MIG 21 interview: Čím prdlejší píseň, tím větší hit

Vydáno 14.07.2017 | autor: Hana Bukáčková

Jednou z hlavních hvězd letošního ročníku putovního festivalu Hrady CZ je kapela MIG 21, která završí celý program před sobotní půlnocí. Na koho se nejvíc těší a s kým jsou nejlepší večírky? Nejen o tom jsme si povídali s kapelníkem Honzou Hladíkem (bicí) a Tomášem Polákem (kytara).

MIG 21 interview: Čím prdlejší píseň, tím větší hit MIG 21 interview: Čím prdlejší píseň, tím větší hit

Skončilo vám kapelní volno, jak jste si ho užili?
Tomáš (dále T.): Skvěle, zánět v uchu, perforace bubínku, nacpání nějakého luxu do vnitřního ucha, odsávání vody a od té doby to tak nějak doléčuju... Teď by se hodila "dovolená na zotavenou". (smích)
Honza (dále H.): Ale to už nám bohužel do toho lezou festivaly včetně první zastávky festivalu Hrady CZ, takže dovolená asi žádná nebude.

MIG 21 při tradiční jarní návštěvě Lucerna Music Baru opět roztančili fanoušky

Pokolikáté se letos zúčastníte Hradů?
H: Počtvrté s minimálně ročními pauzami.

Čím si vás tento festival získal?
H: Nejlepší na něm je jeho pravidelnost, která nikde jinde není. Každou sobotu je připravené pódium se zajetým systémem. Potkávají se tam stejní lidé, týmy a kapely.

NEJVÍCE SE TĚŠÍME NA ROŽMBERK

Na jaký Hrad se nejvíce těšíte?
T: Když jsem byl malej, tak jsem měl hru, která se jmenovala Po hradech a zámcích. Byla to naučná hra - takže se těším na úplně každej hrad, protože jak si pamatuju z hry, za každou návštěvu hradu se získal určitý počet bodů. Jak takhle jezdíme, tak si budu muset oprášit znovu pravidla. (smích) Ale pamatuji si, že třeba za Rožmberk bylo minimálně pět bodů, takže jednoznačně na Rožmberk. (smích)
H: U mě je to taky Rožmberk,  a to z prostého důvodu - dole na řece je takový pěkný bar, kde se pak leží na splavu a sleduje děj z povzdálí. (přehled všech zastávek najdete na webu festivalu, pozn. red)

SOUTĚŽ: 8 x na Hrady CZ

Přijíždíte jen na svůj set, nebo si užíváte tamní celodenní atmosféru?
H: Pokud je to na Točníku, tak to jedeme potom dom. Ale jinde ano, protože zavíráme sobotní program po Tomášovi Klusovi o půlnoci, tak to člověk nemůže jít hned spát po koncertě, to prostě nejde. (smích)

Na koho se nejvíce těšíte z line-upu?
H: Na Wohnouty.
T: Nejvíc se těšíme na toho, kdo tam je, a netěšíme se na toho, kdo tam není. (smích)

S jakou kapelou se nejlépe "kalí"?
T: Nejlíp se kalí s tou kapelou, která je právě na místě. (smích) Protože kapela, která nedorazí, s tou se pak špatně kalí. (smích)

Mig 21 interview: Když album, tak Album

Na jakém nejzajímavějším místě jste hráli?
H: Za mě určitě na majdanu v Kyjevě na náměstí, zrovna byla revoluce a bylo kolem mínus třiceti. Obzvláště super bylo Tomášovo ladění a přimrzání strun ke kytaře. (smích) Jako druhý se mi vybaví, když jsme jeli hrát do rumunského Banátu pro tamější českou komunitu. Byli jsme tam ubytovaní u jedné paňmámy, která nám dělala řízky. Hráli jsme tam s folklorním souborem z Uherského Hradiště. Byl to neuvěřitelný zážitek včetně cesty, kdy jsme jeli nějakou Karosou osmdesátkou na Balkán. Ještě bylo zajímavé, jak jsme hráli před patnácti lety na vojenské základně v Kosovu.
T: No, pro samý chlapi, na což nejsme úplně trénovaní. (smích)
H: Hlavně jsme byli opilí a oni byli ve službě, takže pít nemohli a trochu se nám to rozcházelo.
T: Byla tam závist z publika směrem k interpretům a to není taky úplně standardní situace.
H: Oboustranně jsme si to užili. Když jsme odjížděli, hodili slepý granáty, aby nám udělali místo ohňostroje radost. (smích) …

vložte odkaz, text nemažte

ZPĚVNÍK JSME VYDALI PO LETITÉM NÁTLAKU ZE STRANY FANOUŠKŮ

Loni jste vydali zpěvník. To byl původně váš nápad, nebo jste ho vydali na nátlak fanoušků?
T: To byl letitý nátlak ze strany fanoušků. Naléhali, že akordy ani texty nejsou nikde publikované, že by si to rádi stáhli, naučili atd. Neustále nás bombardovali, ať jim to pošleme… tak jsme si po letech řekli, že nazrála doba, kdy uděláme zpěvník, abychom splnili desetiletý rest.
H: Splnili jsme si tím i náš sen. Zpěvník je udělaný na půl. Půlka je pro kytaru k táboráku, kdy celý design včetně ilustrací dělal Tomášův syn Matěj. A když se to otočí, druhá půlka je bez ilustrací čistě piánový rozpis. Takže je to jak pro lidušky, tak pro lidi k táboráku. Zároveň máme webovou aplikaci, kde jsou přehrávky, kde si to můžeš jednotlivě spustit. Je tam karaoke, ale můžeš si tam stáhnout akordy a texty. Takže to byl celkem velký projekt. Ono si řekneš zpěvník, ale za tím je spousta práce. Vzali jsme to koncepčně - vloni jsme k tomu jeli podzimní turné a bylo to tak, jako kdybychom dělali novou desku. Práce zabrala tak čtyři měsíce.

