ROZHOVOR | Cocotte Minute, Elektrïck Mann a Vojtaano: Je potřeba zase jednou změnit dějiny

Vydáno 23.03.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Cocotte Minute a Elektrïck Mann vyrazí na začátku dubna na V.i.p.iče Tour. Hostem na několika zastávkách bude Vojtaano, který doufá, že ho společná šňůra zocelí. Jeho a zástupce kapel Zellera a Mukase jsme si pozvali do společného rozhovoru. Prozradili nám, jak vznikl poněkud bizarní název šňůry, jak dlouho se hudebníci znají a co od nich mohou fanoušci očekávat.

ROZHOVOR | Cocotte Minute, Elektrïck Mann a Vojtaano: Je potřeba zase jednou změnit dějiny ROZHOVOR | Cocotte Minute, Elektrïck Mann a Vojtaano: Je potřeba zase jednou změnit dějiny

Začátkem dubna startuje V.I.P.iče tour. Jak koncept spojení tří interpretů vznikl, potažmo takto bizarní název?
Zeller: Primárně jsem si říkal, že už je potřeba zase jednou změnit dějiny, čili jsem kontaktoval skrz náš booking Elektrïcky a Vojtaana, že je čas zválcovat svět naší skvělou hudbou. Bohužel  se nám do tý historicky úlohy změny světa mezitím nasral ten ruskej imbecil. A název tour přišel z našeho centrálního mozkovýho trustu, tedy od těch nejchytřejších z nás. Ano, hádáš správně. Je to vynález Elektrïcku!

Cocotte Minute a Elektrïck Mann vyráží na společné turné, doplní je Vojtaano

Mukas: Naše společné tour V.I.P.iče vzniklo po domluvě s Cocotte Minute na základě faktu, že je třeba oprášit starý, ale velmi obohacující zážitek z let minulých, kdy jsme už jedno společné tour jeli a bylo to mega dobré. Zeller ještě k tomu přivolal posilu jménem Vojtaano. To proto, aby destrukce posluchače byla totální. Nikdo, kdo se zúčastní tohoto hromadného vystoupení, neodejde domů s narušeným mozkem. Na názvu jsme se shodli všichni jednomyslně. Zeller i Vojtaano chtěli praktičtější názvy jako „Milujme se a kuřme se“ nebo „Tři králové pornopopu“, ale ty mi přišly moc prvoplánové, tak jsem jim podstrčil název "V.I.P.iče", který jsem jim vnutil jako bezva nápad. Nakonec byli moc rádi, že jsme nevybrali žádnou prasárnu. Mně osobně se líbí přístup všech frontmanů a jsem rád, že přemýšlíme jako jeden muž. 
Vojtaano: Ano. Byl jsem přivolán Zellerem. Naše poslední společná tour s Cocotte Minute byla jízda, takže mile rád naskočím i do tohoto pekla s Elektrïck Mann. Bohužel nejedu všechny zastávky a budu tak jakýmsi bonusem, takže jsem do názvu a dramaturgie ani moc nekecal. S názvem V.I.P.iče nicméně od začátku souzním.

Jak prozradil Zeller, návrat na scénu po skoro tři sezóny trvajícím spánku hodlají Cocotte Minute pojmout "fakt vostře". Co ostatní? Na co se můžeme těšit? 
Zeller: Nene, máš to blbě. Psal jsem, že budeme navostro! (smích)
Mukas: Za Elektrïck Mann můžu slíbit maximální show plnou neuvěřitelných zážitků. Doufám, že se objeví na pódiu mnoho podnapilých hostovačů i spoře oděných hostesek. Taky většinou, když se to takto zvrhne, kdekdo vytáhne z gatí i nějaké to překvapení. Můžu doporučit naše skvělé představení Miss mokré tričko, mistroství světa ve skoku z pódia i rychlochlast magického oka.
Vojtaano: Tradičně mám v plánu plný nasazení, takže do kytary budu řezat rozhodně vostře. Textově poslední dobou trochu měknu, ale rozhodně se nebudu bát hrát všechny klasický mrdy! Hostovačky tam nějaký nasypem, počítám. Máme, co nabídnout.

To zní zajímavě… Když Cocotte Minute jeli společné turné s Pio Squad, vznikl song Rude Boys Rallye. Máme se těšit taky na společný song? V jakém duchu se případně ponese?
Zeller: Krom toho, že Elektrïck hodil  do placu geniální název tour, přidal k němu i pekelnej stejnojmenej šlágr.  Kryštof, Lady Gaga i Nekrocock si budou rvát vlasy. Prostě skončili!
Mukas: Společný song bude, vlastně už je ve studiové podobě. Jmenuje se V.I.P.iče  a je to taková satira na český šounyznys se špetkou sebeironie. Bohužel i my se mezi ně hlásíme. Samozřejmě  je to sranda s velkou porcí nadsázky, jde o pobavení posluchače na úkor obětí textu. Mně se vždy líbilo si dělat prdel z rádoby celebrit a bulvárních sráčů druhé kategorie.
Vojtaano: Ano. Ponese se v duchu Elektrïck Mann.

