Iron Maiden: TOP 5 překvapení v setlistu, které slibuje pražský koncert

Vydáno 17.06.2018 | autor: redakce

Nedá se předpokládat, že by Iron Maiden po vzoru Metalliky šokovali nějakým českým šlágrem. Kdo dění kolem aktuálního turné jen trochu sleduje, dobře ví, co ho čeká a nemine. O překvapení v pravém slova smyslu mohli mluvit jedině fanoušci v estonském Tallinnu. Právě tam totiž Legacy Of The Beast Tour 2018 začala a kapela ještě ten večer na sociálních sítích postupně odkrývala jednotlivé písně, které tvoří koncertní program. Podle dostupných informací jsou Iron Maiden ve skvělé formě, přesvědčit se o tom můžete 20. června na letišti v pražských Letňanech.

Iron Maiden: TOP 5 překvapení v setlistu, které slibuje pražský koncert Iron Maiden: TOP 5 překvapení v setlistu, které slibuje pražský koncert


FLIGHT OF ICARUS

Nad hlavou vášnivého pilota Bruce Dickinsona se v úvodu show při Aces High vznáší replika stíhacího letounu Spitfire. Od samého začátku je zřejmé, že večer s britskou metalovou legendou nebude pastva pouze pro uši, ale bude stát za to rovněž pečlivě sledovat dění na pódiu. Pozornost na sebe frontman strhne i během Flight Of Icarus, kdy je jeho projev velmi plamenný. Budeme-li věřit webu www.setlist.fm, pak na live provedení písně, založené na starověkém řeckém mýtu o bájném Ikarovi, čekali příznivci přes třicet let, přesněji od roku 1986.

LIVE: Iron Maiden přijeli do Prahy s novým albem, ale po starých kolejích

 

WHERE EAGLES DARE

Iron Maiden v Praze zahrají skladby hned z deseti alb. Bohatě zastoupeno je dnes už naprosto klasické dílo Piece Of Mind (1983), a to hned čtyřmi kusy. V tomto případě hledal kapelník inspiraci ve stejnojmenném americkém válečném filmu z roku 1968. Where Eagles Dare nepatří mezi nejhranější položky diskografie Železné panny. Důkazem toho je fakt, že v rámci poměrně častých tuzemských koncertů zazněla jenom ve dvou případech - v roce 1993 v Ostravě a v roce 2005 v Praze. Otvírák zmíněné desky byl kvůli živé prezentaci oprášen po třinácti letech. Dále se z Piece Of Mind můžete těšit ještě na Revelations a The Trooper.

Průlet metalovým příběhem Iron Maiden: TOP 5 nejlepších písní podle jednotlivých období



THE CLANSMAN

Obdivovaný Bruce Dickinson se nebrání ani interpretaci songů, které kapela nahrála během jeho pauzy, kdy se mikrofonu zmocnil Blaze Bayley. Kromě této pecky z desky Virtual XI navíc zazní i hit Sign Of The Cross z alba The X Factor. Není bez zajímavosti, že obě uvedené písně skupina zahrála třeba na festivalu Rock In Rio v roce 2001, kde se Iron Maiden postavili před těžko představitelný dav čítající 250 tisíc hlav. Je evidentní, že za tímto materiálem si Steve Harris dodnes stojí, byť zpěvák Blaze Bayley se nakonec vytouženým X faktorem nestal. Připravte si hlasivky, ať na mohutný pokřik Freedom není Dickinson sám.

 

FOR THE GREATER GOOD OF GOD

Nejnovější track playlistu pochází z nahrávky A Matter Of Life And Death z roku 2006. Součástí koncertů byl poměrně krátce, derniéru měl hned následující léto. Oživen byl až letos v Tallinnu. Podle databáze www.songfacts.com je tato píseň o náboženském fundamentalismu a fanatismu. Výsledkem tohoto přístupu bylo, je a vzhledem k nepoučitelnosti lidstva ještě zřejmě bude množství válečných konfliktů. Epická kompozice po více než devíti minutách končí výmluvně: "Tell me why, tell me why". Možná se vám v ten moment vybaví obrázky z filmu Scream For Me Sarajevo, což je emotivní příběh o koncertu Bruce Dickinsona a jeho kapely, jenž se ve válkou zmítaném městě uskutečnil v roce 1994.


THE WICKER MAN


V tomto případě je třeba ono "překvapení" brát s velkou rezervou. Jestli v rámci předchozího The Book Of Souls World Tour hráli Iron Maiden z CD Brave New World (2000) Blood Brothers, dalo se tentokrát čekat zvolení jiného songu. Tím spíš, když pro uvedené album kapela vyčlenila pouze jedno místo ve svém playlistu. Po sedmi letech se tedy vrací The Wicker Man - první singl, který v té době už šestičlenný band vypustil do světa po comebacku dvojice Dickinson a Smith. Euforii nesdíleli jen fanoušci, ale i odborníci. Píseň totiž byla nominována na cenu Grammy.



text: Tomáš Rumler

Témata: Iron Maiden, Bruce Dickinson, Letňany

zavřít