ANKETA (IV.): Co dělají muzikanti, když nehrají? Tonda Rauer z Harleje čte, Volt z UDG cestuje

Vydáno 04.04.2020 | autor: redakce

Také jste si někdy pokládali otázku, co vlastně hudebníci dělají, když zrovna nehrají? Věřte tomu, nebo ne, většina z nich se ani mimo koncerty rozhodně nenudí. První část ankety si připomeňte zdedruhou tady a třetí na tomto odkazu. V té čtvrté a poslední odpovídali například zástupci kapel Mňága a Žďorp, O5 a Radeček, Harlej, John Wolfhooker nebo UDG

ANKETA (IV.): Co dělají muzikanti, když nehrají? Tonda Rauer z Harleje čte, Volt z UDG cestuje ANKETA (IV.): Co dělají muzikanti, když nehrají? Tonda Rauer z Harleje čte, Volt z UDG cestuje


ONDŘEJ POLÁK (O5 A RADEČEK)

Kromě hudby pracuji jako novinář. Všichni v kapele chodíme normálně do zaměstnání, Radeček a Tomáš učí, Přemek programuje, Mejla dělá cosi s autama... Když jsme podepsali první smlouvu na vydání desky, mysleli jsme si, že budeme hrozně slavní a nikdy už nebudeme muset pracovat. Měli jsme chvíli úspěch, ale pak už jsme ho neměli a začali řešit existenční problémy. Pamatuji si, jak jsme na festivalech hráli za pár korun, ty jsme propili, takže nám nezbylo na jídlo. Čekali jsme na to, co kdo nechá na stole nebo vrátí...

To byla šílená doba, o kapelu nikdo nestál a my byli hrozní lůzři. Takže jsme si holt časem všichni našli práci, a i když se nám teď daří, už nikdo z nás nechce spoléhat jen na to, že se uživí muzikou. Už nechceme zažít zase pád a být úplně bez peněz. Má to i dobrý vliv na fungování kapely. Když nejsme finančně závislí na hudbě, všechno se dělá daleko lehčeji a zmizí urputnost, která je z některých muzikantů hodně cítit.

VIDEO: O5 a Radeček jsou rádi ve Špindlu. Vydávají oficiální klip k titulní písni


TONDA RAUER (HARLEJ)

Hudba je můj život. Je to koníček, kterej se mi naštěstí stal i prací a provází mě každým dnem. Vlastně už od gymplu jsem věci směřoval vždycky směrem k muzice a strašně jsem si přál, abych s ní mohl spojit svůj život. Další velkej koníček je návštěva koncertů. Chodím na hodně koncertů v Praze a myslím, že i poměrně často jezdím na koncerty do zahraničí. Taky čtu hodně knih o muzice a věcech kolem. A další velkej koníček je moře. Uklidňuje mě to šumění a rád u moře trávím co nejvíc času, kterej si můžu dovolit. Číst knížky a poslouchat to šplouchání vody považuji za nejlepší relaxaci.

Harlej pokořil v Pardubicích první halu a nezadržitelně se řítí do Fora Karlín


CZENDÁL VORŠILKA (COCOTTE MINUTE)

Jsem šéfkomentátorem sportovních kanálů Sport1 a Sport2, které mají pro ČR exkluzivní práva na vysílání F1, KHL, NFL a dalších akvizic. Dělám i českou hokejovou či fotbalovou ligu. Odkomentuju týdně kolem deseti přenosů, jezdím po světě, na hokej do Švédska, Finska, Švýcarska či Ruska. S F1 jsem se podíval i do Austrálie či Malajsie a starám se o tým našich komentátorů, jejich nominace či o PR a produkci stanic. Spolu s muzikou si to vezme dost mého času. Ostatní věnuji osobnímu životu. Rád řídím, najezdím kolem padesáti tisíc kilometrů ročně, v autě si dokážu odpočinout. Hraju od malička hokej, teď tak dvakrát nebo třikrát týdně. Žiju ve vyšších otáčkách, ale v nižších mě to nebaví.