Jak dlouho se znáte?
Zeller: Tak dlouho, že si to nikdo nepamatuje a navíc jsme byli tehdy stejně úplně namol.
Mukas: Poznali jsme se s Zellerem v dávných dobách Pomeranče. Vulgární projev Elektrického pána a hutná clona brutálního zvuku Cocottů nám dal možnost podat lidem elixír života namixovaný z těch nejlepších ingrediencí. Posluchač tak odcházel domů s prožitým traumatem.
Vojtaano: S Elektrïck Mann se vlastně ještě vůbec neznáme, s Zellerem se známe dýl.

Kdy jste si hudebně poprvé všimli kolegů?
Zeller:  Elektrïcky mi přivezl produkční do telky na rozhovor a Vojtu mi předhodil náš společnej booker. Oba jsou po zásluze mrtvý. Produkční i booker.
Mukas: Jak už jsem se zmínil, Cocotty známe už desetiletí. U Vojtaana je to jen pár měsíců. To až po tom, co mi ho Zeller podstrčil. Psal mi, že to je hodný a milý kluk, co si chce jen zahrát na banjo, a když bude příležitost, tak i něco vojet v backstagi. Takovýto přístup se mi líbil. Poslech jsem ho a ejhle. Je to dobrý, ten týpek je v poho. A nevadí mu vulgarismy. Tak jen doufám, že se pak nezalekne našich dekadentních šprýmů a kuřáckoalkoholických dýchánků. Martin říkal, že za něho dá ruku do ohně, tak uvidíme, až mu podám sklo nabité hašem, co udělá jeho ruka. 
Vojtaano: Cocottů jsem si všiml už na nějaký pravěký kompilaci,  když jsem byl v pubertě. Nejdřív jsem myslel, že budou dělat víc rapu, ale dopadlo to dobře, metal jim sluší. Elektrïck Mann jsem zaznamenal asi teprve pár let zpátky, při nějakým nočním hledání hudebních perel na YouTube. Byli mi doporučeni, algoritmus se trefil.

Co na sobě vzájemně máte a nemáte rádi?
Zeller: A teď trochu vážně. My se rádi vůbec nemáme. Děláme to pro peníze a ve skutečnosti budem v sále během koncertu prodávat drahý nádobí!
Mukas: Mně se na klukách líbí, že jsou podobně ujetí jako my a že se nepotřebujou zaprodávat shitbulváru a podobným hovínkám. Nejsou proti měkkým drogám a zvrhlým akcím v podobě alkoholové paralýzy. A další velké plus mají u mě za to, že nepoužívají gel. Jako myslím na vlasy. Jestli ho používají na jiné části těla, to mi nevadí. Ale s nagelovanýma blbečkama bych nikdy nehrál.
Vojtaano: Mám rád, že jsou kluci od metalu hlasitý, ale zároveň nemám rád, že jsou moc hlasitý.

Co byste si vzájemně poradili?
Zeller:  Neberte mě na to tour sebou. Bude z toho akorát zase vostuda!
Mukas: Rád bych byl, kdyby mi kluci radili texty, když budu zpívat. Ideální by bylo, kdyby mi sem tam dali nápovědu, co tam vlastně zpívám, protože když jsem pod vlivem, tak hodně zapomínám. Zkoušel jsem si brát taháky, ale ty jsem buď někde ztratil, nebo jsem to stejně nepřečetl, protože jsem byl dýmlý. Takže takoví osobní rádci by se mi na pódiu hodili. Ale rady do života nepotřebuji, těch už jsem slyšel dost.
Vojtaano: Zásadně neradím.

Jaký máte nejzajímavější společný zážitek?
Zeller: Nelze publikovat. Ale můžu naznačit. Nahota, prašan, kytky, brutální speed metal a pánské erotické prádlo na motivy valašských krojů v případě Elektrïck Manna a scénické čtení Bulgakova během natáčení jistého castingu na bílé pohovce v případě Vojty.
Mukas: Pamatuji si jedno dávno, když jsme se v Ostravě ztratili s Zellerem a nevěděli jsme, kde jsme, tak jsme oslovili nějaké kolemjdoucí buchty. Zeptali jsme se jich, jestli neviděli naši dodávku nebo někoho z naší kapely. Když nás ty buchty poznaly, došlo jim, že trochu srandy nám neublíží a řekly nám, ať jdeme s nima, že ví, kde to je. My byli úplně dead a tak jsme šli. Zavedly nás k sobě domů a tam jsme se stali jejich obětmi. Když holky vytáhly provaz a izolepu, tak nám to v tu chvíli připadlo jako super sranda. Ale chyba lávky. Pamatuji si jen, jak Martin křičel „už ne!“, ale nebyl vyslyšen.
Vojtaano:  Ten nejzajímavější zážitek se stane na této tour. Cítím to, těším se, bojím se.

