ROZHOVOR | O5 a Radeček: Vyprodané turné nebereme jako samozřejmost. Tohle si žádná kapela nekoupí

Vydáno 14.02.2023 | autor: Barbora Turková

O5 a Radeček odstartovali své valentýnské turné Romantický smyčce. Ač název napovídá, že by v něm hlavní roli měla hrát láska, sestava ze Šumperka tvrdí, že nebude jen pro zamilované. "Nebude ani žádná valentýnská výzdoba, třeba že by vzduchem poletovaly květy růží a nafukovací srdce. To fakt ne," směje se kapela. Fanouškům naopak nabídne klasický koncert, který bude obohacený o symfonický orchestr z Olomouce. Zahraje své největší hity, ale i písně, v nichž smyčce hrají prim a normálně v koncertním setlistu nenacházejí své místo.

ROZHOVOR | O5 a Radeček: Vyprodané turné nebereme jako samozřejmost. Tohle si žádná kapela nekoupí ROZHOVOR | O5 a Radeček: Vyprodané turné nebereme jako samozřejmost. Tohle si žádná kapela nekoupí

Odstartovali jste turné Romantický smyčce. Jak už název napovídá, ústředním tématem koncertů bude láska. Jak velkou část vaší tvorby tvoří písně o lásce?
Tom: Většinu. Ale nepřijde mi to blbý nebo divný, protože podstatou každého života by měla být láska. Turné je okolo Valentýna, takže romantické to bude, ale zase se nikdo nemusí bát, že mohou přijít jen zamilované páry. Nebudeme hrát jenom romantické písničky, nebude ani žádná valentýnská výzdoba, třeba že by vzduchem poletovaly květy růží a nafukovací srdce. To fakt ne. (smích) Budou to koncerty v plné rockové palbě za doprovodu smyčcového kvarteta profesionálních filharmoniků.

Jak se žije na šňůře | O5 a Radeček čas mezi koncerty tráví třeba na vesnickém fotbale. Jednou jim za cesty začala hořet dodávka

Turné jedete zkraje roku, kdy mají většinou kapely pauzu a na šňůru vyráží až na přelomu března a dubna, pak začíná festivalová sezóna. Jak vznikl nápad na valentýnské turné?
Ondra: My jsme tohle turné vůbec nechtěli dělat, protože jsme měli jiné plány. Chtěli jsme rozjet jiný projekt, ale překvapil nás úspěch singlu Romantický smyčce. Napadlo nás proto, že bychom mohli udělat turné se smyčcovým tělesem. Hodně kapel a zpěváků jezdí vánoční šňůry, ale snad nikdo nejezdí valentýnské. Dokonce jsme se kvůli tomu pohádali. Část lidí z našeho managementu tomu nápadu nevěřila, protože je to prý v nekoncertní sezóně, a protože lidé v Česku Valentýn moc neslaví. Trochu jsme se také báli toho, aby valentýnsky pojaté koncerty neodradily fanoušky, kteří zrovna nejsou zamilovaní a budou se proto stydět přijít.

A potvrdily se tyto obavy?
Nakonec se ukázalo, že ne. Přidáváme další koncerty a přesouváme je do větších sálů. Moc fanouškům děkujeme za to, že nám způsobili tyhle příjemné starosti. Nabereme to jako samozřejmost, věrné fanoušky a vyprodané sály si žádná kapela nekoupí.

Prostory koncertů nejsou úplně typické kluby. V Praze je to Palác Žofín, v Šumperku zase Kino Oko.
Ondra: Chtěli jsme odjet turné v hezkých sálech. Aby nešlo jen o sváteční koncerty s filharmoniky, ale aby si to lidi užili se vším všudy i v nádherných prostorech. Měli jsme sen uspořádat koncert v pražském Paláci Žofín, kde jsme loni přebírali cenu a moc se nám tam líbilo. V Liberci to bude ve futuristickém sále, v Olomouci v sále filharmonie v Redutě. V Šumperku jsme koncerty chtěli původně odehrát v divadle, ale protože Kino Oko má větší kapacitu, tak jsme to přesunuli tam. I tak jsme ale museli přidat další koncert, který je už také vyprodaný.

Vy si celkově vybíráte zajímavé prostory. Turné na střechách bylo velmi populární. Je to tak, že vás něco napadne spontánně, nebo se už primárně snažíte hledat zajímavá místa?
Ondra: Zkoušíme vždycky vymyslet něco zajímavého a jiného, abychom fanouškům dali kromě hudby další důvod přijít. Koncerty na střechách jsou úžasné atmosférou i místy, je to vždycky trochu adrenalin. Během sezóny odehrajeme spoustu „obyčejných“ vystoupení, tak když pak jedeme svoje turné, máme pocit, že je dobré ho udělat něčím výjimečné. Snažíme se, aby koncerty byly zajímavé, protože skvělých kapel je u nás spousta a mezi tak kvalitní konkurencí je těžké upoutat pozornost.

