ROCK BLOG | Tomáš Kůgel: Za všim si stojim je nejen název nové desky Circus Brothers, ale také naše motto

Vydáno 15.11.2022 | autor: redakce

Disco-balkan kombinující balkánskou dechovku, diskotékový beat, laciný pop, špinavý house, drsný rap a líbivý folk. To je styl, kterým se vyznačuje kapela Circus Brothers. Ta letos roztančila i návštěvníky velkých letních festivalů jako Colours of Ostrava, Mighty Sounds či Letní Letná. Nyní sestava po čtyřech letech vydává své druhé album. Jmenuje se Za všim si stojim. Více o něm ve svém blogu prozradil zpěvák a klarinetista Tomáš Kůgel.

ROCK BLOG | Tomáš Kůgel: Za všim si stojim je nejen název nové desky Circus Brothers, ale také naše motto ROCK BLOG | Tomáš Kůgel: Za všim si stojim je nejen název nové desky Circus Brothers, ale také naše motto

K vydání nové desky nás „dokopala“ situace, která zásadně ovlivnila životy všech lidí, nejvíce pak nás umělců. Nemohli jsme koncertovat a nevěděli jsme, kdy zase začneme, tak jsme si řekli, že kdy jindy se pustit do tvorby nové desky než teď. Takže jsme na albu začali pracovat už na podzim roku 2021. Některé písně jsme měli již hotové, některé jsme museli dodělávat a pár jsme jich vytvořili speciálně pro tuto desku.

A proč zrovna název Za všim si stojim? Je to naše motto. Ve tvorbě se držíme toho, co nám přijde dobré a co nás baví. Nechceme se za žádnou cenu nechat ovlivnit trendy, které zrovna letí. Chceme být sví a za vším, co vytváříme, si stojíme.

Oproti debutové desce #VJERŽIM je nové album ještě o poznání pestřejší. S hudební produkcí nám nově pomáhal Jiří Vidasov, jehož rukopis je na desce znát. Začali jsme využívat i více nástrojů včetně kláves a elektrické kytary. Jelikož skoro každou skladbu napsal jiný člen kapely, je album velmi pestré, ale stále v našem stylu. Ostatně cirkus v názvu naší kapely vyjadřuje určitou svobodu a energický chaos, který je pro naši hudbu typický. Hudebně se nechceme omezovat na jeden žánr a snažíme se vytvářet originální zvuk naší kapely. Z toho už se stal v podstatě samostatný žánr, kterému my říkáme disco-balkan.

Za všim si stojim obsahuje devět skladeb – od pomalé balady přes kletzmer, balkan-punk až po psychedelické techno. Jak už je naším zvykem, nechybí vtipné a rafinované texty. Ty psal často život sám. Ostatně třeba v písni Nestíhám, ke které jsme nedávno vydali i videoklip, se asi najde tak trochu každý. Album vychází na CD a streamovacích platformách, v budoucnu plánujeme i vinyl.

Do konce roku chystáme společný křest s MYDY v Brně a prosincový koncert v Cross Clubu. Takže sledujte naše sociální sítě, ať vám nic neunikne.

Text: Tomáš Kůgel, foto: archiv Circus Brothers
Témata: Circus Brothers, Tomáš Kůgel, Za všim si stojim, Rock blog

zavřít