POST SCRIPTUM (93): Ortel na Slavíka nepatří, přesto mu pořadatelé neměli brát zaslané hlasy

Vydáno 29.11.2017 | autor: Simona Knotková

Také letos vzbudily výsledky Českého slavíka bouřlivé emoce. Už třetím rokem po sobě to ale nebylo kvůli hudbě samotné.

POST SCRIPTUM (93): Ortel na Slavíka nepatří, přesto mu pořadatelé neměli brát zaslané hlasy POST SCRIPTUM (93): Ortel na Slavíka nepatří, přesto mu pořadatelé neměli brát zaslané hlasy

Svůj názor neměním a stále si budu stát za tím, že kapela typu Ortel na Českého slavíka nepatří. Ne snad, že by nějak znatelně špinila kvalitu předních účinkujících - ta je i bez nich diskutabilní. Jednoduše si ale myslím, že prostor hlavního vysílacího času jedné z nejsledovanějších televizních relací bychom neměli dávat interpretovi s neonacistickou minulostí a s neméně kontroverzní aktuální tvorbou, která těží z nenávisti a strachu posluchače. Organizátoři tento postoj ale nesdíleli. Formaci v soutěži ponechali a dovedli ji až k dosud největšímu loňskému triumfu - druhé místo mezi kapelami a druhé místo mezi zpěváky.

POST SCRIPTUM (70): Průšvihem letošních Slavíků nebyl Ortel, ale lhostejné hvězdy v čele s Lucií Bílou

Jen málokdo z nablýskaných hvězdiček se tomu tehdy vzepřel. Nejhlasitějším hrdinou byl Radek Banga, který za to schytal i výhružky smrti. Možná podle tvrzení, že "Ortel jsou přece úplně normální uskupení, zpívají jenom to, co si obyčejný člověk myslí, a jejich fanoušci jsou úplně obyčejní mírumilovní lidé".

I tehdy ale ještě nebylo pozdě. Pořadatelé to stále mohli típnout. Mohli říct: "Sorry, spletli jsme, ale Ortel do naší soutěže opravdu nepatří."

Nestalo se tak.

Letošní karty byly opět rozehrány i se skupinou Tomáše Hnídka. Tentokrát ale přišel malý zádrhel. Zatímco během večera byli muzikanti ještě vyhlášeni i s trefným vstupem Tomáše Matonohy, o pár hodin později přišlo oficiální prohlášení agentury Musica Bohemica, podle něhož došlo k porušení pravidel, a kapele byl proto přidělen stejný počet hlasů jako loni.

TRADIČNÍ VÍTĚZOVÉ SE NEOHROŽUJÍ

"Při analýze hlasování do ankety bylo zjištěno, že ze strany některých fanoušků skupiny Ortel došlo k porušení pravidel ankety. (…) Toto porušení fair play spatřuje organizátor ankety především v obsahu široce sdíleného facebookového profilu Tomáš Ortel Českým slavíkem 2017 (aktivní od 19. 9. 2017). Vyzývá se zde k zapojení do organizované akce, aby se konkrétní subjekt stal Zlatým slavíkem," stálo mimo jiné v prohlášení.

Další skandál v Českém slavíku: Ortelu nebyly uznány zaslané hlasy, fanoušci porušili pravidla

Předpokládám, že kdyby jejich umístění bylo stejné či horší jak loni, podobné zásahy by byly bezpředmětné. Mezi řádky absurdního vysvětlení se tedy dalo krásně číst: Ortel to i se svým zpěvákem měl letos vyhrát a my přece nemohli dopustit, aby nám narušil roky budovanou image soutěže jako klání, kde se všichni jen poklepávají po ramenou, naparáděné hvězdičky se usmívají a Slavíkem je už po stopadesáté Gott, který to ani tentokrát nečekal. Zatímco dosud byl Ortel jen vhodně využívanou figurkou, která bez práce odváděla Slavíkovi PR a zajistila mu množství článků, teď měl narušit všechnu tu korektnost, do které se soutěž roky bezpečně halí. A to se už nemohlo dopustit.

ANKETA PLNÁ POKRYTECTVÍ

Kdysi prestižní anketa tak znovu potvrdila, že je nyní už jen fraškou, v níž si pořadatelé mění pravidla, jak se jim to zrovna hodí. Řezníkem v roce 2013 počínaje, Ortelem konče. Je jedno, jak skutečně hlasují lidé, hudebníky si tam dosadíme tak, aby vyhovovali naší představě o dokonalém večeru. Ale když svůj názor změníme, zase si měřítka trochu pootočíme, viz příklad Joakima Brodéna (Sabaton) - loni to bylo zajímavé zpestření ankety, dvojí občanství nevadilo. Teď už jsme si to ale rozmysleli a musí ven. Že by snad i on ohrožoval vedoucí pozice?

Chválím Kabát, že k situaci zaujali jasné stanovisko a Slavíka chtějí vrátit. Znovu opakuji, že Ortel na Slavíka nepatří, ale pokud se v něm už nachází, má s ním být nakládáno jako s ostatními. Tedy dosazovat ho na reálná místa a trapně se nevymlouvat, že problémem jsou aktivity nějakého fanklubu.

Fankluby patří k interpretům odjakživa a je pochopitelné, že v nich k podobnému hecování bude vždy docházet. Když nyní založím stránku Lucie Bílá Zlatou slavicí už po dvacáté první, obejde se příští ročník bez ní? Kde pořadatelé berou jistotu, že to byli právě příznivci facebookové stránky, kteří pro Ortel ve velkém hlasovali? A proč nás nechtějí seznámit se skutečnou podobou výsledků? Jestliže fanoušci Orteli opravdu porušili pravidla, o co jde?

Kabát vrátí zlatého slavíka. Po pořadateli chce vědět, kolik hlasů dostal Ortel

Jinými slovy - už to zabal, Slavíku. Mladé nezajímáš, starší se zase nezajímají o současný stav pop music a hlasují jen ze setrvačnosti. A pokud si výsledky upravuješ podle sebe, jaký je vlastně smysl tvé existence? (…) Snad ne peníze!?

UPDATE: Agentura Musica Bohemica už odtajnila skutečné výsledky ankety. Podle nich Ortel skončil před kapelou Kabát na 1. místě. Tomáš Ortel v kategorii Zpěváků poté dostal skoro o polovinu hlasů více jak Michal David a reálně si vysloužil 2. místo.

text: Simona Knotková

Témata: Ortel, Tomáš Ortel, Český slavík, Sabaton, Kabát, Joakim Brodén

zavřít