VIDEOROZHOVOR - Tomáš Klus: Hudba má být autentická, vadí mi, když potkám punkera, co je spíš podnikatel

Vydáno 30.01.2017 | autor: redakce

Po roční pauze se Tomáš Klus na podzim vrátil na koncertní pódia, úspěšné turné Recyklus bude pokračovat i na jaře. První zastávkou bude 10. března vyhlášení hudebních cen Žebřík v Plzni. "Díky Recyklusu jsem konečně chytil otěže toho, co dělám, až dosud jsem se vezl na vlně radosti, teď chci předávat jasnou zprávu," říká Klus. 

VIDEOROZHOVOR - Tomáš Klus: Hudba má být autentická, vadí mi, když potkám punkera, co je spíš podnikatel Tomáš Klus: Hudba má být autentická, vadí mi, když potkám punkera, co je spíš podnikatel. Foto: Tomáš Klíma

Myšlenka propojit koncerty s ekologií Tomáše Kluse napadla před rokem na dovolené na Bali. "Není tam žádné povědomí o tom, jak by se mělo s odpady nakládat, nepořádek z moře je všude... Byli jsme tam v době, kdy v Indonésii zuřily požáry, které vznikly vypalováním deštných pralesů. Byly tam brutální smogy, když bylo hodně dusno a teplo, nedoporučovalo se ani vycházet ven bez roušky," říká.

HUDEBNÍ CENY ŽEBŘÍK: VYSTOUPÍ TOMÁŠ KLUS, THOM ARTWAY, VYPSANÁ FIXA NEBO ALICE

Z turné Recyklus vzejde i živák, který vznikl na koncertech v Brně. "Dlouho jsem měl pocit, že nejde zaznamenat, co se děje v konkrétním prostoru, hodně koncertů je poznamenaných improvizací, což je nepřesnosné," vysvětluje, proč se svým prvním koncertním záznamem otálel. Proč se nakonec přece jen rozhodl živák pořídit, nám vysvětlil ve videu níže. 

vložte odkaz, text nemažte

Klus nám také prozradil, která nová jména na české scéně ho v poslední době zaujala - jsou jimi slovenská písničkářka Katarzia a loňský Objev roku Žebříku Thom Artway, na kterém oceňuje jeho autentičnost. "Byl jsem i kmotrem jeho první desky a jsem strašně šťastný za to, že tady takoví lidé existují," pochvaluje si mladšího kolegu. "Je pro mě důležitá nejen hudba, ale i to, kdo za ní stojí. Když někdo zpívá punk, má to být pankáč. Vadí mi, když potkám člověka, co hraje punkovou hudbu a pak zjistím, že je to spíš podnikatel."

Thom Artway pokřtil desku Hedgehog, podpořit ho přišel Tomáš Klus

Kromě Tomáše Kluse vystoupí na vyhlášení Žebříku 10. března v Plzni i Vypsaná Fixa, Dan Bárta a Alice, Slza, Ivan Mládek a Banjo Band, Thom Artway. Moderují Jakub Kohák a Iva Pazderková. Více se dozvíte na www.anketazebrik.cz

text: Jarda Hudec, Josef Martínek, video: Karel Holubička (www.polas.cz) foto: Tomáš Klíma (rozhovor), Petr Tibi (Žebřík 2015), Matěj Třasák (Recyklus tour)

Témata: Tomáš Klus, Recyklus, Žebřík, Thom Artway, Katarzia, koncerty, turné

zavřít