Cocotte Minute interview: V nových písních nejsme tak přímočaří, ale jdeme víc do detailu

Vydáno 25.02.2018 | autor: Hana Bukáčková

Cocotte Minute jsme zastihli ve studiu, když se své nové písně chystali poslat rakouskému producentovi Mikeovi Wolfovi, aby jim k nim řekl své. S Zellerem a Czendálem jsme probrali, v jakém duchu se ponese blížící se turné a jak došlo na společný song a šňůru s jihlavskými Pio Squad

Cocotte Minute interview: V nových písních nejsme tak přímočaří, ale jdeme víc do detailu Cocotte Minute interview: V nových písních nejsme tak přímočaří, ale jdeme víc do detailu

Loni v listopadu jste vyprodali pražský Lucerna Music Bar (dále LMB), co to pro vás znamenalo?
Zeller: Pokryli jsme díky tomu všechny náklady. Jsme za to samozřejmě rádi, protože jsme jedna z mála českých metalových kapel, když nepočítám agrometalový zábavový party, co jezdí po vesnických kulturácích, která této mety dosáhla.
Czendál: To jsou ty momenty, kdy ti to lidi vrátí a ty máš exaktní důkaz, že vše funguje tak, jak má.

LIVE: Cocotte Minute předvedli v Praze ve vyprodaném klubu spanilou jízdu

NA DALŠÍ TURNÉ POJEDEME SAMI A DÁME FANOUŠKŮM DVOUHODINOVÉ SETY

Turné bylo také tečkou za vaší zatím poslední deskou !Rituál, kmen a srdce a kmen!...
Zeller: To je fakt, odehráli jsme na něm celou desku a přemýšlíme o tom, že na další turné pojedeme sami a dáme fanouškům dvouhodinové sety. Měli jsme je už na podzim a možná mohly bejt ještě delší.

Cocotte Minute udělali bordel ve vyprodaném Lucerna Music Baru

Bude 1. března Lucerna Music Bar také vyprodaný?
Zeller: Pokusíme se, při nejhorším přidáme stolečky se židlemi, aby se to zaplnilo. Takže jestli někdo uvidí, že v LMB je na Cocotty v březnu vyprodáno a dole stoly, je jasný, odkud vítr vane. (smích)

Komplet album už nepřehrajete, jaké písničky z něj se ale zabydlely ve vašem playlistu?
Zeller: Bordel, Srdce, Nazdar, Tanči, Punk off kha a nejspíš Lodě.

Když jsme spolu na podzim mluvili, ke dvěma novým singlům jste slibovali klipy. Jak to s nimi aktuálně vypadá?
Zeller: K Zapal! jsme vydali lyric video, ke druhému Králům koruny klip připravujeme, ale ladíme rozpočet, začali jsme na dvě stě padesáti tisících, které nemáme, a tlačíme to směrem dolů.

 

Pokud mě paměť neklame, máte ho natáčet ve středověké krčmě v Dětenicích, je to tak?
Zeller: Má to být historický klip, píseň nám přijde středověká a jednou z variant je, že bychom chtěli klip točit tam. Jen jsem netušil, že pronájem koně na jeden den stojí patnáct tisíc a my těch koní máme rovnou patnáct. (smích) Když jsme vytvářeli koncept, moc jsme to předimenzovali, v podstatě jsme z toho vyrobili malý film. Teď zjišťujeme, že nápad sice super, ale nemáme na to prachy, takže přemýšlíme, jak to vyřešíme. 

NOVÉ SONGY JSOU ŠIROKOSPEKTRÁLNÍ

Zapal! a Králům koruny jste natáčeli za pomoci rakouského producenta Mikea Wolfa, plánujete s ním ve spolupráci pokračovat?
Czendál: Osvědčilo se nám to, posunuli jsme se někam dál a vyzkoušeli jsme si, jaký to je nahrávat s někým zvenku. Zajímá nás i jako osobnost, je velký perfekcionista, hodně nás drtil ve studiu. Vyzkoušeli jsme si jiný způsob práce, který je na výsledku slyšet. Není to přímočaře dravý a tvrdý jak předchozí tvorba. Líbí se mi, jak to je širokospektrální a rád bych v tomto směru pokračoval.
Zeller: V první řadě jsme byli překvapeni, že nás tolik nových věcí učit nemusel. Šel do větších detailů, které bych už ani neřešil. Ve výsledku právě ty detaily dělaly velký kompakt, bez nich by to nebylo tak dobrý. Na koncertech zafungovaly a je znát rozdíl oproti ostatním písním, tyhle jsou víc průzračnější a paradoxně to víc tlačí.

