ROCKBLOG: Bruce Dickinson ve válečném Sarajevu: Film, ze kterého mrazí

Vydáno 24.10.2019 | autor: Iva Hadj Moussa

Bruce Dickinsona asi nikomu nemusíme představovat. Frontman heavymetalové legendy Iron Maiden, pilot, šermíř…  a taky člověk, který se jen tak ničeho nezalekne. Klidně se vydá odehrát koncert do nebezpečného Sarajeva, ve kterém zuří občanská válka. Už 25. října vystoupí se svou show mluveného slova v pražské hale O2 universum. 

ROCKBLOG: Bruce Dickinson ve válečném Sarajevu: Film, ze kterého mrazí ROCKBLOG: Bruce Dickinson ve válečném Sarajevu: Film, ze kterého mrazí

Přiznám se, že o dokumentu Scream for Me Sarajevo jsem dlouho neměla ani tušení a viděla ho až v létě, a to u kamaráda Darka původem právě ze Sarajeva. Byl to silný zážitek, doprovázený dojetím (i slzami) všech zúčastněných diváků.

Zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson bude mít v Praze dost netradiční vystoupení. Večer mluveného slova

Je to dechberoucí a napínavý příběh koncertu, který v roce 1994, tedy v době kruté války zuřící v bývalé Jugoslávii, odehrál spolu s dalšími muzikanty Bruce Dickinson. Ano, zní to naprosto neuvěřitelně, ale opravdu se to stalo - a pro všechny zúčastněné šlo bezmála o zázrak - a bezesporu jeden z nezapomenutelných životních okamžiků. Abychom ilustrovali tíhu tehdejší situace, citujme jednoho pamětníka: "Bylo to tehdy nejdelší obléhání v moderní historii, delší než u Stalingradu."

TOP 5 NEJ pražského koncertu Iron Maiden: Rekvizity, pódiová show i energický Bruce Dickinson

Ve filmu se střídají vzpomínky aktérů spolu s unikátními záběry z památného vystoupení. Ty jsou pochopitelně amatérské, rozostřené, ale překvapivě dobře nazvučené. Autentické tak, že vám z toho mrazí v zádech. Tehdejší organizátoři a fanoušci tvrdé muziky vzpomínají na to, co všechno udělali pro to, aby do svého města přivezli své idoly, a vnesli tak do životů mladých lidí, poznamenaných každodenním strachem a všudypřítomnou hrozbou smrti či zranění, pořádnou porci autentické rockové euforie.

Film má samozřejmě silné protiválečné poselství a varuje před populistickými politiky, kvůli kterým se prakticky ze dne na den ze sousedů, kteří spolu celý život bez problémů fungovali, mohou stát úhlavní nepřátelé. Zároveň ilustruje statečnost muzikantů, kteří doslova riskovali své životy, aby mohli svým fanouškům dodat naději a radost ze života.

Jak říká jeden z návštěvníků koncertu: byl to jeden z nejkrásnějších momentů té odporné války. Nutno říct, že muzikanti neměli tušení, jak vážná situace v Sarajevu obléhaném ze všech stran ve skutečnosti je. Museli mít pěkně stažené půlky, a to hlavně při cestě ze Splitu na korbě náklaďáku skrze bojovou linii.

O to větší jim patří respekt.

Text: Iva Hadj Moussa

Témata: Bruce Dickinson, Sarajevo, Scream for Me Sarajevo, dokument, recenze

zavřít