Charles Bradley - Vřeštící orel soulu, kterého fascinoval James Brown

Vydáno 30.09.2017 | autor: Dominik Pavliš

Charles Edward Bradley byl americký funkový, soulový a r'n'b zpěvák. Vysloužil si přezdívku "Vřeštící orel soulu" a byl o něm natočený životopisný dokument Charles Bradley: Soul of America. Za svou krátkou kariéru stihl vydat tři studiová alba. Osudnou se mu stala rakovina žaludku.

Charles Bradley - Vřeštící orel soulu, kterého fascinoval James Brown Charles Bradley - Vřeštící orel soulu, kterého fascinoval James Brown


Smrt si říká rock'n'roll (314.) - Charles Bradley

Když bylo Bradleymu osm měsíců, matka ho opustila. Byl tedy od útlého věku vychováván svou babičkou v Gainsville na Floridě, a to až do jeho osmi let. Poté si ho opět vzala do péče matka a jejich společné soužití pokračovalo v Brooklynu v New Yorku. V roce 1962, tedy v jeho třinácti, ho sestra vzala do divadla Apollo na vystoupení Jamese Browna. Bradley byl jeho výkonem tak inspirován a fascinován, že Brownův styl zpěvu včetně pódiové show začal nacvičovat doma.

Zemřel Charles Bradley, soulová hvězda, která se rozzářila až po šedesátce

Ve čtrnácti letech utekl z domova z důvodu nevyhovujících podmínek - například jeho pokoj se nacházel v suterénu na písčité podlaze. Dva roky tedy žil na ulici a po nocích přespával ve vagónech metra. Později se začal ucházet o práci. Tato nová zkušenost ho přivedla do baru Harbor, kde se začal učit vařit, aby se uživil jako kuchař. Zde mu jeden spolupracovník řekl, že vypadá jako James Brown a vyzval ho, aby mu zazpíval. Zpočátku se styděl, ale poté se odhodlal - to ho přivedlo do jeho první kapely, která ovšem vystoupila pouze párkrát. Jeho spoluhráči totiž byli následně odvedeni do války ve Vietnamu. 

DEBUT PO ŠEDESÁTCE

Jako kuchař pracoval dalších deset let a poté se rozhodl odjet na západ a stopem projet celou zemi. Žil v New Yorku, v Kanadě, Seattlu a na Aljašce. Nakonec se v roce 1977 usadil v Kalifornii. Zde hrál menší koncerty po dobu dvaceti let. V roce 1994 ho opět zkontaktovala matka a vrátil se do Brooklynu.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: James Brown (14.)

Zde zažil další těžkou životní etapu - po alergické reakci na penicilin skoro zemřel. Začal vystupovat pod pseudonymem Black Velvet a po čase ho objevil Gabriel Roth - spoluzakladatel Daptone Records. Začal psát více písní a víc se do hudby ponořil. Výsledkem této práce bylo roku 2011 jeho debutové album No Time for Dreaming. Teprve tehdy se jeho hvězda rozzářila naplno, když albově debutoval až ve dvaašedesáti letech. 

Druhé album, pojmenované Victim of Love, vyšlo 2. dubna 2013. Poslední deska Changes pak následovala 1. dubna 2016 a jako úvodní skladbu obsahovala cover stejnojmenné písně od Black Sabbath. V srpnu roku 2016 se Bradley necítil zdravotně v pořádku, načež zrušil kanadské turné. Byla mu diagnostikována rakovina žaludku. 

Zemřel 23. září 2017 ve věku 68 let. Podle tiskové zprávy byl v době smrti obklopenou rodinou a přáteli.

text: Dominik Pavliš

Témata: Charles Bradley, James Brown

zavřít