Je něco, co vás krom hudby spojuje?
Zeller: Peníze, úspěch, krásná  těla, sláva, obdiv žen, rektoskopie a předvolaní na podání vysvětlení?
Mukas: Alkohol, marihuana a angličáky.
Vojtaano: Nekonvenční přístup k hudbě i životu celkově.

V roce 2015 přišli Elektrïck Mann o Ice-B. Jak moc to otřáslo kapelou a jejím fungováním?
Mukas: Byl to šok. Šílená věc. Věděli jsme, že Bé je už dlouhou dobu úplně v hajzlu, ale nikdy jsme si nepřipustili, že by exnul. Bylo to zdrcující. Nějakou dobu trvalo, než jsme se z toho otřepali. Někteří ale s Ice Bím pohřbili i tvorbu Elektrického pána. Už to tak chodí, když ztratíte svou ikonu, přestanete věřit. Jenže my jsme ještě nechtěli vydechnout naposled. Po dlouhé době marných domluv všech zúčastněných členů došli někteří k závěru, že tohle je už fakt konec. Nechápal jsem, o čem to mluví vždyť Ajsko by nikdy nechtěl, aby Pán padl. Tak jsme začli makat znovu naplno. Je jasné, že když umře idol jako Ice-B nebo Karel Gott, že ho nenahradíte jiným Gottem. To ani fanoušek nechce. Fanoušek se chce bavit, a tak jsme začali podávat fans novou medicínu. Spousta oldschoolových fandů odpadla a zatratila nás. Ale přišli noví a ti se chtějí bavit a pro ty to děláme. Nedávno mě dojalo, když jsme hráli v Kloboukách. Vyslechl týpka, jak si kupoval pivo na baru. Říká barmance: „Dám si pivo na kapelu“. Barmanka se ho ptá: „A na koho?“, „na Ajsbího“ křičí na ní týpek. Barmanka mu čepla bíra, udělala si čárku a obchod byl uzavřen. Dodnes mě hřeje u srdce, že se takové věci dějí. Ajs je už nějaký ten pátek v pánu, ale týpkovi to bylo jedno, že tam Ajs není, přišel se bavit a poslechnout si Pána, jistě s Ajsem v srdci. Tím mi oba dva potvrdili, že Ajs není mrtvý. Mrtví jsou jenom ti, kteří ztratili své ideály, proto my budeme dělat Elektrického pána, dokud to půjde.    

Vojto, ty jsi prvně napsal songy k filmu Vyšehrad: Fylm, který má v půlce dubna premiéru. Jak se ti na tom pracovalo? Byla to pro tebe výzva? A na co se můžeme těšit? 
Vojtaano: Byl to úplně jinej druh práce na hudbě, než se do tý doby zažil. Už jsem dělal hudbu k divadelním představením, pár songů do filmu, ale takhle na starosti celou hudební složku jsem měl poprvé. Byla to velká výzva, na který jsem se toho hodně naučil, a za výsledkem si stojím. Diváci se můžou těšit na songy v češtině, angličtině, ale i jeden nazpívanej thajsky. Převládá moderní elektronická hudba jako house a hiphop, ale jsou tam i scénický pasáže na klavír, ukulele, a podobně. K filmu vychází i CD s nejlepší použitou hudbou. Bude to různorodý, a bude to mít koule!

Na co se dalšího můžeme od vás všech těšit? Co máte v plánu?
Zeller: Díky vyprodanýmu V.i.p.iče tour nechutně zbohatneme, nakoupíme si drahý auta a utečeme do Uzbekistánu. Uzbecký zlatokopky nás tam pak roztrhaj na kusy a my se dostaneme  do ráje. No, anebo prostě v pondělí po tour nastoupíme zase zpátky do fabriky. Ale bylo by to hezky s těma Uzbečkama ne? (smích)
Mukas: Bude tour, bude taky song doufejme, že i s klipem. Bude spousta srandy a ukrutných zážitků. A určitě to tímhle nekončí. Určitě se najdou i jiné štace, kde se sejdeme i mimo tour. Budoucnost nekončí, tohle je jen začátek.
Vojtaano: Teď je hlavní společná tour. Pak mám v plánu dál koncertovat, postupně skládat materiál na nový album. Ale po tý pauze bych se teď fakt rád věnoval hlavně živýmu hraní.

Zastávky V.i.p.iče tour: 
8. dubna – Brno / Melodka + speciální guest Vojtaano
9. dubna – Příbram / Junior Klub + speciální guest Vojtaano
22. dubna – České Budějovice / MC Fabrika
23. dubna – Jihlava / D Klub
29. dubna – Teplice / Knak + speciální guest Vojtaano
30. dubna – Pardubice / Žlutý pes + speciální guest Vojtaano
6. května – Nový Jičín / Music Club Drago
7. května – Havířov / Stolárna
13. května – Jablonec n. N. / Na Rampě + speciální guest Vojtaano
14. května – Praha / Rock Café

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv kapel
Témata: Cocotte Minute, Vojtaano, Eletrïck Mann, V.i.p.iče, Zeller

zavřít