TOP 10 Eddie Van Halen. Ohlédnutí za zásadními momenty jednoho z nejlepších kytaristů v námi známém vesmíru

Vydáno 07.10.2020 | autor: redakce

Eddie Van Halen patřil mezi zdaleka nejlepší kytarové hráče, občas se mu přezdívalo Jimi Hendrix 80. let. Podívali jsme se na zásadní momenty v hudební kariéře i životě jednoho z nejinspirativnějších hudebníků rockového světa. Eddie Van Halen zemřel 7. října 2020 po letitém zápasu s rakovinou.

TOP 10 Eddie Van Halen. Ohlédnutí za zásadními momenty jednoho z nejlepších kytaristů v námi známém vesmíru TOP 10 Eddie Van Halen. Ohlédnutí za zásadními momenty jednoho z nejlepších kytaristů v námi známém vesmíru

Z Amsterodamu do Pasadeny (1962)

Edward Lodewijk Van Halen, jak zní celé jméno ikonického kytaristy, se stejně jako jeho starší bratr Alex narodil Amsterdamu. Jeho otec Jan měl vzdělání v klasické hudbě a celá rodina se v roce 1962 přestěhovala do USA, načež se usadila v kalifornské Pasadeně. Eddie se začal učit hrát na piano už jako dítě, cvičil s vervou, noty se ale nenaučil číst ani jako profesionální muzikant.

 Kapela The Broken Combs v roce 1964 v sestavě Eddie Van Halen, Brian Hill, Alex Van Hallen, Kevan Hill (zleva), foto: vhnd.com

Kapela pojmenovaná po kytaristovi (1974)

První kapelu založili bratři Van Halenovi v roce 1964, jmenovala se The Broken Combs. Alex hrál na bicí a Eddie na kytaru. Už tehdy si v lokálním měřítku vydobyli slušnou popularitu a hrávali na mnoha domácích večírcích. Přes názvy The Trojan Rubber Co. a Genesis i personální obměny se v roce 1972 dostali až k celkem jasnému Van Halen. O dva roky později také ustálili sestavu - Eddie Van Halen na kytaru, Alex Van Halen na bicí, David Lee Roth jako zpěvák a Michael Anthony za basou. Van Halen se tak stali jednou z mála kapel, která nese jméno po jiném členu kapely než je frontman.

 

Eruption (1978) 

V prostoru necelých dvou minut Eddie Van Halen výrazně zasáhl do evoluce rockové hudby. Druhá skladba z eponymního debutu je symfonií techniky tappingu, při níž kytarista nepoužívá trsátko a na hmatníku hraje oběma rukama. Eddie Van Halen nebyl rozhodně prvním, kdo s takovou technikou přišel, dokázal ji ale proslavit pro fanoušky rockové hudby, potažmo mainstreamové publikum. A mnoho začínajících kytaristů po jejím poslechu muselo přehodnotit svůj plán cvičení na nástroj.

Zemřel kytarista Eddie Van Halen, legenda hardrocku

Z poslechu instrumentálního opusu je také slyšet Van Halenova fascinace klasickou hudbou. Hned po intru například přímo cituje Etudu číslo 2 od francouzského skladatele Rodolphe Kreutzer, který žil v letech 1766 až 1831. Kytarová hudba tak opět ztratila část živočišnosti blues a raného rock’n’rollu a přes všechny divoké kreace na pódiu začala nasávat nálady neoklasicismu.

S měkčím zvukem do hitparád (1979)

Na druhém Van Halen II začala kapela koketovat s popovým zvukem, což vyústilo v první hit, který prorazil do americké Top 20. Eddie Van Halen dokonce odmítl do skladby Dance the Night Away nahrát sólo, kytarovou ekvilibristku ale předvedl v dvou mezihrách, které rádiovou skladbu příjemně nesou kupředu. 

Unchained (1981) 

Takhle tvrdě a hutně Van Halen nikdy nezněli. Singl ze čtvrtého alba Fair Warning zachycuje kapelu, která se (i v odkazu na název písně) urvala ze řetězu. Eddie Van Halen při nahrávání použil flanger XR M-117, což zásadně zvýšilo prodeje kytarového efektu. Zároveň jde o jedinou skladbu v historii kapely, na níž hlasem přispěl producent Ted Templeman. „No tak, Dave, dej mi pokoj,“ je slyšet v úvodu písně.

Beat it (1982)

V kontextu hard rocku to asi nebude nejlepší píseň, na níž se Eddie Van Halen podílel, rozhodně ale bude tou nejslavnější. Když mu volal producent Quincy Jones, který Micheala Jacksona přemluvil, aby na slavné album Thriller nahrál rockovou píseň, Van Halen si myslel, že si z něj někdo vystřelil.

RECENZE: Ohlížení Van Halen neznamená odcházení

Jakmile ale zjistil, že je telefonát skutečný, sólo se rozhodl nahrát bez nároku na honorář, přestože si jeho kapela i manažer mysleli, že mu přeskočilo. „Udělal jsem to jako laskavost. Nedělám něco, pokud to dělat nechci,“ vysvětlil později.

Paradoxy rock’n’rollu (1983)

Svět rock’n’rollu je paradoxy prosycen a tohle je jeden z největších. Nejslavnější autorská skladba jednoho z nejslavnějších kytaristů planety stojí na jednoduché syntezátorové lince. Eddie Van Halen základ písně napsal už v roce 1981, kapela ho ale odmítla. Přesvědčil ji až producent alba Ted Templeman, který se zpěvákem Davidem Lee Rothem při projížďce kolem Los Angeles procházel nepoužité nápady. 

Paví promenáda (1984)

Snad až epileptická vypalovačka Hot For Teacher je přehlídkovým molem kapely, která má pocit, že se zrovna chystá dobýt svět. V intru se čepýří bratři Van Helnovi za kytarou a bicími, ve zbytku stopáže si na své ale přišel každý z kapely. Proto je Hot For Teacher z alba 1984 tak trochu horskou dráhou.

Ain't Talkin' 'Bout Love (1986)

Van Halen nebyli kapelou, která by zpívala o lásce. Tak to její členové dali rovnou vědět i do názvu písně. Eddie Van Halen se dlouho skladbu zdráhal zahrát ostatním, zdála se mu příliš primitivní, zamýšlel ji totiž jako parodii na punk. Díky tomu ale získala nečekanou průraznost, na turné pak Eddie Van Halen jasně ukázal, že o velikost kytary nejde.

Můžete mi, prosím, udělat fotku? (2019) 

V roce 2019 zašel Eddie Van Halen se svým synem Wolfgangem na koncert Tool v Los Angeles. Krátce před začátkem koncertu ho jeden z fanoušků poprosil, zda mu nemůže udělat s pódiem v pozadí fotku. Už jen fakt, že jeden z nejrespektovanějších kytaristů na planetě koncert neproseděl ve VIP lounge nebo v zákulisí, mluví za vše. 

red, foto: archiv, vnhd.com
Témata: Eddie Van Halen, Van Halen, Michael Jackson, Tool

zavřít