Royal Republic interview: České festivaly? Skvělá atmosféra a skvělý pivo!

Vydáno 15.06.2016 | autor: Hedvika Pajerová

Švédská rocková čtveřice Royal Republic už dávno přesáhla hranice své země. A protože i českých fanoušků stále přibývá, vyzpovídali jsme bubeníka Pera Andreassona. Naživo vystoupí Royal Republic 3. července na festivalu Rock for People, kde představí i své nové album Weekend Man. 

Royal Republic interview: České festivaly? Skvělá atmosféra a skvělý pivo! Royal Republic představili letos novou desku Weekend Mand. Přijedou s ní na Rock for People

Kdo je "weekend man"?
Weekend man je vlastně takový superhrdina, je to takový ten ďábel, co sedí na rameni a radí lidem, co dělat, i když vědí, že by to dělat neměli. Když třeba vím, že bych měl jít spát, protože ráno vstávám, Weekend man je ten, kdo mi říká, že to je špatný nápad, že bych měl zůstat v baru a dát si další drink.

VIDEO: Royal Republic, hvězdy příštího Rock for People, přijíždí se svou Baby na roller disco

Každý jednoho takového máme.
No, já doufám! Pokud ne, šlo by to s lidmi z kopce. Pokud žádného nemáš, rychle si ho najdi!

NEJSEM SI JISTÝ, JESTLI JSME NĚKDY BYLI NA DOVOLENÉ

Podle kritiků je vaše nové album Weekend Man nejlepší, jaké jste dosud vydali. Jak to vnímáš ty?
Vlastně stejně. Na tuhle desku jsme velmi hrdí, strávili jsme s ní hodně času. Poprvé jsme měli možnost zamyslet se nad tím, čím jsme prošli a nechat si projít hlavou, jakým druhem kapely vlastně chceme být.

vložte odkaz, text nemažte

Cítíš se díky tomu být pod tlakem?
Jo, stoprocentně. Nahrávka je hotová, je jaká je, už ji nemůžeme změnit. A jestli jsme někoho při jejím poslechu nezaujali, o to víc ne musíme snažit, abychom ho zaujali naživo. A to je to, co nás baví.

Seznam vašich letních koncertů je působivý. Budete letos vystupovat někde, kde jste ještě nehráli?
Letos budeme hrát i ve Španělsku a na to se hodně těším. Taky se rád vracím na festival Download v Anglii, líbí se mi i na polských a českých festivalech, kde je vždycky skvělá atmosféra. A samozřejmě velké německé a rakouské festivaly jsou úžasné.

Royal Republic interview: Holky? Začnou tě hodně rychle nudit

Zůstáváte v některé zemi po koncertě i na krátkou dovolenou, pokud je to možné?
Nejsem si jistý, jestli jsme vlastně někdy byli na dovolené. Letos nás rodiče mojí přítelkyně pozvali na léto do Portugalska, ale já budu muset pořád lítat tam a zpátky, abych odehrál víkendové festivaly v Německu. Ale festivaly jsou vlastně taky druh dovolené - potkáš se s kámošema, dáš si s nima drinky, hraješ hudbu pro úžasný lidi. Mám to rád.

V ČESKU SI MĚ SPLETLI S DEALEREM

Pamatuješ si něco z České republiky?
Jasně! Myslím, že jsme tam hráli na třech festivalech. Minulý rok třeba na Rock for Churchill. Pamatuju si, že jsem měl při odletu na letišti problém s ochrankou. Mysleli si, že jsem dealer nebo tak něco, ale byl jsem jen opravdu unavený - hned po koncertě jsme se vraceli do Prahy na letiště, odlétali jsme v sedm ráno a byl jsem opravdu ospalý. Ale v České republice se nám vždycky hrálo skvěle. Pamatuju si skvělou atmosféru festivalu Rock for People, kde hrajeme i letos, nemůžu se dočkat, až tam budeme! Několik let zpátky jsme hráli ještě někde v Čechách, jméno festivalu si bohužel nepamatuju, ale vím, že v Čechách byla vždycky skvělá atmosféra a skvělý pivo.

V jednom z minulých rozhovorů pro iREPORT jsi říkal, že máš rád dobré jídlo. Vybavuješ si nějaké české jídlo, které ti chutnalo?
Nevzpomínám si na názvy, ale vím, že když jsme byli naposledy v Praze, jedl jsem něco z králíka v pivnici, kam nás vzal jeden známý a bylo to vynikající. Taky jsme tam měli syrové maso s topinkama, to mi moc chutnalo. Vaše kuchyně mi v jedné věci připomíná švédskou, jídlo je opravdu výživné. Prostě se najíš jednou a seš v pohodě, můžeš celý den pracovat.

Jaké je tvé oblíbené jídlo, jsou to nachos a cheese?
Ah, no vlastně jo, hodně vařím mexická jídla, nejen nachos a cheese, ale i quesadillas nebo tacos. Tuhle kuchyni miluju, obzvlášť v létě. Vím, že je to nuda, ale mám taky rád hamburgery.

Jaká je tvoje úloha v kapele? Kromě hry na bicí se věnuješ i skládání písní.
To je pravda, nové věci skládáme vlastně všichni. Já taky a to je většinou poznat podle hodně debilního textu, to mám na svědomí já. Takže třeba Tommy Gun, Addictive, Underwear, Dance With Another a další.

VĚTŠINA NAŠICH TEXTŮ SE NIKDY NESTALA

Ale to jsou vaše největší hity! Jak se tedy cítíš, když tvoje holka tancuje s někým jiným?
Já ani nevím, my tancovat nechodíme, takže se to nikdy nemohlo stát. Většina našich textů se nikdy nestala, prostě vezmeme něco, co srandovně zní jako třeba "cheese nacho baby" nebo "full stream spacemachine", co to vlastně je?

V současné době probíhá hlavní komunikace kapel s fanoušky na sociálních sítích. Jak to řešíte vy?
Snažíme se být s fanoušky maximálně v kontaktu. Ale pořád je náš Facebook i Instagram dost strašnej. Já spravuji účet na Twitteru, takže tam jsou nejčerstvější zprávy. Líbí se mi, protože tam jednoduše píšu, co se děje, ale Facebook a Instagram jsou trochu náročnější.

Jak vypadá tvůj běžný život doma ve Švédsku, je to pořád sex, drogy and rock'n'roll?
Kamkoliv přijedeme během tour, bavíme se, ale když přijdeme domů, prostě se vrátíme na gauč a ke svým přátelům. Doma moc nepaříme, ale na tour si to vynahrazujeme.

text: Hedvika Pajerová, foto: Universal Music, Facebook kapely

Témata: Royal Republic, Rock For People, rock, české festivaly

zavřít