ROZHOVOR | Smrtislav: Na blížící koncerty si budu muset asi oholit hlavu

Vydáno 07.11.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Smrtislav si dal roční hudební pauzu, během níž narazil na několik projektů, které mu vrátili zase chuť do práce. Rozhodl se upustit od kapely a vyrazit na "oneman show" turné. I když tak úplně sám není. Svým sólovým setem ho doplní Jakub Šmucr ze Shogun Tokugawa. Proč se o něm říká, že je "temný Pokáč" a jak vnímá osmdesátkovou scénu? To prozradil v našem rozhovoru.

ROZHOVOR | Smrtislav: Na blížící koncerty si budu muset asi oholit hlavu ROZHOVOR | Smrtislav: Na blížící koncerty si budu muset asi oholit hlavu

Jak dlouho už funguje Smrtislav?
Smrtislavovi pomalu táhne na osm let.

Tentokrát pojedeš do klubů sám, proč?
Ještě před rokem jsem byl přesvědčenej o tom, že s hudbou skončím. Ale naštěstí jsem během mojí roční hudební diety narazil na několik hudebních projektů, který mi zase vrátili chuť něco dělat. Udělat ze Smrtislava oneman show pro mě byla jediná cesta, jak v hudbě dál pokračovat.

Smrtislav zahráli v holešovické Kabelovně. Akusticky s hostem Matyášem Vordou

Úplně sám ale nebudeš, pojede s tebou Jakub Šmucr. Jak se znáte?
Jakub je můj pokrevní bratr ještě z doby, kdy jsem žil v Plzni a on v Rokycanech. S hudbou jsme začínali každej zvlášť, ale ve stejnou dobu a na stejnejch místech. V hudbě nás bavěj podobný věci a společnejch koncertů se už nemůžeme dočkat. I když jsme si nedavno vzpomněli, že snad žádná naše společná akce v minulosti nedopadla jinak, než nějakým bizarním průserem.

Čím je podle tebe jeho tvorba výjimečná?
Jakub si letos vydal desku, kterou si i sám natočil. Pro mě je jedinečnej už jenom v tom, jak se z ukřičenýho kluka z Shogun Tokugawa stal šikovným soběstačným písničkářem. Kdyby si Jakub řekl, že se naučí třeba na cimbál, věřím, že to za chvíli vypiplá na skvělou úroveň.

Jeho domovská kapela jsou hardcore Shogun Tokugawa, tebe zase známe z Vanessy. Jak jdou tyhle kapely a písničkářství dohromady?
Těžko říct jak to jde dohromady, ale rozhodně se to nevylučuje. Nemůžu mluvit za Jakuba, ale myslím si, že oba máme jednoduše rádi hudbu a nějaký škatulky pro nás rozhodně nejsou překážkou.

Podle čeho jsi vybíral zastávky v jednotlivých městech?
Většina míst jsou kluby nebo kavárny, kde už jsem odehrál v minulosti skvělý koncerty. Ať už legendární Bluesbar Garch v Olomouci nebo plzeňskej Moovement. Pražský The Pitchers bude moje poprvé.

Kam se těšíš nejvíc?
Po víc než dvou letech bez koncertů se na hraní těším tak, jako snad nikdy předtím. Ale kdybych si měl vybrat, byl by to olomouckej Garch. Doufám, že to bude minimálně tak dobrý, jak si to pamatuju z posledně.

V textu o tobě se píše, že jsi takovej temnej Pokáč. Co bys k tomu řekl?
Asi by to mělo na první doboru lidem napovědět, že se jedná o koncerty, kde bude kluk s akustickou kytarou a u poslechu se nebudou usmívat od ucha k uchu. Je to samozřejmě nadsázka. Když nad tím tak přemejšlim, asi si budu muset na podzimní koncerty oholit hlavu. 

Niceland a Smrtislav odehráli společný koncert v Café V lese

Před lety jsi nahrál cover songu Petra Kotvalda. Jak vnímáš jeho vliv na tehdejší hudební scénu?
Jestli se ptáš na to, jakej měl vliv originál na přelom osmdesátek - devasátek, tak ten song zněl stejně přihlouple, jako většina tuzemský mainstrýmový produkce tý doby. Klasickej text, kterej ti úplně nic moudrýho nepřinese. Ale hudebně mam tu věc moc rád. A pokud tě zajímá, jakej vliv měl můj cover, tak určitě žádnej.

Snažil ses Petra zkontaktovat? Víš, jak se mu song líbil?
Lidi kolem mě se o to pokoušeli. Jestli si správně vzpomínám hrozilo, že se potkáme na natáčení v Sama doma, ale pan Kotvald z toho nakonec vycouval. Abych to uvedl na pravou míru, já nejsem fanouškem Petra Kotvalda. Jenom mám odmala rád ten song.

Jak vnímáš scénu těch 80. let, kdy byl Kotvald, Michal David nebo Dalibor Janda na výsluní. Dalo ti to něco?
Asi tak, že je mi velkou záhadou, proč jsou lidi jako Vladimír Štancl opět na výsluní. Já na těhle jménech nevidím nic zajímavýho. Chápu, proč ve svojí době měli úspěch, ale pro mě už jsou to jenom osoby z televezních estrád, stejně jako třeba Václav Upír Krejčí. Kterej měl teda taky jeden super hudební projekt s Ivo Pešákem, Dyza boys. Doporučuju.

Nebude z tohohle pokračování? Máš v hlavě další cover?
Já mam covery rád. Na každym mým koncertě zazněl minimálně jeden. Když to bylo aktuální, hrál jsem Motýle od Mandrage, ale taky Žiletky od Psích vojáků. Na Megaton soutěži jsem zpíval Pusť k milování radio právě od Dalibora Jandy. Teď mam ale nachystanej jeden temnější od legendární Vanessy, s kterou jsem strávil pár let. 

Mimo covery stihl jsi připravit i nějaké nové songy? Dočkají se jich návštěvníci na koncertech?
Rozhodně. Ale na podzimních koncertech jsem se rozhodl, že s nima budu šetřit. Předpokládam, že fanoušci si budou chtít poslechnout hlavně to, co naživo dlouho neslyšeli. Na příští rok mam jako Smrtislav velký plány, a to by bez novejch písniček nešlo.

Termíny podzimních koncertů Smrtislava: Praha 9. 11. (Pitchers), Olomouc 21.11. (Bluesbar Garch), Plzeň 26.11. (Moovement), Hradec Králové 9. 12. (Klub č.p. 4).

Text: Andrea Štipčáková, foto: Létoslav Chromek
Témata: Smrtislav, Jakub Šmucr, turné

zavřít