RECENZE: Banger. s Adamem Mišíkem nejlepším filmem letošního roku? Na začátku to klukovsky jiskří, škoda jen zbytečného kázání

Vydáno 22.09.2022 | autor: Barbora Turková

Syrové drama Adama Sedláka, ve kterém hraje důležitou roli mobilní telefon, na který byl celý film Banger. natočený, odzbrojilo diváky už na filmové festivalu v Karlových Varech. Nyní se film v hlavní roli s Adamem Mišíkem dostává i do českých kin. Mnozí snímek o Alexovi, který žije nespoutaným životem a pohybuje se na hraně zákona, už nyní nominují na Českého lva. Má ale skutečně tyto ambice?

RECENZE: Banger. s Adamem Mišíkem nejlepším filmem letošního roku? Na začátku to klukovsky jiskří, škoda jen zbytečného kázání RECENZE: Banger. s Adamem Mišíkem nejlepším filmem letošního roku? Na začátku to klukovsky jiskří, škoda jen zbytečného kázání

Adam Mišík získal v Banger. svou zatím nejvýraznější filmovou roli. Syn známého zpěváka Vladimíra Mišíka konečně ukazuje své herecké kvality a v roli ambiciózního rappera Alexe se chce zbavit pocitu méněcennosti i opovržení své bývalé přítelkyně natočením tracku se Sergeiem Barracudou. Aby ke spolupráci došlo, musí sehnat pět tisíc euro. A tak se Alex vydává do noční Prahy dealovat pančovaný kokain. Jenže život si nemůžete nalajnovat, a tak to nejde tak, jak si představoval. Což je ostatně hlavní message celého filmu.

Včera bylo pozdě tour dorazilo do Prahy. Adam Mišík, AMK, True Gabe a DJ Kadr zahráli ve Futurum Music Baru

Důležitou součástí snímku jsou všudypřítomné mobilní telefony. Skládají se na nich písně, točí klipy, vyřizují se objednávky, hledají se na nich videa, fotografie i lajky. Dokonce film samotný je natočen právě na iPhone. Je to poznat? Vůbec, právě naopak. Je to stylové, fresh a skvěle to podtrhuje nejen atmosféru filmu, ale charakterizuje celou mladou generaci.

Díky roli má Mišík konečně šanci vymanit se ze škatulky náctiletého idolu a ukázat, že i on je zajímavým hercem. Jeho stále trochu pohrdavý výraz Alexovi skvěle sedí. Výborně mu sekunduje i Marsell Bendig, který je autentický, zábavný i dojemný. Je jednoznačně nejzábavnější postavou, a i když jeho vtipkování může na první pohled působit tak, že používání drog vlastně obhajuje, v kontextu celého snímku to tak není.

Je však znát, že film je určen především mladší generaci a okruhu diváků dané komunity, starší budou pravděpodobně občas potřebovat slovník. První polovina snímku je klukovsky rozverná, divoká a nespoutaná. Dokud se jedná o adrenalinovou hru hlavního tandemu, je to hravý snímek, který odzbrojuje svými autentickými a často vulgárními dialogy. Je fajn pro jednou slyšet dvacetileté postavy mluvit z plátna tak, jak by mluvili v reálném životě. 

Slabším článkem snímku je jeho závěr. Finále se zbytečně neustále odsouvá a konečná moralita působí, jako byste sledovali jiný film. I bez se ní se dá význam Banger. pochopit a je škoda, že si ji scénáristé neodpustili. I tak se dá ale považovat za jeden z nejlepších a nejzajímavější snímků letošního roku. Mnozí jej už teď nominují na Českého lva. Uvidíme tedy, zda Akademie najde odvahu, půjde trochu proti proudu a zařadí ho mezi nejlepší filmy roku 2022.

Text: Barbora Turková, foto: Jan Jonatán
Témata: Banger., Adam Mišík, Marsell Bendig, recenze

4,00

čtenáři

hlasuj
zavřít