VIDEOROZHOVOR | Šimon Šafránek: Je hezké, že film Meky mezi lidmi rezonuje

Vydáno 06.10.2021 | autor: Aleš Materna

Celovečerní dokument Meky získal na Hudebních cenách Žebřík první místo v kategorii Film roku 2020. Jeho režie se ujal Šimon Šafránek, který s Mirem Žbirkou natáčel přibližně dva roky. V rozhovoru nám režisér prozradil mimo jiné také to, že již brzy bude k vidění série mapující tuzemský hiphop RapStory.

VIDEOROZHOVOR | Šimon Šafránek: Je hezké, že film Meky mezi lidmi rezonuje VIDEOROZHOVOR | Šimon Šafránek: Je hezké, že film Meky mezi lidmi rezonuje

Snímek Meky měl premiéru už minulý rok. „Byla to super zkušenost. Je hezké, že film mezi lidmi rezonuje a dají mu v anketě hlas. Film jsme natáčeli asi dva roky. Probírali jsme se archivy, do toho jsme neustále točili. Byla to fajn spolupráce, intenzivní setkání…," uvedl Šimon Šafránek.

VIDEOROZHOVOR | Miro Žbirka: Koncertů si teď víc vážíme

Režisér se Žbirkou následně natočil dokument o Modrém albu, které bylo v roce 2001 v Mirově kariéře doslova přelomové a nímž se poprvé obklopil o generaci mladšími muzikanty. Nese název Co bolí, to přebolí, podle stejnojmenného duetu se zpěvačkou Marthou, a premiérově ho uvidí 21. října návštěvníci pražského Lucerna Music Baru na oslavě zpěvákových narozenin.

„A já ještě dodělávám desetidílnou dokumentární websérii RapStory o český rapový muzice. Jeden díl trvá asi dvanáct minut a prvních pět epizod mělo před časem premiéru v Karlových Varech. Mělo to hezké ohlasy", dodává Šimon Šafránek, který už na Žebříku před dvěma lety bodoval s filmem King Skate.

Kromě Šimona Šafránka si ceny odnesli i Marek Ztracený, Marpo, Lenny Anna K., Tomáš Klus s manželkou Tamarou, Monkey Business, Anna Julie Slováčková, Vojta Dyk, Lucie, Tata Bojs a řada dalších. Slavnostním večerem provázeli Marek Taclík a Žofie Dařbujánová. Podívejte se na kompletní výsledky ankety.

video: Iveta Valentová, rozhovor: Aleš Materna, foto: Tomáš Martinek, Veronika Zimová, Kate Niklas, Tereza Slowiková
Témata: Šimon Šafránek, Miro Žbirka, Plzeň, Žebřík, DEPO2015

zavřít