TOP 10 videoklipů týdne: Cocotte Minute probudili vlky, Hentai Corporation zpívají o ekologii


PETR FIALA 

Kromě hudby se věnuju hlavně dětem, vylepšuju domek, čtu si knížky a povídám si s kámošema.

VIDEOROZHOVOR: Mňága a Žďorp: Písně z Třecích ploch zůstanou v playlistu navždy. Na kapelu, která hraje 32 let, je to bomba


MARTIN ČUPKA (JOHN WOLFHOOKER)

Věnuji se online marketingu. Až tak obrovský dopad jako u kultury nebo sportu současná situace na moji práci nemá, ale přesto je to nepříjemné. Volný čas se snažím co nejvíce věnovat kapele, ale když mám čas, v poslední době rád sednu ke knize, filmu nebo ke klavíru. Alespoň párkrát do týdne se snažím hecnout fitko a v poslední době mě začala strašně bavit sauna, asi už stárnu. Ale myslím, že do fitka ani do sauny se v blízké době nedostaneme.

RECENZE: John Wolfhooker jsou na 313 v nejostřejší formě a energie mají na rozdávání


FLOEX

Hudba, především produkce a komponování ve studiu, je moje každodenní a hlavní aktivita. Když to jde, snažím se vypadnout z města a z věčného koukání do monitoru někam do lesa nebo v zimě na běžky. Vedle toho se už pár let zajímám o taoismus a cvičim Nei Gong.

Věhlasné britské elektronické duo Orbital vytvořilo remix českého Floexe


LÁSKA

Celkově mámrád rozmanitost, změnu, žádný stereotypy - jak v hudbě, tak ve všem ostatním. S Thomem Frödem a dalšími teď pracujeme na mojí debutový desce, která by snad měla bejt přesně taková. Kromě hraní mám taky ještě svoji původní práci, kde se zabývám technickým zajištěním konferencí a jiných společenských akcí - tam je to taky pokaždý trochu jinak (teď to tam teda bohužel není vůbec nijak). A ve svým volným čase (kterýho obvykle zas tolik není, ovšem s příchodem týhle koronaakce se to celkem změnilo) mám rád různý sporty a zábavy. Hraju basket, jezdím na kole (nejradši downhill), mám motorku, baví mě kitesurfing i rychlý auta.

Zrovna teď jsme s celou rodinou mimo civilizaci "v karanténě" na chalupě a tady se zase bavím štípáním dřeva, pečením buřtů, procházkama po lese, střílením z luku… A abych nevypadl ze cviku, co se hudby týče, snažím se dělat live streamy na Facebooku - vždycky zahraju pár písniček, pokecáme, podrbeme. Zrovna tohle je moc fajn: lidi si píšou o písničky na přání, posílají si vzkazy a přání k všemu možnýmu. Pozitivně mě to nabíjí. Zkrátka se snažím užívat si života každej den.


VOLT (UDG)

Živím se jako muzikant, tedy především koncerty, které máme s UDG. K hraní dělám také booking managera, domlouvám koncerty několika známým i méně známým českým interpretům. Zbytek času se snažím trávit v přírodě. Les mám za barákem,  takže když počasí dá, jsem tam. Když je toho volna víc, tedy když nehrajem s kapelou, sbalím si tři trika do malýho baťůžku a cestuju. Loni v zimě to byl Vietnam, Laos, Kambodža, v létě jsem byl na chvilku ve Španělsku a v Belgii, na podzim v Indii a před Vánocemi jsem na dva měsíce odletěl do Střední Ameriky. Na to se váže i vaření, tedy vaření exotických kuchyní, to mě v poslední době taky baví. A samozřejmě taky rád chodím na pivo.

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Mňága a Žďorp, Cocotte Minute, Harlej, UDG, O5 a Radeček, John Wolfhooker, Láska, Floex

zavřít