David Koller a jeho syn Adam (interview): Turné na sezení? Jednou při koncertě lidé skákali po sedačkách

Vydáno 23.10.2017 | autor: Jitka Fialková

S Davidem a Adamem Kollerovými jsme se setkali v nově otevřeném OC Chodov, v obchodě britské módní značky Barbour, která zaštiťuje David Koller Acoustic Tour 2017. Zpěvák na šňůru vyráží se synem Adamem a celou svou kapelou 24. října, kdy zahrají v Ústí nad Labem. Během listopadu a prosince pak navštíví dalších 13 divadelních sálů.

David Koller a jeho syn Adam (interview): Turné na sezení? Jednou při koncertě lidé skákali po sedačkách David Koller a jeho syn Adam (interview): Turné na sezení? Jednou při koncertě lidé skákali po sedačkách

Většina vstupenek na koncerty je již vyprodaná. Může dojít k přidání termínů?
David Koller (dále DK): Bohužel, na letošek už nejsou volné termíny. Začátkem příštího roku budeme finišovat album s Lucií, ale je možné, že v Praze by se jeden koncert přidat mohl.

David Koller přijel s přáteli do Plzně: Jeho hity si vzali do parády Ben Cristovao nebo Katarzia

Jak se bude lišit toto turné od Unplugged šňůry, kterou jste jeli v roce 2013? Půjde pouze o změnu setlistu?
Adam Koller (dále AK): Budou tam trochu jiné písničky, nová aranžmá. Chystáme úplně novou scénu a myslím, že pro všechny, kdo přijdou, to bude úplně nový zážitek.
DK: Mezitím jsme natočili úplně novou desku (Československo, vyd. 2015, pozn. red.), ze které také něco zazní.

Byl problém zaranžovat nově zařazené skladby tak, aby dobře zapadly k těm již hotovým?
DK: Takhle se na to nekoukáme. Když některé věci fungují, tak se nepředělávají. Když se rozhodneme udělat nějaký experiment, pustíme se do toho naplno. Bicí sekce je docela velká. Oproti minulé šňůře tam máme vibrafon, sice elektronický, ale vibrafon. Snad jsme se zase posunuli někam dál. Nechal bych posouzení na tom, kdo to uslyší.

Mluvíme o koncertech, na kterých se sedí. Máte od minula zkušenost, že se diváci stejně nechají hudbou strhnout a vstávají, nebo si rádi na sedačkách odpočinou?
DK: Ve finále si třeba stoupnou, když je rozpumpujeme. Ale nemůžu zapomenout na to, když jsme jeli akustické turné s Agon Orchestra (v roce 2012, pozn. red.) a v Janáčkově divadle lidi skákali po sedačkách, až jsem se bál, kolik nás to bude stát.

RECENZE: David Koller & Friends - Modrý Mauricius pro hudební sběratele

S ANGLIČANY NÁS NEJVÍC POJÍ SMYSL PRO HUMOR

Turné jedete pod hlavičkou britské módní značky. Jaký je váš vztah k Británii?
AK: Myslím, že s Angličany nás nejvíce pojí smysl pro humor. Mně osobně je hodně blízký humor Monty Pythonů, ale vlastně i cokoliv dalšího.
DK: Třeba Bond.
AK: Přesně. (smích) Z Británie vzešla veškerá kvalitní světová hudba. Zkrátka Anglii máme rádi.

David Koller interview: Turné s Lucií bylo tlustý a krátký, projekt Koller & Friends je hlavně o pestrosti

Právě o vás vyšla knížka (Who the Fuck is David Koller: rozhovor s rockovou legendou), proběhne při této příležitosti autogramiáda?
DK: Doufám, že ne. Faktem ale je, že mi volaly nějaké dámy z Karlína, jestli bych tam autogramiádu neudělal. Celé to vzniklo takhle: Ne že bych chtěl mít svoji knížku, ale Milan Ohnisko (autor knižního rozhovoru, pozn. red.) se evidentně nudil a říkal, ať knížku udělám. Říkal jsem si: "Ježišmarjá to by bylo fajn, už bych třeba nemusel nikdy dělat rozhovory." Myslel jsem si, že bych už tu knihu jen rozdával a nemusel opakovat, co už jsem stokrát říkal. Tak jsem se s ním domluvil. A zpátky k té autogramiádě v Karlíně. Nevím, tam jsme se všichni narodili, všichni dva, a tak mám ke Karlínu slabost. Ale jinde nic nebude. Každopádně podpisy lidem - když o ně budou stát - rádi dáme.

Text: Jitka Fialková, foto: Jitka Fialková, Michal Pelant

Témata: David Koller, Adam Koller, turné

zavřít