Adele

Vydáno 07.01.2012 | autor: Marta Šindlauerová

Adele Adele

 

Adele (celým jménem Adele Laurie Blue Adkins) je britská zpěvačka a skladatelka. Narodila se 5. května 1988 v Londýně.

Zpívat začala ve čtyřech letech a později byla ovlivněna interprety jako Etta James či Dusty Springfield. Navštěvovala také proslulou školu The London School for Performing Arts & Technology (zkráceně BRIT school), kterou navštěvovali také třeba Amy Winehouse, Leona Lewis nebo Kate Nash.

Na své první turné vyrazila Adele v říjnu 2007 a v té době se také na jejím MySpace profilu objevila její demo nahrávka, díky které také získala možnost podepsat svou první nahrávací smlouvu. Výsledkem byl debutový singl Hometown Glory, který tehdy na iTunes dokonce získal nálepku "singl týdne". V témže roce získala Adele prestižní ocenění Brit Awards Critics' Choice, které jí přineslo smlouvu s labelem XL Recordings a vydání druhého singlu Chasing Pavements. Její debutové album 19 (2008) pak dosáhlo platinového ocenění a drželo se celý měsíc na druhém místě hitparády. 

Roku 2011 pak začala doba vlády Adele - a vůbec nepřeháníme. To totiž vyšla druhá řadovka s názvem 21, která zbořila celý svět a z ostrovní pěvkyně udělala něco jako novodobé Beatles - zamiloval si ji snad každý. První singl Rolling in the Deep se držel sedm týdnů na prvním místě Billboardu, což je pro britského umělce něco nevídaného. O žebříčkovém úspěchu ani nemluvě - hitparády po celé zeměkouli se hemžili Adele a její deskou. Druhý singl byl pak neméně úspěšný - i Someone Like You se zařadilo do seznamu nejslavnějších písní všech dob.

Úspěch si ale vybral i svou daň - v roce 2011 musela zpěvačka na operaci hlasivek a tak koncertování muselo na chvíli přestat. Mezitím byl vybrán další singl, a to Set Fire to the Rain, u kterého je snad i zbytečné dodávat, že zaujal i zaryté metalisty. Do tohoto období spadá i fenomenální úspěch písně Skyfall ze stejnojmenného filmu s Jamesem Bondem. Je takovým veřejným tajemstvím, že lidé se hrnuli do kina i proto, aby viděla v atmosféře bondovky právě tuto výjimečnou píseň, za kterou Adele společně s dalším autorem písně, Paulem Epworthem, získala Oscara, Grammy i Zlatý glóbus. 

Zatím posledním albem hudebnice zůstává nahrávka jménem 25, jež vyšla v roce 2015. Pochází z ní hity jako Hello, Send My Love (To Your New Lover) či When We Were Young a Adele - jak jinak - přesvědčila snad celou galaxii, že je vynikající zpěvačkou, skladatelkou a celkově umělkyní. 

Tento fakt se ostatně promítá i do počtu jejích Grammy - ve svých 29 letech je Adele držitelkou už patnácti Grammy a jako jediná v historii navíc vlastní hned dva gramofonky za úspěch hned ve třech kategoriích (album, song a nahrávka roku). 

Adele je vdaná a má syna.

Diskografie:
19 (2008)
21 (2011)
25 (2015)

Další články interpreta

zavřít