VIDEOROZHOVOR - Mig 21: Za sto tisíc jsme mohli koupit funkční stíhačku

Fanoušci vám pomohli s posledním klipem Diskobůh, kdy posílali svá videa. Byl to těžký a zajímavý výběr?
H: To je spíš otázka na Pavla, který v tom dva a půl roku ležel a ta videa třídil. Byly to stovky videí. Některá videa byla dlouhá, takže se z nich vybralo jen pár vteřin. Byl to taky dobrý nápad, o kterém jsme si mysleli, že půjde snáz. (smích) Nakonec to video opravdu vznikalo přes dva roky.

Překvapilo vás nějaké video?
H: Jednoznačně holka, jak skáče padákem.
T: Ozval se cestovatel Motoška, který toho natočil nejvíce. Dostal úkol, aby sbíral videa z různých zemí a s různými lidmi.
H: Jeho videa by vystačila na samotný dokument. (smích)

DŘÍVE JSME PÍSNĚ DĚLÁVALI METODOU HORKÉHO BRAMBORU

Je pravda, že za texty stojí pouze Jirka, nebo mu do toho mluvíte?
T: V poslední době písničky vznikají tak, že mu dám hudbu a on mi ji otextuje. Dřív jsme to dělávali metodou horkého bramboru, kdy každý napsal kousek a pak jsme si to přehazovali z ruky do ruky. Teď to je nastavené takhle. Zkonzultuje se mnou dané téma a slogan a pak čekám, jak dopadne zbytek. (smích) Za ta léta má kapela vytvořenou takovou cenzuru, že ve chvíli, kdy Jirka přinese něco, s čím sám není spokojený, a chce si ověřit svoje domněnky, kapela to vycítí. Nastane dlouhé mlčení, a to znamená jediné: Je to blbý a musí se to předělat.
H: Spoustu věcí si ani nemusíme říkat, protože se známe a víme, jestli je to dobrý, nebo ne.

Platí pravidlo, čím prdlejší písnička, tím je to lepší?
T: To určitě. (smích)
H: Čím prdlejší, tím větší hit. (smích)

Jste ztřeštění i v soukromí?
T: V soukromí jsme převážně suchaři, kteří opravdu nepěstují nic zábavného… hrajeme korespondenčně šachy a v autě řešíme filozofické otázky. (úsměv)

JIRKA JE MILOVNÍKEM DÁMSKÉHO SPODNÍHO PRÁDLA

Jirka si asi schválně napsal hit Kalhotky si sundej, aby vybízel ženy k házení spodního prádla na pódium, že?
T: Přesně tak to bude. Jirka je milovníkem dámského spodního prádla. (smích)
H: Spodní prádlo sbíráme furt, takže ženy mohou házet stále. Vypadá to zatím na delší projekt, než jak to bylo s tím fanouškovským klipem. (smích) Jen pak nevím, co s nimi uděláme, to ještě budeme muset vymyslet.

 

V minulosti jste spolupracovali s Lelek Orchestra. Teď je celkem trendy hrát s orchestrem, neplánujete další spolupráci?
H: Svoji energii soustředíme spíš do nových věcí. Zrovna příští týden se chystáme s novinkami do studia. Lelek máme jako rodinné stříbro, které jednou za pár let oprášíme, a když se naskytne příležitost, tak s nimi vyjedeme mezi lid jak Blaničtí rytíři. (smích)

Chápu to dobře, že to zavání novým albem?
T: Spíš to zavádí k zavánění. (smích)
H: Určitě to zavání novou písní Svoboda není levná věc a klipem k ní, to by mělo vyjít v září. Průběžně si chceme dotočit ostatní písničky a až uznáme, že dozrály, tak je vydáme.
T: V rámci Hradů bude již Svoboda ke slyšení.

Jedná se o svižnější píseň?
H: Svižnější reggae swing. (úsměv)
T: Swing punk. (smích)

Co dalšího na nás chystáte?
H: Díky natáčení Jirky máme turné rozdělené na dvě části. Budeme hrát celý listopad a celý duben. Na turné představíme fanouškům nové písničky.

Otázka na závěr: Jaký zaručený recept máte na to, aby to v kapele klapalo?
T: Po koncertě se nic neřeší. Pokud spíme po koncertě na místě akce, nesmíme jít spát, zato musíme jít společně ven, abychom si budovali vztahy. Když kamarád potřebuje ponožky, půjčíš mu je. V autě máme pevný zasedací systém, který se nesmí porušit a sedí si každý na svém místě. A v neposlední řadě je zákaz střídání nástrojů, takže každej hraje jen na to, na co umí. (smích)

Text: Hana Bukáčková, foto: archív kapely (Michal Lánský, Nikol Štrosová)

Témata: MIG 21, Jiří Macháček, Album, Hrady CZ, Diskobůh

zavřít