Nominační tipy Žebříku (I.): O vítězství mezi zpěvačkami usilují Anna K., Lenny i Ewa Farna, v kategorii zpěváků David Koller, Tomáš Klus či Miro Žbirka

Vydáno 09.02.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Anketa Žebřík se blíží do finále. Aktuálně probíhá nominační kolo, z nějž vzejdou vítězové jednotlivých kategorií. Ti budou vyhlášeni 21. května v plzeňském DEPO2015. Šanci uspět mají zpěvačky Aneta Langerová, Ewa Farna LennyAnna K. a Barbora Poláková, v kategorii zpěváků pak Dan Bárta, David KollerMiro Žbirka, Tomáš Klus a Marek Ztracený.

Nominační tipy Žebříku (I.): O vítězství mezi zpěvačkami usilují Anna K., Lenny i Ewa Farna, v kategorii zpěváků David Koller, Tomáš Klus či Miro Žbirka Nominační tipy Žebříku (I.): O vítězství mezi zpěvačkami usilují Anna K., Lenny i Ewa Farna, v kategorii zpěváků David Koller, Tomáš Klus či Miro Žbirka


ZPĚVAČKA

Aneta Langerová

Dlouhých šest let čekali příznivci Anety Langerové na novou desku. Tu zpěvačka vydala loni v listopadu pod názvem Dvě slunce a vysloužila si za ni nominaci na Evropské nezávislé album roku. Na nahrávce zpívá o těžkých tématech s lehkostí a nadějí v hlase, nestane se tedy, že by na posluchače dolehla tíha a písně se pro ně staly těžko stravitelnými. Aneta Langerová se také zúčastnila tradiční připomínky 17. listopadu, kdy na střeše Národního divadla vystoupila s písní Modlitba pro Martu zpěvačky Marty Kubišové.

ŽEBŘÍK: Nominacím vévodí Anna K, Lenny, David Koller, Marek Ztracený, Miro Žbirka, Lucie, Monkey Business a Tata Bojs

Anna K.

Anna K. si v aktuálním ročníku ankety Žebřík vysloužila hned tři nominace. Vedle skladby a videoklipu roku ji její příznivci poslali také do finálového kola v kategorii Zpěvačka roku. Rodačka z Vrchlabí loni zaujala především skladbou Na malou chvíli, z níž doslova dýchá pozitivní atmosféra. Ne nadarmo se stala čtvrtou nejposlouchanější písní v českých rádiích.

Barbora Poláková

Pocit vítězství v anketě Žebřík Barbora Poláková již zná. Ačkoliv byl pro ni stejně jako pro mnoho dalších interpretů minulý rok obtížný, dokázala si najít věci, které ji těší. V červenci rozjela svůj vlastní butik, v létě i přes pandemii koronaviru odjela spoustu koncertů a v září vydala videoklip k písni PoloVina. Ta se stala titulní skladbou filmu Bábovky natočeného podle stejnojmenného bestselleru Radky Třeštíkové.

Barbora Poláková představuje singl PoloVina, titulní skladbu filmu Bábovky

Ewa Farna

Když nemohli fanoušci za Ewou Farnou, rozhodla se ona „jít“ za nimi a odehrála několik streamovaných koncertů. Před Vánocemi je potěšila LP s názvem Live At O2 Universum a také albem Singles & Specials, na které zařadila všechny své singly, záznamy z důležitých live vystoupení i nahrané duety. Během roku ji mimo jiné zaměstnávalo natáčení vlastního dokumentu.

Lenny

Zpěvačka Lenny loni vydala dlouho očekávané album Weird & Wonderful. Kvalitou se vyrovnalo jejímu čtyři roky starému debutu, oproti němu však bylo o něco temnější a vyspělejší. Jeho součástí se stala také píseň Easy, kterou interpretka nahrála se svým přítelem Marpem. Dvojice jí navázala na úspěšný singl Kruh, kterou vypustila ven před třemi lety.

ROZHOVOR | Lenny: Občas jsem dost tvrdohlavá

ZPĚVÁK

Dan Bárta

Rok Dana Bárty proběhl ve znamení desky Kráska a zvířený prach, kterou vydal s formací Illustratosphere. K ní měl vyjet také na turné s dvaceti zastávkami, kvůli koronaviru však šnůru musel zrušit. Žánrově je album obtížně zařaditelné, vyznačuje se však Bártovou osobitou poetikou i hráčským umem jednotlivých členů Illustratosphere.

David Koller

Zpěvák David Koller neslavil loni úspěchy pouze s formací Lucie, ale také své vlastní. Jeho videoklip k písni Planeta bez paměti jsme zařadili mezi jedenáct nejlepších vizuálů roku 2020, v souvislostí s pandemií koronaviru totiž dostal až mrazivý podtón. Velkého ohlasu se dočkala také skladba Pouta, které vévodí dynamika. Její text pojednává o jakési katarzi ve vztahu, do kterého se aktéři ponoří paradoxně až v momentě, kdy se od sebe dokážou odpoutat.

„Sleduj počet mrtvých ve svém městě,“ zpívá David Koller v novém videoklipu

Marek Ztracený

Pro Marka Ztraceného byl rok 2020 více než úspěšný. Vydání desky Planeta jménem stres oslavil na dvou vyprodaných koncertech v pražské O2 areně, kde zároveň požádal o ruku svou dlouholetou partnerku Marcelu. V průběhu roku pak potěšil své fanoušky několika novými videoklipy, do kterých obsadil největší hvězdy českého šoubyznysu. V Tak se nezlob si zahráli například Richard Genzer či Jaromír Jágr, v Když tě život kope do zadku Karel Roden a ve vizuálu singlu Vítr do plachet si zpěvák sedl ke klavíru s Bolkem Polívkou.

Marek Ztracený předvedl skvělou show ve vyprodané O2 areně. Přizval si Františka Nedvěda i Hanu Zagorovou

Miro Žbirka

Nabitý rok měl i Miro Žbirka. Také jemu vyšlo nové album obsahující nejúspěšnějších čtyřiašedesát skladeb zpěvákovy kariéry. Vedle něj muzikant pro své fanoušky připravil filmovou biografii Meky, která vstoupila do kin v červenci, a spolu s ní i speciální promítání, na kterých svým příznivcům zahrál několik písní v akustickém podání.

Tomáš Klus

Jméno Tomáše Kluse se v anketě Žebřík objevuje pravidelně a nechybí ani letos. Hned zkraje roku hudebník vydal song Je doma máma? navazující na dokumentární snímek V síti, během karantény pak své příznivce potěšil karanténní brožurou Pět pohromadě. Šlo o EP pěti podomácku nahraných písní, veškerý výtěžek z prodeje věnoval sbírce nadačního fondu znesnaze21.cz. Tomáš Klus na sebe pak upozornil počinem nazvaným Lockdown, v němž se opřel do členů vlády.

Předprodej vstupenek a VIP passů na finálový večer probíhá na www.anketazebrik.cz/vstupenky

Kompletní nominace včetně zahraniční části ankety, obsáhlou historii Žebříku či tipy hudebních redaktorů nabízí www.anketazebrik.cz.

Facebook Anketa Žebřík
Událost Žebřík na Facebooku

 Text: Andrea Štipčáková, foto: proma interpretů
Témata: Aneta Langerová, Anna K., Barbora Poláková, Ewa Farna, Lenny, Dan Bárta, David Koller, Marek Ztracený, Miro Žbirka, Tomáš Klus, Žebřík

zavřít