ROZHOVOR | Adam Mišík: Nemyslím si, že mají anglicky zpívané songy v Česku smysl

Vydáno 05.04.2023 | autor: Andrea Štipčáková

S Adamem Mišíkem jsme si povídali při příležitosti jeho chystaných koncertů v Praze a Brně, které se uskuteční koncem měsíce dubna. Prozradil nám, že se na shows objeví jako hosté Ben Cristovao nebo Sergei Barracuda, s nímž natočil snímek Banger. Ten získal v anketě Žebřík první místo v kategorii Film. Na koncertech pak zahraje nejen již známé songy, ale také novinky z EP, které by rád ještě v dubnu vydal.

ROZHOVOR | Adam Mišík: Nemyslím si, že mají anglicky zpívané songy v Česku smysl ROZHOVOR | Adam Mišík: Nemyslím si, že mají anglicky zpívané songy v Česku smysl

Adame, v červenci tomu bude deset let, co jste vydal svůj debutový singl Tvoje světy. Jaké to ve vás vyvolává pocity?
Nostalgické. Psal jsem ji tehdy jako patnáctiletý kluk. Myslím ale, že byla dobře napsaná a lidi k ní pořád mají sentimentální vztah. Nebyl to špatný singl. (smích)

Krátce poté s vámi náš tehdejší redaktor Petr Adámek dělal rozhovor. Prozradil jste mu, že byste se v budoucnu rád vydal směrem, kterým se udával Justin Timberlake. Pořád to platí:
Justin Timberlake je umělec, na kterém jsem vyrostl. V nadčasovosti jeho desek je něco, co se mi líbí. Ale neumím tak dobře tancovat, to je jediný problém.

Včera bylo pozdě tour dorazilo do Prahy. Adam Mišík, AMK, True Gabe a DJ Kadr zahráli ve Futurum Music Baru

Máte případně někoho jiného, ke komu v současnosti vzhlížíte a třeba se jím inspirujete?
Je pravda, že si dávám hudební očistu a snažím se neposlouchat to, co zrovna trenduje. Chci mít při psaní čistou hlavu. Člověka to totiž může podvědomě táhnout k tomu, že ty věci začne kopírovat. Takže novou hudbu teď příliš neposlouchám, spíš starší věci.

Ačkoliv už i v roce 2013 jste toho měl spoustu za sebou, pořád jste byl na začátku své kariéry. Co byste poradil mladšímu já?
Autenticitu, nenechat si do toho kecat. Každý interpret má v sobě něco unikátního, a to by měl rozvíjet. Ve věku, ve kterém jsem v roce 2013 byl, člověk ještě nemá ucelenou svoji osobnost a možná se podvědomě připodobňuje k nějakým věcem, protože ještě není takovou samostatnou jednotkou. Ale je těžké říct, čeho se vyvarovat. Je to cesta, kterou si musí každý projít, aby byl tam, kde je teď. Takže jestli bych něco měnil? Neměnil. Díky tomu jsem tam, kde jsem teď.

V lednu jste na instagramu sdílel video z období, kdy jste dostal svou první kytaru. Vzpomenete si ještě na ten moment, nebo ho znáte je z videa?
Vzpomínám si na něj velmi živě. Jde o vzpomínku, kterou mám velmi silně zarytou v paměti.

Učil vás na kytaru hrát táta? Jaký jste byl student?
Jelikož mám poruchu pozornosti, vždycky se mi velmi špatně trénovali stupnice. Vedla mě k tomu primárně máma, která se mnou cvičení na lekce kytary musela protrpět. Jsem hodně impulzivní a když se s něčím dlouho pachtím, mozek mi vypíná. Spíš jsem se naučil to, co jsem uznal, že nutně potřebuju. (smích)

Jakou skladbu jste se naučil jako první?
Myslím, že jsem se snažil naučit hrát tátovu písničku Variace na renesanční téma.

Zahrajete ji i na samostatných koncertech, které vás v dubnu čekají?
Ne, to asi ne. Ale možná tam něco od táty zazní, takové ohlédnutí za jeho tvorbou. Ale víc prozrazovat nebudu, lidi se musí nechat překvapit.

