Etta James - Velký hlas sužovaný alkoholem, drogami i leukémií

Vydáno 06.05.2017 | autor: Dominik Pavliš

Kalifornská zpěvačka Etta James vynikala především v žánru r'n'b, věnovala se ale také soulu, rock'n'rollu, jazzu či gospelu. Svou kariéru začala v roce 1954 a nazpívala během ní hity jako The Wallflower, At Last, Tell Mama, Something’s Got nebo Hold On Me a I'd Rather Go Blind. Za svůj život čelila mnohým nástrahám - včetně závislosti na alkoholu, heroinu nebo potíží se zákonem. Vě věku 73 let zemřela na leukémii.

Etta James - Velký hlas sužovaný alkoholem, drogami i leukémií Etta James - Velký hlas sužovaný alkoholem, drogami i leukémií


Smrt si říká rock'n'roll (293.) - Etta James

Etta James se narodila jako Jamesetta Hawkins 25. ledna 1938 v Los Angeles. Její matce Dorothy Hawkins bylo v té době pouhých 14 let a otec byl neznámý. James se pouze domnívala, že by mohla být dcerou kulečníkového hráče Rudolfa "Minnesota Fats" Wanderona, se kterým se krátce v roce 1987 setkala. Matka Dorothy byla přelétavá a muže střídala. Mnohdy proto nebyla doma a Ettu vychovávala řada pěstounských rodičů. Nejčastěji však náhradní rodiče "Sarge" and "Mama" Lu. Etta nazvala svou matku jako "The Mystery Lady".

Konec jedné legendy: Zemřela Etta James, bylo jí 73 let

První profesionální setkání se zpěvem přišlo v jejích pěti letech, kdy ji něco přiučil James Earle Hines - hudební ředitel sboru Echoes of Eden v St. Paul Baptist Church. Vyučovací metoda Hinese byla lehce drastická. Mezitím, co Etta zpívala, učitel jÍ tlačil pěstí do hrudi, aby hlas vycházel z jejího těla. Důsledkem toho bylo, že na svůj věk měla nezvykle silný hlas, což byla velká výhoda.

vložte odkaz, text nemažte

Ještě v dětství začala Etta poslouchat doo-wop a právě tento styl ji inspiroval, aby založila dívčí skupinu nazvanou The Creolettes. Ve čtrnácti letech se setkala s hudebníkem Johnnym Otisem. Ten vzal dívčí uskupení pod svá křídla, pomohl holkám k Modern Records a změnil jim jméno na The Peaches. Byl to také on, kdo z Jamesetty Hawkins udělal Ettu James. V roce 1954 zpěvačka nahrála skladbu Dance with Me, Henry. Byla vydána o rok později a ihned v únoru téhož roku dosáhla první příčky v žebřičku Hot Rhythm & Blues Tracks. Tento úspěch dal skupině možnost předskakovat na turné Little Richarda. Od té doby už byl vzestup velice rychlý a úspěch střídal úspěch. 

ALKOHOL A DROGY PŘEMOHLA

Po nějaké době se Etta dala na sólovou dráhu. Její debutové album s názvem At Last!, na kterém byl i stejnojmenný hit, vyšlo koncem roku 1960 a význačné bylo žánrovou pestrostí. Na albu pokukovala od jazzových norem až po blues či doo-wop a r'n'b, obsahovalo také budoucí klasiku I Just Want To Make Love To You a A Sunday Kind of Love. O rok později vyšlo druhé album nazvané The Second Time Around. Stejně jako první, i toto zahrnovalo jazzové a popové standardy a vyprodukovalo dva hity - Fool That I Am a Do Not Cry Baby.

Během 70. let se Etta James značně potýkala s alkoholismem a drogovou závislostí. Na scénu se vrátila v roce 1984 a následně natočila ještě dalších 12 studiových alb. Dohromady jich vydala 18, z nichž poslední s názvem The Wallflower představila v roce 2008. Už v roce 1993 byla uvedena do Rock’N’Rollové síně slávy a roku 2001 do Bluesové síně slávy. O dva roky později take obdržela cenu Grammy za celoživotní přínos.

Etta James, jež ke konci života trpěla Alzheimerovou chorobou, byla hospitalizována v lednu roku 2010 k léčbě infekce způsobené MRSA - bakterie, která je rezistentní na většinu antibiotických léčeb. O rok později jí byla diagnostikována leukémie. Nemoc se jí stala osudnou, zemřela 20. ledna 2012, pouze 5 dní před svými 74. narozeninami.

Témata: Etta James, r'n'b, soul, rock'n'roll

zavřít