Největším odvážlivcem a hrdinou letošního předávání se stal Radoslav Banga. Přímo v Opeře vypískal Tomáše Ortela a na protest opustil sál. Bližší vyjádření pak podal na svém facebookovém profilu. V době psaní tohoto příspěvku měl jeho status více jak dvacet tisíc lajků. O méně jak polovinu komentářů je pak v následné diskuzi, která je klasicky plná rasistických, výhrůžných a jiných výblitků.

Mohla bych k tomu napsat další pojednání, co už samotné vyjadřování značí o jejich autorech. Anebo bych mohla třeba jenom zkopírovat věty z obdobně laděného dubnového Post Scripta. Nejlépe ale uděláte, když si pustíte rozhovor s Radkem Bangou pro DVTV. Vše podstatné totiž bylo řečeno právě tady a lepší komentář k situaci ani podat nelze. Jen malé varování pro možné diváky z řad zmiňovaných facebookových diskutérů: Je to až příliš moc inteligentní a nejsou v tom žádné vulgarismy. To aby nedošlo k problémům v porozumění.

vložte odkaz, text nemažte

PST! O TOM SE NEMLUVÍ

Jak stojí v úvodu, promluvili ale bohužel i interpreti z jiné strany barikády. Nechci říct přímo opačné, ale jednoduše té, která se rozhodla Ortel v anketě přijmout. Dokud ještě mlčeli a na svolení jenom tleskali, bylo to sice taky smutné, ale nepřekvapivé. Projev typické české vlastnosti, kdy nic nevidím, nic neslyším a nevystupuji z řady, když se mě to přece netýká. Někteří tuto ignoranci naneštěstí i potvrdili slovy.

Lucie Bílá se na adresu Bangova protestu kupříkladu vyjádřila následovně: "Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí."

Stále stejní Slavíci: Karel Gott, Lucie Bílá, Kabát. Dvě ceny má Ortel

Milá Lucie, pokud vidím, že někdo dává zelenou nacismu, rasismu či jakékoliv jiné formě nenávisti, kdy, proboha, jindy se veřejně ozvat než v takovém případě?! V čem je zbytečné, když se někdo ohradí proti morálně špatnému chování? Opravdu tohle není jenom nějaký pozapomenutý výrok z komunistické éry, kdy bylo mlčet v předpisech občana, a je to vážně míněná věta, kterou někdo pronesl v roce 2016?

(Mimochodem, nebyla třeba i trochu zbytečná narážka na Tomáše Kluse po jeho vítězství v roce 2012? Nemělo se tohle říkat jenom soukromě? Viz po třetí minutě.)

Od někoho, kdo se nechal fotit během hajlování a ještě to celé vysvětloval jako vtípek, takové prohlášení ale asi neudivuje. O něco žalostnější už je výrok Lucie Vondráčkové. "Je dobrá pestrost v životě i umění a je potřebná. Berme trochu život s nadhledem a s humorem," řekla pro Blesk.

?

Tak trochu chci věřit tomu, že se jedná o frázi vytrženou z kontextu. Třeba to byla odpověď na úplně jinou otázku. Tak nějak ale vím, že ne, že Lucie číslo dvě jenom krásně vystihla komfortní a za všech okolností korektní postoj účastníků slavičího večírku. Proč by říkala něco jiného? V kariéře se jí daří, zažívá štěstí v rodině, posluchači ji mají rádi a je to pro ně pořád ta usměvavá a milá Lucka, jakou si ji starší ročníky pamatují z dětského pořadu Marmeláda. Proč si na této bezchybné reputaci dělat šrámy? Proč kvůli nějaké hloupé kapele riskovat, že mi sociální sítě zaplevelí podobná verbež jako v případě Bangy?

Ben Cristovao objasnil, proč si nepřišel pro Slavíka: Pro lidi, kteří ocení fašismus, nemám žádný respekt

Škoda. Přitom právě takové hlasy dneska potřebujeme. Až se nebudou bát promluvit lidé na takovýchto pozicích, třeba se na aktuálním stavu naší rozpolcené společnosti bude něco měnit k lepšímu. Jenže je to těžké. Chápu. Vždyť všichni se máme v té naší demokracii dobře a nic se přece neděje.

Tak ti jenom, tleskající a benevolentní sále Hudebního divadla Karlín v Praze, bez ironie přeji, aby tomu tak ještě dlouho bylo.

text: Simona Knotková

Témata: Český slavík, Lucie Bílá, Lucie Vondráčková, Ortel, Radoslav Banga

zavřít