Na co se na koncertech mohou fanoušci těšit? Budete mít nějaké hosty?
Po delší době vyrážím na vlastní klubové shows, poslední turné jsme kvůli covidu museli zrušit, takže se moc těším.
Mezi hosty mám potvrzeného Bena Cristovao, bude tam také Sergei Barracuda… Těším se, že si spolu dáme Prach z filmu Banger. A bude to určitě zajímavá příležitost nás spolu vidět na pódiu. Další hosty a support ještě oznámím - můžete tipovat podle mých featuringů...

Zahrajete na koncertech jen vydané skladby, nebo chystáte i nějaké novinky?
Chystám EP, které vyjde ještě před koncertem. Takže na koncertě zahraju i novinky z něj. Zároveň jsme do repertoáru přidali Hills 97 věci, které jsme nikdy nehráli, ale do setlistu nám teď sedí, a s kapelou jsme přepracovali i starší songy, takže celkový sound a světla budou nová.

Pokud se nepletu, vyšly vám zatím pouze singly v češtině. Něco anglického neplánujete?
Nebráním se tomu. Ale pokud mám mířit na český trh, nemyslím si, že má v Česku angličtina smysl. Musel bych mít jiný důvod, proč song nahrát v angličtině.

Svou angličtinu jste si před pár týdny osvěžil během moderování národního kola Eurovize. Byla to pro vás určitým způsobem výzva?
Mám k angličtině zvláštní vztah, což je dané i tím, že polovina mé rodiny žije v Americe. Necítím se proto v angličtině omezený, v něčem pro mě to moderování bylo i svobodnější. Lidi mě tady v Česku nejsou zvyklí slyšet v cizím jazyce. Celkově jsem se přitom cítil fajn.

Vy sám jste nad účastí v soutěži nepřemýšlel?
Nebráním se ničemu, ale myslím si, že v tuto chvíli to pro mě není ideální tah. Chci se teď věnovat českému trhu.

Vedle hudby a občasného moderování se věnujete i herectví. Před necelým rokem vyšel film Banger. Čím si podle vás získal diváky?
Nešlo o žádnou romantickou komedii. Film měl téma, které bylo nosné i pro mladou generaci, téma, o kterém se moc nemluví, jiný byl i způsob jeho zpracování (natáčel se na mobilní telefon, pozn. red.). Navíc v něm zní rap, který v hudbě momentálně dominuje. Bylo tam víc věcí, které se spojily a celkově byl film jiný než ostatní. Byl to odvážný počin.

Film se napříč generacemi dočkal spousty kladných reakcí a možná vůbec poprvé ve vás někteří neviděli „jen syna toho známého Vladimíra Mišíka“. Dočetla jsem se, že jste o roli Alexe velmi stál. Bylo to i z toho důvodu, že jste se chtěl konečně vymanit z této nálepky, nebo spíše kvůli příběhu, který vám byl nějakým způsobem blízký, zaujal vás?
Chtěl jsem hlavně natočit dobrý film. Baví mě hrát a viděl jsem v tom příležitost. Dostal jsem šanci ukázat se jinak než v minulosti. Jestli ve mně někdo nevidí „jen syna toho známého Vladimíra Mišíka“ – myslím si, že to tak má spíše ta starší generace. Mladší lidi podle mě ani neví, kdo je můj táta. Vybírám si role podle toho, jestli jim věřím, jestli mají potenciál oslovit nějaké publikum.

Aktuálně se objevujete v seriálu Jedna rodina, kde hrajete diametrálně odlišnou postavu. Čím vás musí jako herce postava zaujmout, abyste roli přijal?
Samozřejmě mám radši žánrovější role, ale Česká republika není zase tak velkým trhem, abych mohl čekat na jednu žánrovou roli pět let. Člověk tak občas dělá i věci, které jsou, řekněme, víc „family friendly“. A zase tím osloví jiné publikum. Asi bych nehrál v Babovřeskách, ale vlastně se nebráním žádnému projektu, když vím, že bude hezky natočené. Nemusí jít nutně o roli drogového dealera. (smích) Jsem otevřený čemukoliv, co mám pocit, že bude vkusně udělané.

Připravujete teď nějaký nový film či seriál, nebo se letos budete soustředit především na hudbu?
Natáčím zajímavou dobovou minisérii, ale chystám také novou muziku. Takže pokud lidem ještě nelezu na nervy, budou se mít zase na co dívat a co poslouchat.

Zpracovala: Andrea Štipčáková, foto: Lukáš Matoušek
Témata: Adam Mišík, Banger, turné

zavřít