POST SCRIPTUM (74): Hrdinka, nebo populistka? Lucie Bílá v novém rozhovoru burcuje k zamčení hranic

Vydáno 12.01.2017 | autor: Simona Knotková

Kauza "Ortel a Slavík" bohužel ještě stále není za námi. Naposled se k ní opět vyjádřila Lucie Bílá. A naneštěstí promluvila také o dalších věcech.

POST SCRIPTUM (74): Hrdinka, nebo populistka? Lucie Bílá v novém rozhovoru burcuje k zamčení hranic Máme svobodu projevu, takže si Lucie Bílá jistě může říkat, co si myslí. Leč my máme zase právo na to zareagovat, a lichotivé to zrovna nemusí být. (foto: oficiální facebookový profil zpěvačky)

Na jednu stranu je člověk toho názoru, že umělci by se rozhodně měli vyjadřovat k soudobým problémům naší společnosti. Rozsah jejich hlasu je široký a ve většině případů jsou to lidé inteligentní, kteří mají k tématu co říct. Pak jsou ale případy, kdy umělec promluví a vy se nemůžete ubránit takové té oblíbené výtce slušných občanů: "Proč nedrží ústa a raději jenom nezpívá?" Třeba taková Lucie Bílá.

POST SCRIPTUM (70): Průšvihem letošních Slavíků nebyl Ortel, ale lhostejné hvězdy v čele s Lucií Bílou

Po posledním výstupu na Slavících se jí opět zdatně podařilo rozdělit společnost. V rozhovoru pro víkendový magazín deníku Právo byla znovu dotázána na kauzu Ortel a mimo jiné řekla: "Byla jsem pozvaná na slavnostní večer a ani ve snu by mě nenapadlo někomu říkat, že tam nepatří. Žijeme v právním státě, a pokud právo dovolí, aby někdo tvořil, co tvoří, a aby se i podle sebe oblékal, tak mně nepřísluší ho soudit."

vložte odkaz, text nemažte

To je ono. Jenom se zúčastnit té maškarády a neohlížet se napravo ani nalevo. Nepokoušet se zjistit, proč má s některým interpretem velká část veřejnosti problém, a jenom se slepě spoléhat, že právo přece nelže. Jenže jak ukázala další odpověď zpěvačky, názorově by se s kapelou ostatně klidně shodla.

ČESKO JE NAŠE HNÍZDO

"Kdyby mi někdo zazvonil u dveří a já cítila, že tím ohrozím svého syna, svou rodinu, nepustím ho domů a nikdo mě k tomu nedonutí. Moc bych si přála, aby byly naše hranice zamčené na sto západů. Česko je náš domov, naše hnízdo, naše zázemí."

Celkem nerozumím tomu, kde Lucie přišla na to, že by jí měl někdo zvonit u dveří a cpát se jí do domu. Proč z tohoto důvodu tedy jen opět přidává na strachu? Spousta lidí, která si toto interview přečetla, nedokáže vidět dál za napsaná slova a skutečně to může přidat na jejich panice. To si zpěvačka uvědomuje?

POST SCRIPTUM (66): Ubývání svobody a cenzura - čeští muzikanti reagují na neodvysílanou Show Jana Krause

A uvědomuje si, že díky otevřeným hranicím může vycestovat i ona? Éra "hranic zamčených na sto západů" tu snad už jednou byla. A nebyl to o nic lepší svět. Že tu máme migrační krizi je samozřejmě jedna věc. Coby člověk, který zažil minulý režim, by ale mohla vědět, že omezování lidské svobody ještě nikdy řešením nebylo. V jiném případě by pak jen těžko mohl odcestovat její syn, světoběžník a držitel amerického občanství, jak se v dalších částech rozhovoru zmiňuje…

Samozřejmě jsou pak tací, kteří Lucii Bílou za tato slova prohlašují za hrdinku a srovnávají ji skoro s bojovníky z Charty 77 (sic). Vždyť je taková odvaha hlásat v dnešní době "plné cenzury a podplacených prorežimních a sluníčkářských médií" podobné názory. Jenže na povídání hloupostí, manipulování s fakty a oportunistickém chování nic statečného opravdu není. Navíc se umělkyně nemusí bát. Kdyby si zjišťovala informace, věděla by, že imigranty náš krásný domov pořád vůbec nezajímá. Škoda. Vždyť by tu proti nim bylo už tolik bojovníků.

text: Simona Knotková, foto: archiv zpěvačky (promo), Veronika Matějková (koncert Fifty Fifty v O2 areně)

Témata: Lucie Bílá, Fifty Fifty, Ortel, uprchlická krize

zavřít