Prozradil jsi mi o nich, že jsou generačně vyzrálejší, souhlasíš s tímto tvrzením nadále?
Zeller: Už je mi čtyřicet, takže by to mělo být na písních slyšet. Kdyby ne, byl by to průser.

Nyní máte novou písničku Rude Boys Rallye s Pio Squad, koho napadlo toto spojení?
Zeller: Mě. Vždy stojím za konceptem společných turné a vždy mi to přijde jako aktuální dobrej nápad. Ideální je, když se podaří domluvit společný track. I když to bylo složitější, protože kluci nemaj čas. Posílali jsme si skladbu emailem, pak jsem to nakonec přijel nakrákorat do Jihlavy. Původně mi říkali, ať přijedu v sobotu ve čtyři odpoledne, já na to, že mám čas od devíti do jedenácti ráno, pak že mám už jiný plány. Takže kvůli mně hlídali DJe, aby se jim v noci neztratil a nebyl nezvěstnej dva dny. (smích)

 

Kdo napsal text?
Zeller: Každý zpěvák napsal svůj part, hudbu jsme tvořili společně.

SKONČÍME V JEDNOM KOTLI A POSLEDNÍ PÍSNIČKY UŽ BUDOU STRAŠNEJ CHLÍV 

Živě ji zazpíváte i na společném turné. Na co se ještě můžeme těšit?
Zeller: Určitě jim polezu i do jejich písniček. Posíláme si navzájem playlisty a hledáme místa, kde se potkáme. Chceme to promíchat tak, aby to bylo zábavné pro všechny. Pio zahrají první. Postupně jim tam budeme lézt a až nás bude v nějaké fázi víc, tak je z pódia zkrátka vyhodíme. (smích) Pak budou lézt oni k nám, všichni skončíme v jednom kotli a poslední písničky už budou strašnej chlív. A jestli se to podaří, možná z toho vznikne koncertní klip k Rude Boys Rallye.

V čem jsou si Cocotte Minute a Pio Squad podobní?
Zeller: Pro mě to je generační blízkost, témata, přístup k životu a hodnoty, co nás spojují a co na mě z muziky mluví. Myslím, že to máme dost podobně, ne-li stejně.

V LMB jsi jezdil na dveřích od WC, předtím ve člunu. Co bude teď?
Zeller: Přemýšlím, že bych si k těm dveřím přidělal ještě plachtu a připadal bych si jak na windsurfingu. (smích) To pak bude adrenalin, ale nesmí tě pustit. (smích) Ze člunu mě už dvakrát vyklepali. Vždy jsem spadl na nějakýho chudáka.

DO KONCE ROKU CHCEME VYDAT EP S NOVÝM PRODUCENTEM

Sešli jsme se u vás ve zkušebně, jak jste v ní dlouho?
Zeller: Asi deset let.

Co tady máte dnes v plánu?
Czendál: Jdeme připravovat další tři písně, chceme navázat na proces, který jsme začali ve Vídni. Je to přesně o tom, že chceme do konce roku, ideálně na podzim, vydat EP. Chceme sami sebe testovat v tvorbě, kam nás to zavede dál. Navazujeme na Vídeň. Dnes doděláváme tři písničky, které pošleme producentovi do Vídně. Jsou to zatím nástřely bez konkrétních názvů, o nich se můžeme bavit až po zásahu producenta.

Jak často se scházíte ve zkušebně?
Zeller: Nezkoušíme, nemá to smysl. Když jedeme turné, věci necháváme v autě a jsme rádi, že se nevidíme. Stačí víkend, ještě se vidět v týdnu, to tak. (smích) Ale před turné vždy nazkoušíme aktuální playlist. Když pracujeme na desce, máme na to tak měsíc, kdy se scházíme dvakrát týdně. Vzhledem k tomu, že máme hodně práce, není snadné se zrovna potkat. A tyhle měsíční fokusy opakujem tak třikrát za rok.

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Cocotte Minute, Zeller, Pio Squad, Red Boys Rallye

zavřít