VIDEOROZHOVOR | Jiří Macháček: Koncerty Mig 21 jsou vlastně takové velké loutkové divadlo

Vydáno 15.12.2021 | autor: Jarda Hudec

Mig 21 a jeho tříčlenná posádka ve složení Tomáš Polák, Honza Hladík a Jiří Macháček zavítala do našeho „žebříkovského“ studia, aby nám povyprávěla o vzniku svého dosud nejrozmanitějšího alba Džus noci, popsala tvorbu písniček, poodhalila koncertní plány i zavzpomínala na začátky kapely před více než dvaceti lety.

VIDEOROZHOVOR | Jiří Macháček: Koncerty Mig 21 jsou vlastně takové velké loutkové divadlo VIDEOROZHOVOR | Jiří Macháček: Koncerty Mig 21 jsou vlastně takové velké loutkové divadlo

Sedm let – tak dlouho čekali fanoušci Mig 21 na pátou řadovku smíchovské letky, která si ostatně dala načas i s předchozím Albem (2014), které dělilo od vydání CD Pop Pop Pop dokonce let deset. Tento přístup se kapele evidentně osvědčuje: koktejl jménem Džus noci se tak mohl míchat z řady ingrediencí za přispění plejády renomovaných hostů. Výsledný tvar písní mohli její producenti důkladně cizelovat a nemálo z nich kapela testovala přímo na návštěvnících svých koncertů.

Impulsem k založení kapely byly holky

„Nejdelším hledáním prošla Svoboda není levná věc,“ vzpomínají tvůrci skladby. „Ještě dřív než Svoboda to byla Tequila…, pak zase něco jiného. Měnila se i hudebně, my jsme ji hráli léta jako reggae, měla asi pět, šest verzí.“

Jak vlastně obvykle vznikají písně Migu? „Jako textař se nechávám unášet hudbou Tomáše Poláka a hledám verbální vyjádření emoce,“ prozrazuje Jiří Macháček.

Zpěvák kapely s humorem sobě vlastním popsal i impuls k založení Mig 21: „Člověk začne tuhle práci dělat, protože najednou zjistí, že ty holky, který o něj předtím moc nejevily zájem, mají ten zájem zvýšenej, když máš kapelu.“ „Zakládali ji spíš jako příležitostný sdružení, neměli jsme velký ambice, byl to spontánní výbuch radosti," vzpomíná kytarista a skladatel Tomáš Polák.

Krásná slovenská křídla

Mluvili jsme i o čtvrtém stabilním členu posádky, trumpetistovi Pavlovi Hrdličkovi, který je současně autorem originální pódiové prezentace, tvůrce kulis a dalších propriet. A důkladně byly představeny i „krásný slovenský křídla“ klávesista Matěj Benko a basák Rasťo Uhrík. „Ty nám doporučil Bady Zbořil z J.A.R., který s nima hraje v různých jazzových bandech,“ dodává bubeník Honza Hladík.

Nakonec došlo na poodhalení smělých koncertních plánů: kromě jarní části turné k Džus noci, kde zazní většina písní z této desky, plánuje Mig 21 „dvoják“ v pražském Fóru Karlín, spoustu festivalů a open air akcí. A aby toho nebylo málo, slibují na závěr: „Teď pojedeme na soustředění na statek a tam se budeme snažit vymyslet jedno velký překvapení!“

Dodejme, že Mig 21 budou 1. dubna v plzeňském DEPO2015 jedni z hlavních koncertních hostů Hudebních cen Žebřík. Na Žebříku vystoupí po dlouhých sedmi letech.
Info a zvýhodněný předprodej na www.anketazebrik.cz


Text:
Jarda Hudec, video: Karel Holubička & Studio Polas, foto: Lukáš Knoll, Jakub Urbanec, Standa Merhaut
Témata: Mig 21, Jiří Macháček, Tomáš Polák, Honza Hladík, Žebřík

zavřít