Johnny Hallyday - Miláček davů, který představil Francouzům rock'n'roll

Vydáno 09.12.2017 | autor: redakce

Johnny Hallyday byl francouzský zpěvák a herec, známý především ve frankofonních zemích. Za svou dlouhou kariéru získal 39 zlatých a 17 platinových desek. V posledních měsících svého života plánoval turné pro rok 2018. O to větší smutek fanoušky ochromil, když začátkem prosince zpěvákova manželka oznámila zprávu o jeho úmrtí.

Johnny Hallyday - Miláček davů, který představil Francouzům rock'n'roll Johnny Hallyday - Miláček davů, který představil Francouzům rock'n'roll


Smrt si říká rock'n'roll (324.) - Johnny Hallyday

Hudebník, jehož vlastní jméno bylo Jean-Philippe Smet, se od kariéry se pouštěl do vod rock'n'rollu a popu a stal se idolem především ve Francii, Belgii a Švýcarsku. Pro muzikantskou kariéru se rozhodl poté, co ve čtrnácti letech zhlédl v kině film Loving You Elvise Presleyho. Právě po této americké hvězdě dostal později přezdívku.

Zemřel "francouzský Elvis" Johnny Hallyday, podlehl rakovině plic

"Francouzský Elvis" prodal za svou téměř šedesátiletou kariéru 100 miliónů desek, do francouzštiny přezpíval spoustu amerických skladeb a spolupracoval s Jimym Hendrixem či Jimmym Pagem. Dle vlastních slov se nazýval spíše interpretem než zpěvákem, sám složil jen několik skladeb. Jeho hlavní devizou bylo charisma a emoce do písní vložené. Za svůj život nahrál více než 1000 písniček a odehrál 181 turné. Tři večery po sobě vyprodal národní stadion Stade de France a při speciálním koncertu v roce 2009 k výročí dobytí Bastilly byl počet přihlížejících pod Eiffelovou věží odhadován až k jednomu milionu.

V roce 1997 se stal rytířem Čestné legie, tento titul mu udělil tehdejší francouzský prezident Jacques Chirac. Blízký přítel byl i s Nicolasem Sarkozym. Okusil také filmovou kariéru, objevil se ve čtyřiceti snímcích. V roce 1974 si v komedii L'aventure c'est l'aventure zahrál sám sebe, ale například v roce 2009 si zahrál roli zabijáka v thrilleru Nemilosrdný a také se objevil v Růžovém panterovi 2. V 70. letech si zahrál s Jean-Paulem Belmondem ve filmu Zvíře.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Elvis Presley (15.)

NESPOUTANÝ ŽIVOT ROCKERA

Milovník luxusních aut a motocyklů byl známý životem rockera, jehož součástí bylo vše, co k němu patří - ženy, alkohol, cigarety, drogy, daňové skandály, sňatky, hádky a rozvody. Jeho oblíbenou zábavou byly vyjížďky na jednom ze svých mnoha Harleyů po kalifornské poušti. Ženil se hned čtyřikrát, poslední manželka byla o více než 30 let mladší. Zanechal po sobě čtyři děti, syna a dceru z předchozích svazků a dvě adoptované vietnamské holčičky. V srpnu ještě přidával na sociální sítě fotografie z karibského ostrova sv. Bartoloměje.



V půli listopadu vyšla deska On a tous quelque chose de Johnny, kde 16 umělců přezpívalo Hallydayovy písně. V překladu název znamená V každém z nás je něco z Johnnyho Hallydaye, což odkazuje k jednomu z jeho největších hitů V každém z nás je něco z Tennessee.

Hallyday se s nemocemi potýkal již delší dobu. Jeho zdravotní stav se zhoršil už před osmi lety, kdy mu byl odstraněn nádor na tlustém střevu a poté prodělal komplikace po operaci meziobratlové ploténky. Tehdy musel být hospitalizován a uveden do umělého spánku. O rakovině plic informoval veřejnost v březnu letošního roku. V nedávné době byl kvůli dýchacím problémům opět převezen do nemocnice, po několika dnech odešel zpět do domácí péče.



Jeho skon zasáhl širší veřejnost, hold mu vzdali současný prezident Emmanuel Macron i jeho kolegové z branže, od Lennyho Kravitze po Celine Dion. Kanadská zpěvačka ho při své kondolenci označila za legendu showbyznysu. Tisíce fanoušků na sociálních sítích shrnují své emoce do souvětí Vive le Rock'n'roll. Johnny Hallyday podlehl rakovině plic ve středu 6. prosince 2017 ve věku 74 let.

text: Andrea Černá

Témata: Johnny Hallyday, Elvis Presley, rock'n'roll

zavřít