ANKETA (I.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Rybičky 48, Mňága a Žďorp nebo Cocotte Minute?

Vydáno 11.03.2020 | autor: Hana Bukáčková

Opatření vlády, které z důvodu obav ze šíření koronaviru nařizuje zákaz konání veškerých akcí s účastí nad 100 lidí, zasáhlo celou hudební scénu. Co na tento zákaz říkají hudebníci, pro které jsou ve většině případů příjmy z koncertů klíčovým zdrojem obživy? V první části ankety odpovídali například Rybičky 48, Cocotte Minute, Mňága a ŽďorpHonza Křížek nebo Martin Harich.

ANKETA (I.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Rybičky 48, Mňága a Žďorp nebo Cocotte Minute? ANKETA (I.): Co si o zrušení koncertů kvůli koronaviru myslí Rybičky 48, Mňága a Žďorp nebo Cocotte Minute?

 

ZELLER (COCOTTE MINUTE)

Jakožto člověk zodpovědný za booking Paláce Akropolis visím od rána na telefonu a vypadá to tak, že ještě několik týdnů budu. Jakožto Zeller z Cocotte Minute si uvědomuju, že naše dubnová tour je reálně v ohrožení. Březen máme shodou okolností volný, takže to zatím až takovej průser není. Ale zase mi vrátili ze školy všechna děcka, takže teď bude slušnej hardcore u nás doma!

TOP 10 videoklipů týdne: Cocotte Minute probudili vlky, Hentai Corporation zpívají o ekologii


PETR FIALA (MŇÁGA A ŽĎORP)

Zrušení akcí chápu a respektuju, ale nesouhlasím s ním. Považuji to za přehnané. Zrovna koukám na Ligu mistrů, která se hraje v Německu a je tam padesát tisíc lidí - v přeopatrném Německu. Myslím, že politici, kteří nám momentálně vládnou, jsou stejně neschopní, respektive všehoschopní, jako byli ti před nimi. Důvěru v jejich uvážlivé a správné rozhodování nemám ani náhodou.

Koncerty zatím nerušíme, ale ve spolupráci s pořadateli odkládáme na neurčito, až se situace uklidní. Vstupenky zůstavají v platnosti. Příjmy z koncertů jsou našim hlavním výdělkem, měsíc dva nějak dáme, pak už to bude na ho*no. S žádnou kompenzací od státu nepočítám, jsem snílek, ale zas tak velkej, to ne.

VIDEOROZHOVOR: Mňága a Žďorp: Písně z Třecích ploch zůstanou v playlistu navždy. Na kapelu, která hraje 32 let, je to bomba


MARTIN KYŠPERSKÝ (KVĚTY)

Nevím, co bude. Ale 17. března jsme měli hrát s kapelou Vesna v Kabinetu múz. A krásné dámy nemohou přijet, protože nesmíme mít návštěvnost větší než osmdesát pět platících, zbytek padne na personál. Takže to uděláme tak, že se ke Květům ten večer přidá Jan Fic z Brna a zahraje s kapelou svoje industriální blues. It's a man's world...

LIVE: Pokáč, Mucha nebo Květy - TOP 5 vystoupení Alternativní scény na Mezi ploty a jedna velká hvězda k tomu


JAY KUČERA (SKYWALKER)

Celé to na mě momentálně působí jako uměle živená panika, která postupně požene lidi ve strachu s nataženou rukou ke "spasitelům", kteří je do toho stresu prvně hodili. Ale zároveň se taky můžu děsně mýlit a ti nahoře vědí daleko víc než my a rizika jsou tak obrovský, že je potřeba celou věc takhle vyhrotit.

Nicméně ve chvíli, kdy tohle píšu, je hlášeno kolem sto dvanáct tisíc infekcí světově, přičemž se přes šedesát tisíc lidí už vyléčilo. To prostě nepůsobí jako apokalypsa, kterou vidíme v médiích. Cokoliv víc mi nepřísluší komentovat. Pokud bude platit zákaz kulturních akcí déle a zruší se hodně koncertů, finančně nás to požene možná i k dočasnému pozastavení aktivity .


TOKHI

Zrušení kulturních akcí je pro většinu z nás muzikantů velkou komplikací. A pro někoho, kdo nepodniká v dlouhodobějším horizontu, třeba i katastrofou. Lusknutím prstu se akce ruší nebo přesouvají, v našem případě jsme přišli už o víc než deset koncertů a stále přibývají další. Celý den nedělám nic jiného než tuhle zvláštní krizovou komunikaci na všechny strany. Počítá se to jako zásah vyšší moci, takže bez jakýchkoliv náhrad a záloh. I tři týdny podobného chaosu většině interpretům dost zkomplikují celé jaro a nejspíš i léto 2020. Nařízení navíc platí do odvolání, takže nikdo neví nic.