Snoubení popové hudby s klasickou je v posledních letech docela populární. Jak to vnímáte vy?
Tom: U nás nejde o úplnou novinku, protože Ondra s Přemkem a Radečkem se potkali jako děti v komorním orchestru šumperské ZUŠky. Radeček dodnes diriguje smyčcový orchestr, takže ke smyčcům a orchestrálním aranžím máme odjakživa blízko. Kluci i během běžných koncertů hrají na housle a je to pro nás naprosto přirozené.

Jak už jste řekli, housle máte v kapele běžně. Ale teď asi budou mít dominantnější zvuk. Jak vlastně koncert bude znít?  
Ondra: Bude to klasický koncert doplněný o košatější aranže houslí. Zahrajeme naše největší hity a doplníme je skladbami, které na koncertech normálně nehrajeme. Jsou to třeba ty písně, které stojí na nějakém smyčcovém riffu a přišlo by nám líto je nezahrát, když máme k dispozici smyčcové kvarteto. Lidé tak uslyší skladby, které jsme na koncertech nikdy nehráli.

Dá se říct, že po písničce Vloupám se zažíváte druhou mízu vaší kapely. Daří se vašim singlům, z písní Bra3 a Romantický smyčce jsou další megahity. Jak si užíváte toto znovuobjevení?
Tom: Je to fajn, hlavně po té klinické smrti, kterou jsme před Vloupám se zažili. Lidi se nás ptají, co bude teď, jestli plánujeme O2 arenu a podobně. Takhle my vůbec nepřemýšlíme, my si užíváme, že můžeme jezdit na koncerty, že o nás lidi stojí, že když hrajeme na druhém konci republiky, tak za námi lidi dorazí a zpívají si naše písničky. Moc to pro nás znamená a je fajn, že nás pořadatelé dávají do čím dál tím lepších časů. Občas uděláme nějaký takový projekt jako třeba turné na střechách nebo teď valentýnské turné. Nemáme ale vlastně jiné ambice než hrát. To je to, proč tu kapelu děláme.

Poslední desku jste vydali v roce 2019, teď je rok 2023. Přemýšlíte nad novým albem a má vůbec v dnešní singlové době smysl vydávat desky?
Tom: Na singlový model jsme najeli dřív, možná jsme byla jedna z prvních kapel, co si řekla, že půjde touto cestou. Že energii a peníze raději vložíme do jednoho dobrého singlu a klipu než do celé desky. Jenže po čase jsme zjistili, že desky se prodávají nejvíce po koncertech, a když jsme měli těch samostatných singlů víc, které nebyly na žádné desce, tak za námi lidi chodili a ptali se na desku s těmito písněmi. Tak jsme se rozhodli, že další desku uděláme. Tehdy takto vyšly Dobré zprávy, které obsahovaly kompilaci singlů. Momentálně se opět soustředíme na jednotlivé singly a časem z toho třeba zase bude album.  

A kdy tedy vydáte nový singl?
Ondra: Jak už jsme zmínili, překvapil nás úspěch Romantický smyčců, a tak teď s vydáním dalšího singlu čekáme, abychom nevytloukali klín klínem. V dnešní době je potřeba i více než rok, aby se singl dostal do povědomí a začala ho hrát rádia. S vydáním další věci není potřeba pospíchat, je to běh na dlouhou trať. Ale nejpozději na konci léta představíme nový singl, který bude spojený s projektem, něco jako jsme měli s písničkou Bra3. Skladbu už máme hotovou, nahrávali jsme ji loni s britským producentem Gregerem Haverem, dechová sekce se točila na Novém Zélandu.

Vy se hrdě hlásíte k tomu, že jste ze Šumperka. Ovlivňuje tohle drsné prostředí atmosféru vaší hudby?
Tom: Jsme tím ovlivněný. Šumperk není super pohledné město, ale má úžasnou atmosféru a jsou tam skvělí lidi. Říká se tomu brána do Jeseníků. Místo je ovlivněné horami, které mají vliv i na naši tvorbu, je to inspirace.
Ondra: Nedávno jsme se zrovna s klukama bavili o tom, že Šumperk je hodně malé městečko, ale působí tam tolik úspěšných kapel; Trocha klidu, Koblížci, Dying Passion, Happy to Meet. Třeba v Brně za posledních třicet let nevznikla žádná úspěšná kapela. Na to, že je to druhé největší město v republice, tak je to docela paradox. Je tam pár dobrých kapel, ale že by se tam od revoluce objevila fakt hodně úspěšná pecka, to ne. Skoro si říkáme, jak to ti Brňáci dokážou, že nedokážou vyprodukovat žádnou úspěšnou kapelu. (smích)
Tom: Podívej se na Ostravu, to je taky drsný kraj a kolik je tam veleúspěšných kapel a interpretů. Aby se kapelám dařilo, je asi potřeba drsné prostředí, které v Brně nemají. (smích)

Jaké plány máte ještě na rok 2023?
Tom: Žijeme teď hlavně aktuálním turné a pak nás čeká ten zmiňovaný projekt, který spustíme v létě. Jinak open air sezóna bude nabitá, moc se na to těšíme.

Text: Barbora Turková, foto: archiv O5 a Radeček/Brainzone
Témata: O5 a Radeček, Tomáš Polák, Ondřej Polák, Romantický smyčce, turné

zavřít