Tohle období se hodí tak na to, aby se člověk někam zavřel a začal tvořit na časy příští. A nebo prostě někam zmizel a počkal, až se to přežene. Brzdí to celý umělecký svět, na Facebooku jsou z toho nešťastní samozřejmě hudebníci, herci, osvětlovači, zvukaři, divadelníci, akrobati, tanečníci, DJové, promotéři, agentury... všichni z kulturní branže. Mně osobně na tento týden tři agentury zrušily domluvenou schůzku, protože všichni kompetentní musí zůstat doma s dětmi, které mají prázdniny. Stejně tak dva případní sponzoři odložili jednání s tím, že za této situace se nemohou do ničeho pouštět, musíme počkat. Je to velmi složité, snad to bude brzy za námi a vše se vrátí do normálu.


RUDOLF BRANČOVSKÝ (POLETÍME?)

Je to další těžký kámen na záda malých podnikatelů a všech, kteří se motají kolem kultury. Lidi to bez umění chvilku zvládnou, ale umělci bez lidí to pocítí velice tvrdě. Vše záleží na tom, jak dlouho bude opatření vlády trvat. Zatím rušíme klubové koncerty na tento víkend a překládáme je na podzim. Jestli to ale přeleze do léta, bude to moc špatný. Kluci v kapele mají příjem převážně z koncertů a pak z divadel, kde hrají nebo zvučí. Nejvíc se ale bojím blbé nálady a hysterie.

Na největším koncertu kapely Poletíme? zaznělo 40 písniček


MARTIN HARICH

V době rozpuku této "korona" kapitoly komponujeme v Americe hudbu do jednoho divadelního představení, takže naštěstí se počet koncertů, které to doma v Česku a na Slovensku ovlivní, dá spočítat na jedné ruce. Minulý týden mi ale vyšlo nové album Blue, pravděpodobně budeme muset přesunout jeho křest. Všechny tyto opatření ale respektujeme, a i když je pro mě hudba v životě na těch nejvyšších příčkách, zdraví bude vždy ještě důležitější. Věřím, že se nám touto obětí, kterou svým způsobem představuje každý z nás, společně opět podaří nastolit náš standardní a pokojný život bez strachu.

Martin Harich v muzikálu Chyť mě, jestli na to máš: Pohled ze zákulisí plzeňského představení


KUBA RYBA (RYBIČKY 48)

Myslím si, že je to přehnaná hysterie. Epidemie chřipky je samozřejmě hrozná, hlavně pro staré lidi s chronickým onemocněním a celkové slabou imunitou. Nicméně zákaz všech akci nad sto lidí mi nepřijde nijak efektivní... upřímně, podle mě je to úplná hovadina. Tramvaje, autobusy, vlaky, letadla, fabriky, čekárny u doktorů, nákupní centra, hypermarkety, to všechno funguje dál a člověk se tam může klidně nakazit. Tahle vláda je plná populistů a pitomců, takže očekávám ještě horší a nelogičtější rádoby opatření. PR odělení ANO udělá jako vždy průzkum, co lidi chtějí slyšet, a Babiš to dadaistickým umem předá veřejnosti na tiskové konferenci. Jsem si celkem jist, že tuhle chřipku přežiju. Nejsem si ale zcela jist, jestli přežiju lidskou hloupost.

Rybičky 48 za sebou mají Rockový stužkovák v Brně a před sebou Rockovou maturitu v O2 areně


HONZA KŘÍŽEK

Rozhodně to nepodceňuju, ani si nemyslím, že je to zbytečná hysterie. Těch, kterých se to dotýká a jejichž akce byly zrušeny, je mi líto a chápu jejich rozhořčení. Zdraví je ale jako vždycky až na prvním místě a pokud má tohle opatření přispět k jeho ochraně, pak je jenom dobře, že k němu došlo teď a ne, až bude pozdě.

ROCKBLOG: Honza Křížek - Jak jsem stavěl Garráž


DANIEL HRDLIČKA (POETIKA)

Chápu, že zdraví lidí je na prvním místě, nic by se ale nemělo přehánět a lidi by měli mít možnost svobodného rozhodnutí. Každoroční chřipková epidemie je podle mého subjektivního názoru minimálně stejně nebezpečná, podobná vládní rozhodnutí přitom nikdy nepadla. A jak se zákaz větších kulturních akcí dotkne nás? Pravděpodobně stejně jako všech ostatních hudebníků. Takže ztráta finanční, ale hlavně ta "koncertní". Přeci jen děláme hudbu pro fanoušky a pokud nebudou mít možnost si ji poslechnout naživo na koncertě, není to prostě ono. Tu atmoséfru nenahradí nic. Ale pořád doufám, že jde o přechodnou věc a alespoň festivalové léto proběhne tak, jak má.

TOP 6 videoklipů týdne: Katarína Knechtová se podívala do USA, Lanugo na diskotéku a Poetika tančí s múzou

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Květy, Poetika, Zeller, Cocotte Minute, Honza Křížek, Skywalker, Rybičky 48, Martin Harich, Poletíme?, Tokhi, Mňága a Žďorp

zavřít